Cím: 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.,

SZOLGÁLTATÁSAINK

 

 

BARÁZDAZÁRÁS

Tudtad, hogy gyermekeid fogait a fogváltást követő 1-2 évben fenyegeti leginkább a fogszuvasodás?

Mivel a frissen kibújó, „csontfogak” még nem elég érettek, és kevesebb kálciumot tartalmaznak, a baktériumokkal szemben is védetlenebbek.

Épp ezért az ő esetükben a megelőzésre különösen nagy hangsúlyt kell fektetni, melynek a gondos fogápolás mellett a barázdazárás is része.

A barázdazárás során egy speciális tapadó anyaggal zárjuk le a fogak felszínét tagoló barázdákat, mely segít megóvni a fogakat a fogszuvasodást okozó baktériumoktól.

A statisztikák szerint a barázdazárt fogak esetében 85%-kal kisebb az esély a fogszuvasodásra.

Ha további információt szeretnél megtudni a barázdazárásról, akkor olvass tovább!

Miért van szükség barázdazárásra?

Mert a frissen kibújó maradó fogak felszínét zegzugos barázdarendszer tagolja, amely a fogkefe sörtéivel nehezen hozzáférhető és tisztítható, és az itt megtelepedő lepedék könnyebben utat enged a fogszuvasodásnak.

Az étkezések után 20 perccel elindul a szánkban a lepedékképződés, amely a nyállal és az elszaporodó baktériumokkal keveredve gyorsan dentális plakká alakul át. Mindez egy olyan savas kémhatáshoz vezethet, mely kezdetben csak fogzománcot károsítja, kioldva belőle az ásványi anyagokat, de később már fogszuvasodást idézhet elő.

 

kisokos

Barázdazárással a fogszuvasodás ellen!

A fogszuvasodás (caries) leggyakrabban a kis- és nagyőrlő fogak barázdáiban, gödröcskéiben, valamint az egymással érintkező fogfelszíneken keletkezik- és fiatal korban elég gyors lefolyással.

A gyerekek túlnyomó többsége – a legjobb szándék ellenére- sem tud helyesen, megfelelő alapossággal fogat mosni.

Az őrlőfogak rágófelszínét különböző mélységű barázdák tagolják, melyek alján gyakran mikroszkopikus repedések találhatóak. Ezekhez méretüknél fogva a fogkefe sörtéi már nem férnek hozzá, így nem tarthatók tisztán.

A barázdazárás során ezeket a barázdákat egy speciális barázdazáró anyaggal töltjük ki, eltüntetve a mély repedéseket. A nagy behatoló képességű tömőanyag befolyik a barázdák mélyére, megkönnyítve a fog tisztán tartását és elzárva a szuvasodást keltő lepedék bejutásának útját.

Barázdazárás Székesfehérvár

Mely fogakon végezhető barázdazárás?

 

A barázdazárást kizárólag a maradó fogak esetében alkalmazzuk, ezen belül pedig a kis és nagyőrlő fogakon, mivel ezek azok a fogak, amelyeknek a rágófelületét csücskök és barázdák tagolják.

 A fogorvos a vizsgálat során meg tudja állapítani, hogy milyen mélyek a fogon lévő barázdák, valamint, hogy mely fogak esetén van szükség barázdazárásra.

A barázdazárás menete

 

Barázdazárás során a fogorvos egy speciális folyékony tömőanyagot ecsetel a fog rágófelszínére, ami tökéletesen bejut a fog legmélyebb barázdáiba is, majd UV lámpa segítségével megszilárdítja az anyagot. Mindez egy pár perces, minden kellemetlenségtől mentes folyamat, mely nem igényel érzéstelenítést sem.

 

 

Barázdazárás Székesfehérvár
Barázdazárás Székesfehérvár

A barázdazárás előnyei

 

 • Segít megelőzi, illetve nagymértékben csökkenteni a gyermekkori fogszuvasodást
 • A fog rágófelszíne könnyebben tisztán tartható
 • Egyszerű, gyors, biztonságos
 • Teljesen fájdalommentes, nincs szükség fúrásra, csiszolásra

 

Barázdazárás SZÉKESFEHÉRVÁRON? LÉPJ VELÜNK KAPCSOLATBA

  Mikorra szeretnél időpontot?
  DélelőttDélután

  8000 Székesfehérvár Széchenyi u. 80.
  +36 70 600 1005
  idopont@najudent.hu