Cím: 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80., Hungary

SZOLGÁLTATÁSAINK

 

ZÁRT- ÉS NYITOTT KÜRET

Fogágybetegség műtéti kezelése

Az első alkalommal kollégánk megvizsgálja a pácienst, felméri a szájüreg és az állcsontok állapotát, és megbeszéli pácienssel a szükséges beavatkozási lehetőségeket.

Ha további információt szeretnél megtudni a zárt- és nyitott küretről és a fogágybetegség műtéti kezeléséről, akkor olvass tovább!

Mitől alakul ki a fogágybetegség?

Elégtelen szájhigiénia esetén a fogak és az íny felszínén – különösen a nehezen hozzáférhető helyeken- megtelepedő lepedékben elszaporodnak a baktériumok és fogkövet okoznak.

Az egyre terjedő fogkő fogínygyulladást, vérző duzzadt fogínyt, majd baktériumoktól nyüzsgő tasakokat alakíthat ki.

Ha a kialakult ínygyulladást nem kezeljük időben, a gyulladás átterjedhet a fogágy többi szövetére, és létrejön az állcsontot pusztító fogágybetegség.

Ha nem avatkozunk közbe, a fennálló gyulladás miatt a csont folyamatosan bomlik, a fog elveszti stabilitását, meglazul, majd kihullik.

A káros folyamat megállítására a fogat körülvevő ínyt, a csontot, és a fog íny alatti felszínét egyaránt meg kell tisztítanunk a gyulladt és fertőzött szövetektől. Ezt a beavatkozást hívjuk parodontológiai küretnek, melynek segítségével a fogágybetegség megállítható.

A fogágybetegség súlyosságától és mélységétől függően végezhetünk zárt vagy nyitott küretet.

kisokos

Hogyan zajlik a paradontológiai küret?

A küretet minden esetben egy alapos általános fogtisztítás és ultrahangos fogkőeltávolítás előz meg. Ezután felmérjük, az íny alatti tasakok mélységét, mely nagyon fontos tényező a fogágybetegség kezelésében.

A 3-4 mm mély ínytasak már közepes fogágybetegséget jelent; 5-6 mm-es tasakok esetében súlyos, 6 mm-nél mélyebb tasakok estében pedig nagyon súlyos fogágybetegségről beszélhetünk.

 A parodontális küret speciális eszköze az ún. küret-kanál, mely alkalmas rá, hogy benyúljunk vele az ínytasakba és eltávolítsuk az ott felgyűlt fogkövet és baktériumokat.

 

Zárt- és nyitott küret Najudent Fogászat Székesfehérvár

Zárt küret

 

Amennyiben a fogágy tasakok nem túl mélyek (maximum 4-6 mm-esek) zárt küretet lehet végezni, melynek során helyi érzéstelenítés mellett speciális kézi eszközökkel megtisztítjuk a fog mellett lévő ínytasakokat és megszüntetjük a gyulladt, baktériumokkal fertőzött területet.

Néhány hét gyógyulás után egy kontroll vizsgálaton ellenőrizzük a kezelési eredményt, valamint az egyéni szájhigiéné hatékonyságát, szükség esetén pedig további kezelést javaslunk.

Ha a gyulladt terület túl mély, és meghaladja a 6 millimétert, akkor a fogkő és a gyulladás felszámolásához úgynevezett nyílt küretre lehet szükség.

Nyitott küret

 

A nyitott vagy nyílt kürett már parodontális sebészeti beavatkozásnak számít, melynek során a mélyebb, a szondával már feltárhatatlan ínytasakokat tisztítjuk meg az íny felnyitásának segítségével.

A műtét során helyi érzéstelenítésben az ínyen metszéseket ejtünk, hogy direkt rálátás mellett hozzáférhessünk a fog gyökeréhez és lehetőségünk nyíljon a tasakok teljes mélységig történő tisztítására és a gyulladás teljes felszámolására.

A parodontális tasakok kitisztítása után varratok segítségével visszafektetjük az ínyt. Szükség esetén, erősen sorvadt csontállomány mellett, akár csontpótló beavatkozás is elvégezhető csontpótló anyagok segítségével.

A varratok eltávolítására 10-14 nap után kerül sor.

Zárt- és nyitott küret Najudent Fogászat Székesfehérvár
Zárt- és nyitott küret Najudent Fogászat Székesfehérvár

Milyen további kezelések jöhetnek szóba nyitott- vagy zárt küret után?

 

A további gyulladást kiváltó ok megszüntetése érdekében szükség lehet a régi esetlegesen pontatlanul illeszkedő fogpótlások cseréjére, a nem megfelelően érintkező fogak becsiszolására (ilyenkor egyes fogak tartó szerkezetei túlterhelődnek), esetleg fogszabályozásra vagy a mozgó fogak sínezésére.

Mi történik, ha nem kezeljük a fogágybetegséget?

 

Kezeletlen fogágybetegség esetén a fog körüli gyulladás a csontban egyre terebélyesebbé válik, a csontpusztulás pedig a fogak stabilitásnak megszűnéséhez, egyre nagyobb fokú mozgásukhoz, végül pedig az elvesztésükhöz vezet.

Minél tovább halogatjuk a kezelést, a fogágybetegség annál inkább kiterjed, és foghúzások mellett később annál nagyobb területen kell a csontot pótolni.

Zárt és nyitott küret Székesfehérvár!

Zárt- és nyitott küret Najudent Fogászat Székesfehérvár

zárt- és nyitott küret SZÉKESFEHÉRVÁRON? LÉPJ VELÜNK KAPCSOLATBA

    Mikorra szeretnél időpontot?
    DélelőttDélután

    8000 Székesfehérvár Széchenyi u. 80.
    +36 70 600 1005
    idopont@najudent.hu