Cím: 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.,

SZOLGÁLTATÁSAINK

GYERMEK FOGSZABÁLYOZÁS SZÉKESFEHÉRVÁR

Miért van szükség fogszabályozásra?

A szabályos fogsor nemcsak esztétikai előnyökkel jár, a szép mosoly mellett segít megőrizni fogaink épségét és élettartamát is.

Az időben elkezdett gyermek fogszabályozás célja nem csupán kusza fogak rendre igazítása, hanem a fogak és az állcsontok fejlődésének helyes irányba terelése.

A torlódott fogak és a különböző harapási rendellenességek növelik a fogszuvasodás és a fogágybetegségek kockázatát, valamint megterhelik és tönkre tehetik az állkapocsízületet is.

Tudtad, hogy rendelőnk egyik fő profilja a felnőtt fogszabályozás?

Ha szeretnéd tudni, hogy a te gyermekednek szüksége van-e fogszabályozásra, jelentkezz be rendelőnkbe, és hozd el őt egy állapotfelmérésre!

Ha további információt szeretnél megtudni a gyermek fogszabályozásról és a fogszabályzó típusokról, akkor olvass tovább!

Mikor kell elkezdeni a gyermek fogszabályozó kezelést? 

Bár a mai korszerű fogszabályozási lehetőségeknek köszönhetően a fogazati rendellenességek felnőttkorban is kezelhetők, általánosságban elmondható, hogy a gyermek fogszabályozó kezelést akkor a legszerencsésebb elkezdeni, amikor az állcsontok növekedése még folyamatban van. 

A legoptimálisabb 6-8 éves korban először ellátogatni a gyermek fogszabályozó fogorvoshoz. Ekkor már megállapíthatók a normális harapástól eltérő szituációk, hogy nem szűk-e a felső állcsont, illetve van-e elég hely a maradó fogak számára.

Szükség esetén érdemes elkezdeni a fogszabályozást, mivel ebben az életkorban gyakran még egyszerű, elsősorban éjszaka használatos kivehető műanyag fogszabályozóval is orvosolható a probléma. 

Időnként szükség lehet kiegészítő fogívtágításra is. A korai kezelés bonyolultabb esetben sem felesleges, mert ilyenkor könnyebb kiinduló állapotot teremt a későbbi, rögzített készülékes fogszabályozó kezelés számára.

kisokos

Gyermek fogszabályozáshoz használható fogszabályozók

A gyermekek esetében két típusú fogszabályozó kezelés jöhet szóba:

 • kivehető (éjszakai) készülék
 • rögzített (multibond) készülék

A rögzített vagy kivehető fogszabályozó készülék?

Több tényező figyelembevételével dönti el a fogorvos.

gyökértömés székesfehérvár

Mi az az „éjszakai fogszabályzó készülék” és hogyan működik?

A kivehető fogszabályozó hétköznapi neve éjszakai fogszabályozó, ez azonban pontatlan elnevezés, hiszen a készülék ideális viselési ideje minimum 12 óra, de inkább 14 óra, ami több, mint az átlagos alvási idő.

A klasszikus kivehető (éjszakai) fogszabályozó készülékekkel elsősorban ún. vegyes fogazatban végzünk kezeléseket, vagyis amikor még egyaránt vannak a szájban tej és maradó-fogak.

A kivehető fogszabályzó, nem csupán a fogakat szabályozza, hanem az állcsontok növekedését is befolyásolja. A külön a felső vagy alsó fogsorra elkészített készülék a beépített rugók, karok, csavarok segítségével

 • tágíthatja a fogíveket
 • összehúzhatja vagy eltávolíthatja egymástól a fogakat
 • megszüntethet bizonyos harapási eltéréseket (pld. keresztharapás, mélyharapás, nyitott harapás),
 • zárhat réseket
 • helyet teremthet egyes fogaknak

A mindkét fogívre kiterjedő készülékkel állcsont-növekedés is generálható, és így harapás beállítás is elvégezhető.

A kivehető (éjszakai) fogszabályzó készülékek hátránya

A kivehető készülékek hátránya, hogy – szemben a rögzített fogszabályozó készülékekkel- csak bizonyos fogmozgatásokat lehet velük elvégezni, ezáltal nem minden eltérés kezelhető velük, illetve bizonyos kor után már nem alkalmazható.

Az optimális eredmény elérése érdekében a kivehető készülékes kezelés után ezért szükség lehet rögzített készülékes kezelésre is.

Szeretnéd még időben elkezdeni gyermeked fogszabályozó kezelését?

Kattints a gombra és hozd el őt egy állapotfelmérésre!

gyökértömés székesfehérvár
gyökértömés székesfehérvár

Rögzített (multibond) fogszabályozó készülékek

A rögzített fogszabályozó készülékeket a maradó fogazattal rendelkező páciensek esetében, azaz többnyire 12 éves kor után alkalmazzuk, de a kezelésnek felső korhatára nincs.

Ezek a készülékek lehetővé tesznek olyan fogmozgatásokat is, amelyeket kivehető készülékekkel nem lehet megoldani, és segítségükkel általában 100%-os eredmény érhető el.

Ha további információt szeretnél megtudni a rögzített fogszabályozásról, akkor Kattints ide és a felnőtt fogszabályozás oldalra jutsz, ahol részletesen írunk róla.

  Gyermek fogszabályozás Székesfehérváron, garanciával

  A felhasznált anyagokra 100% garanciát vállalunk.

  gyökértömés székesfehérvár

  gyermek fogszabályozás Székesfehérvár

  Jelentkezz konzultációra elérhetőségeink egyikén vagy kérj visszahívást! 

   Mikorra szeretnél időpontot?
   DélelőttDélután

   8000 Székesfehérvár Széchenyi u. 80.
   +36 70 600 1005
   idopont@najudent.hu