Cím: 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.,

SZOLGÁLTATÁSAINK

 

 

CSONTPÓTLÁS

Állapotfelmérés és konzultáció

Amikor elveszítjük fogainkat, tanácsos azokat minél előbb pótoltatni. Bár számos lehetőség áll előttünk- pl. híd- napjaink legkorszerűbb fogpótlási módszere a fogászati implantáció. Erre azonban nem mindig van lehetőség csontpótlás nélkül.

Ha további információt szeretnél megtudni a csontpótlásról, akkor olvass tovább!

“Sajnos kevés a csont”

A mondat, amit nagyon nem szeretnénk hallani az implantációs szakorvosi állapotfelmérés során. Az állcsontok sorvadása természetes folyamat a fogvesztés után, de okozhatja aránytalan terhelés vagy fogínysorvadás is.

Amennyiben nincs elegendő csont az implantátumok behelyezéséhez, a csontpótlás jelentheti a megoldást.

 

kisokos

Mikor van szükség csontpótlásra?

Ha a hiányzó fogainkat szeretnénk pótoltatni, annak a legmodernebb módszere a fogbeültetés, vagy más néven fogászati implantáció.

A fogászati implantátumnak számos előnye van a hagyományos fogpótlásokkal szemben, azonban a sikeres fogbeültetésnek van néhány feltétele is, mint a megfelelő szájhigiénia, az egészséges fogíny, valamint a kellő mennyiségű és minőségű csontállomány.

Sajnos nem ritka, hogy a fogbeültetés elvégzéséhez nem áll rendelkezésre elég csont, mert nem megfelelő sűrűségű, vastagságú vagy magasságú, ezért nem lenne képes befogadni az implantátumot.

Csontpótlás Székesfehérvár

Mitől fogy el a csont?

Az állcsontok sorvadása természetes folyamat a fogvesztés után, de okozhatja aránytalan terhelés vagy fogínysorvadás is.

Az egészséges mennyiségű és minőségű állcsont egyik záloga a rágás. Ez úgy hat a fog tartószerkezetére, akár az izmokra az edzés. Fogvesztés és az ezzel járó terhelés hiányában a csont funkcióját veszti és elkezd felszívódni. Többek közt ez az oka annak, hogy az elveszített fogat mielőbb pótoltatni kell.

Amennyiben nem áll rendelkezésre elég csont, akkor sem kell feltétlenül lemondani az implantátumról, de előzőleg csontpótlást kell végezni.

Ma már létezik más innovatív implantációs eljárás is, amely teljes fogatlanság vagy kiterjedt foghiány esetén elégtelen csontállomány mellett is elvégezhető, 4 db speciális, aktív, azonnal terhelhető implantátum segítségével. Erről többet megtudhatsz weboldalunkon!

Mi az a csontpótlás?

A csontpótlás valójában többféle beavatkozás összefoglaló elnevezése, melyek célja, hogy az implantátum befogadására alkalmas megfelelő minőségű és mennyiségű csontot hozzunk létre.

Lehet

 • horizontális állcsontgerinc csontpótlás (augmentáció)
 • vertikális állcsontgerinc csontpótlás (augmentáció)
 • arcüreg emelés (sinus lift).

A csont pótló anyag lehet autogén („saját csont”), allogén (más emberből származó), xenogén (állati eredetű), vagy alloplasztikus (szintetikusan előállított).
Ezek közül a legelterjedtebbek, leggyakoribbak az alloplasztikus anyagok (trikalcium-foszfátok, hidroxiapatitok, stb.), melyek teljesen biokompatibilis anyagok és kiválóan alkalmasak kisebb mennyiségű csont pótlására.

Csontpótlás Székesfehérvár
Csontpótlás Székesfehérvár

Mi az az arcüregemelés?

Az arcüreg emelés (sinus lift) a csontpótlás egy speciális típusa, melyet a felső állcsontban alkalmazunk, ha a csont nem megfelelő vastagságú az implantátum beültetéséhez.

Mivel a felső őrlőfogak területén a gyökércsúcsot többnyire csak pár milliméternyi csontszövet választja el az arcüreg alsó síkjától, a fogak eltávolításával a vékony csontszövet gyors ütemben épül le.

Ilyenkor van szükség az arcüreg megemelésére ahhoz, hogy az implantátum beültetéséhez megfelelő mélységű csontállományt biztosítsunk.

Honnan tudhatom, hogy szükségem lesz-e csontpótlásra?

 

Az implantációs fogpótlást mindig alapos szájüregi vizsgálat (CT-vel és panoráma röntgennel), valamint precíz tervezés előzi meg. Ennek során a szakorvos megállapítja, hogy a csont minősége és mennyisége elegendő-e a sikeres implantációhoz.

Csontpótlás Székesfehérvár

Csontpótlás SZÉKESFEHÉRVÁRON? LÉPJ VELÜNK KAPCSOLATBA

  Mikorra szeretnél időpontot?
  DélelőttDélután

  8000 Székesfehérvár Széchenyi u. 80.
  +36 70 600 1005
  idopont@najudent.hu