A leggondosabb fogászati kezelés mellett is megeshet, hogy egy fog menthetetlenné válik. Ennek az oka a leggyakrabban valamilyen gyulladás, vagy annak következménye, de fogunk baleset vagy túlterhelés áldozata is lehet. Ilyenkor fontos mielőbb gondoskodunk a pótlásáról, hiszen a tartós foghiány komoly következményekkel járhat.

 

Miért ne várjunk az implantátummal?

Ha implantátummal szeretnénk pótoltatni a fogat, különösen nem célszerű sokat várni vele. Tudnunk kell, hogy azon a területen, ahonnan a fogat kihúzzuk, a csont elveszíti eredeti funkcióját és gyors sorvadásnak indul, magassága és szélessége fokozatosan csökken. Mivel a fogat körülvevő csont egy része a foghoz tartozik, még a legóvatosabb fogeltávolítással is együtt jár bizonyos mértékű természetes csontvesztés.

Ám minél tovább várunk, a csontkínálat annál szegényesebb, és ezáltal egyre körülményesebbé- adott esetben lehetetlenné- válik az implantáció. Ha éveket várunk, csontpótlással, arcüregemeléssel általában még elvégezhető a fogbeültetés, ám ez műtétileg és anyagilag is nagyobb megterhelést jelent. Ez minden fog esetében elmondható, de különösen igaz ez a frontfogak esetében, ahol már 2-3 hónap alatt is jelentős csontveszteség lép fel, mely az implantátum.

 

Mikor kerüljön sor a fogbeültetésre?

Közvetlenül a foghúzás után a fogmeder vérből képződő kötőszövettel, majd csontszövettel kezd el feltöltődni, és a hiány helyén képződő új csont 4-6 hónap után általában már elég magas és széles ahhoz, hogy befogadhassa az implantátumot. Az új csont szintje mindig kicsit alacsonyabban van, mint a foghúzás előtti állapot, azonban ilyenkor még nem jelentős a csontfelszín visszahúzódása.

Amennyiben elegendő csont áll rendelkezésre, a legoptimálisabb idő a fogbeültetésre a foghúzást követő 2-4 hónap közötti időszak. A pontos időpont meghatározásához ismernünk kell az eltávolított fog „előéletét” is, hiszen, ha a fog körül – a fogíny, a csont vagy a gyökércsúcs területén – gyulladás volt, ez a beültetett implantátumot is veszélyezteti.

Ilyenkor tanácsos várnunk 1-2 hónapot, ameddig a műtéti területen a szövetek biztosan gyulladásmentessé válnak, valamint megindulnak és aktívan zajlanak a csontosodási folyamatok. Amikor a csont még nem esik össze, jóval kevesebb kompromisszumot kell kötnünk a fogbeültetés és fogpótlás tervezésekor. Emellett az idejében beültetett implantátum megakadályozza a foghúzás után bekövetkező csontlebomlást.

Kíváncsi vagy rögzített fogpótlásainkra is? Akkor olvasd el erről szóló blogbejegyzésünket!

Implantátumot szeretnél? Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/