Cím: 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.,

szolgáltatásaink

Parodontológia

 

Mozgó fogak? Vérző, gyulladt íny. Vedd elejét a fogágybetegségnek rendszeres fogkőleszedéssel!

 

A fogínyvérzéstől a csontvesztésig

Fogágybetegség során a fogíny begyullad, duzzadttá, élénk piros színűvé válik, és kisebb erőbehatásra (pl. fogmosás, harapás) is vérezni kezd. A kezeletlen fogínygyulladás (gingivitis) nemcsak kellemetlen lehelettel jár, de gyulladás az ínyről tovább terjedhet a fogágy további szöveteire, megtámadva az állcsontok csontállományát, fogágybetegséget (parodontitis) okozva.

A fogágybetegség oka a fogakon megtapadó lepedék (plakk), mely elmeszesedve fogkövet képez az íny alatt és felett.  A fogkő nem csupán esztétikai probléma, mivel 70%-ban baktériumok alkotják.

A fogkő hagyományos fogmosással már nem távolítható el, mivel erősen tapad a fogfelszínhez, illetve a szájban található fogpótlások (koronák, hidak) felületéhez.

A fogínygyulladás következménye

Ezek a baktériumok behatolnak a gyulladt íny és a fog közé és ún. tasakokat alakítanak ki. A fog körüli tasakban szaporodó kártékony baktériumok folyamatos gyulladást tartanak fenn, mely először az íny szövetét károsítja, pusztítja- így jön létre a visszafordíthatatlan ínyvisszahúzódás. Ha a folyamat tovább halad, akkor már a fogágy többi része is érintetté válik, és a gyulladás tovább terjed a kötőszövetekre, majd a csontra is. Ennek következtében a fogak támasztószerkezete gyengül, mozogni kezdenek, míg végül ki is hullanak.

tünetek

A fogágybetegség tünetei

 • Kellemetlen szájszag
 • Nehéz rágás
 • Vörös, duzzadt, érzékeny íny
 • Fogínyvérzés, fájdalom
 • Nagy mennyiségű fogkő
 • Meglazult, mozgó fogak

A fogágybetegség következményei

Rossz lehelet

Az elszaporodó baktériumok bomlástermékei nagyon kellemetlen szájszagot okozhatnak, melyen gondos otthoni szájápolással, valamint professzionális fogtisztítással, fogkőeltávolítással segíthetünk.

Problémák beszéd közben

Fogágybetegség hatására megváltozhat a fogak állása, ami problémát jelenthet a beszédben, éneklésben.

Étkezési problémák

A meggyengült tartószerkezetű fogak nehezen bírják a terhelést, nehezíthetik a rágást, a harapás fájdalommal járhat. A nem megfelelően megrágott ételek viszont emésztési panaszokhoz és gyomorproblémákhoz vezethetnek.

Arcesztétikai problémák

A meglazult, esetleg elvesztett fogak hatására megváltozik az arc szerkezete és a beszéd is.

Mi okozza a fogínygyulladást?

Rossz szájhigiéné

Az ínygyulladás leggyakoribb oka a nem megfelelő szájhigiéné.

Rendszeres, alapos fogmosással, fogtisztítással könnyen eltávolítható az étkezések után a fogfelszínre rakodó dentális plakk, azaz lepedék. De emellett szükséges a rendszeres, fél évente ajánlott fogkőeltávolítás is.

⇒ Hormonháztartás zavarai

A serdülőkor, várandósság vagy a menopauza alatt a női szervezetben olyan hormonális változások mennek végbe, melyek fokozhatják a már meglévő fogínysorvadás tüneteit és elősegíthetik  a szövetek pusztulását. Okozhat hasonló tüneteket a fogamzásgátló tabletták szedése is.

⇒ Dohányzás

A dohányzás károsan hat a szájüreg, köztük az íny szöveteire, hajlamosít a gyulladásra, valamint rontja a szervezet ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben. Ráadásul alattomossá is teheti a fogínygyulladást, mivel a nikotin leszűkíti az ereket, és elmarad a tipikus figyelmeztető jel,  az ínyvérzés.

⇒ Fogcsikorgatás, szorítás

A tartós stressz gyakran okoz éjszakai fogcsikorgatást és állkapocsszorítást, melynek hatására a fogak állandó túlterhelésnek vannak kitéve, ami miatt a körülöttük lévő szövetekben kialakulhat vagy súlyosbodhat a parodontális szövetpusztulás.

⇒ Genetikai hajlam

A fogágybetegség már fiatal felnőtt korban is megjelenhet, ilyenkor gyakran örökletes tényezők állnak a háttérben.

⇒ Egészségtelen táplálkozás

Az egyoldalú, hiányos táplálkozás is okozhat fogínygyulladást, ezért fontos, hogy odafigyeljünk a megfelelő fehérje, rost, vitamin-és ásványi anyag bevitelre.

Az ínygyulladás megelőzése

Mivel a fogínygyulladás a fogakon maradt lepedékkel kezdődik, a leghatékonyabb megelőzés a rendszeres és alapos fogmosás, fog-és fogínytisztítás, fogselyem, esetleg fogköztisztító kefe, nyelvkaparó használatával. Ha ezt kiegészítjük azzal, hogy rendszeresen, legalább félévente eltávolíttatjuk a fogköveinket, és részt veszünk egy fogorvosi kontrollon, máris nagyon sokat tettünk fogaink egészsége érdekében.

Emellett érdemes elhagyni, vagy minimálisra redukálni a fogakat károsító ételek és italok (édességek, szénsavas üdítők, alkohol) fogyasztását, illetve mellőzni a dohányzást.

LÉPJ VELÜNK KAPCSOLATBA

  Mikorra szeretnél időpontot?
  DélelőttDélután

  8000 Székesfehérvár Széchenyi u. 80.
  +36 70 600 1005
  idopont@najudent.hu