Cím: 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80., Hungary

SZOLGÁLTATÁSAINK

 

 

A GYERMEKKORI FOGSZUVASODÁS ELLÁTÁSA

A tejfogak szerkezete nagyban eltér a maradó fogakétól: a zománc jelentősen vékonyabb, a fogbélüreg tágabb, ezért a tejfogak sokkal kevésbé ellenállók a szuvasodást okozó baktériumokkal szemben. Ezért is fontos már gyermekkorban a jó szájhigiéné, a helyes táplálkozás, és a rendszeres fogorvosi kontroll. 

Amennyiben gyermekünk fogazatán bármilyen szín-, vagy formai eltérést tapasztalunk, ajánlott felkeresni egy gyermekfogorvost, hogy a szuvasodást még minél előbb gyógyítani tudja.

Ha további információt szeretnél megtudni a gyermekkori fogszuvasodás ellátásáról, akkor olvass tovább!

Mi okozza a gyermekkori fogszuvasodást?

Helytelen étkezés, cumisüveg

A gyermekkori fogszuvasodás egyik legkorábbi bűnöse a cukros italokkal (tea, szörp, gyümölcslé) teli cumisüveg.

Ha a gyermek a cumisüveget hosszú időn keresztül (pl. elalvás előtt vagy közben) a szájában tartja, akkor erősen megnő a kockázat a gyermekkori fogszuvasodásra, különösen a felső metszőfogak esetén.

A „cumisüveg szindrómának” is nevezett jelenség leginkább az 1-2 évesek korosztályát fenyegeti, mivel az előtörőben lévő kicsi tejfogak zománcfejlődése még nem fejeződött be, és különösen érzékenyek a cukrok lebontásával járó savas behatásra.

A magas cukor-és keményítőtartalmú, ragacsos, nyúlós ételek jelentősen elősegítik a fogszuvasodás kialakulását, mivel a fogakra tapadva lepedéket képeznek, mely remek táptalajt nyújt a baktériumok számára is. Ezek a baktériumok pedig olyan savakat termelnek, melyek bizonyos pH-szint alatt kikezdik a fogzománcot, meggyengítve annak szerkezetét, védelmét és utat nyitva a fogszuvasodásnak.

kisokos

A gyermekkori fogszuvasodás jelei

A gyermekkori fogszuvasodás eleinte kivilágosodott, fehér területek formájában jelentkezik, többnyire az íny vonalánál, majd sárgás, barnás foltokká, végül szürke/fekete üreges területekké alakul át.

Leggyakrabban a metszőfogakon jelentkezik, az ínyből kiálló letöredezett, barna fogcsonk klasszikus, elszomorító jelenség a kicsiknél.

Érintheti a külső vagy a belső felszínt is, és sajnos gyorsan átterjed a szomszédos fogakra is.

A szuvas tejfogak jellemző tünete- a maradó fogakhoz hasonlóan- az édes ízre, hidegre, melegre való érzékenység és fájdalom. Ráadásul gyermekkorban a szuvasodási folyamat lefolyása is lényegesen gyorsabb; ami a maradó fogak esetében fél év alatt zajlik le, a tejfogak esetében akár 1-2 hónap alatt.

 

Gyermekkori fogszuvasodás ellátása Székesfehérvár

A gyermekkori fogszuvasodás jelei

A másik veszélyes időszak a fogak számára a fogváltás utáni első 1-2 év; ilyenkor a frissen kibújt maradó fogak még kevesebb kálciumot tartalmaznak, ezért „éretlenek” a baktériumokkal szemben is védtelenebbek.

Nem véletlen, hogy a statisztikák szerint a maradó fogak többsége a fogváltás utáni 1-2 évben szuvasodnak a legnagyobb mértékben.

A másik leggyakoribb és legalattomosabb szuvasodás az őrlőfogakat érintő rágófelszíni barázdaszuvasodás, mely kis felszíni barnás elszíneződésnek tűnhet, miközben alattomosan, szinte láthatatlanul támadja meg és pusztítja el a fogat.

Ez ellen a leghatékonyabb védekezési mód a barázdazárás.

Szuvas tejfog ellátása

Bár még napjainkban is elterjedt tévhit, hogy a tejfogak szuvasodásával nem kell foglalkozni, ez nem így van. A kezeletlen szuvas tejfog fájdalmas fogbélgyulladáshoz, vagy akár csonthártyagyulladáshoz is vezethet, és megsérülhet az alatta lévő maradó fog csírája is! A szuvas részt ugyanúgy el kell távolítani, mint a maradó fogak esetén, és a fogat fogtöméssel kell ellátni. Súlyos esetben pedig gyökérkezelésre is szükség lehet.

A tejfogak ellátását az elváltozás méretétől függően érzéstelenítésben, vagy anélkül végezzük.

Kisméretű szuvasodás esetén arra is lehetőség van, hogy elcsiszoljuk a tejfogat, majd a sima felszín felületét speciális fluoridtartalmú anyaggal ecseteljük le. Nagyobb szuvasodás esetén fogtömést készítünk.

A gyerekek számára készített tömések magas minőségű, fluoridos, fényre kötő cementből készülnek és minden egészségügyi és esztétikai szempontnak megfelelnek.

Ahhoz, hogy gyermekünknek jó fogai, ápolt fogazata legyen, elengedhetetlenek a gyermekfogorvosnál tett rendszeres, pozitív légkörű látogatások.

Gyermekkori fogszuvasodás ellátása Székesfehérvár

GYERMEKKORI FOGSZUVASODÁS ELLÁTÁSA SZÉKESFEHÉRVÁRON? LÉPJ VELÜNK KAPCSOLATBA

    Mikorra szeretnél időpontot?
    DélelőttDélután

    8000 Székesfehérvár Széchenyi u. 80.
    +36 70 600 1005
    idopont@najudent.hu