A fogfájás az egyik legkellemetlenebb fájdalomtípus, pláne, ha szabadulni se tudunk tőle, vagy éppen abban se lehetünk biztosak, melyik fogunkból ered. A kisugárzó fogfájás mögött többnyire 3 dolog állhat.

 

Mi okozhat kisugárzó fogfájást?

Akut fogbélgyulladás

Az egyik legelviselhetetlenebb fogászati panasz, amikor a fogfájás nem múló, folyamatos, az egész állkapocsra, fülre, fejre kisugárzik, és gyakran csak találgatunk, melyik fogból ered.

A kisugárzó, hasogató, feszítő vagy lüktető fájdalom leggyakoribb oka a fogbélgyulladás. Jellegzetes tünete, ha a fog melegre, valamint kopogtatásra, rágásra is érzékeny, illetve ha az arcunk is feldagad, vagy ha a fájdalom éjszaka, fekvő helyzetben fokozódik.

Fogbélgyulladást többnyire előrehaladott fogszuvasodás okoz, ilyenkor a baktériumok már a fogbél szöveteit pusztítják, ez okozza a fájdalmas gyulladást, mely mielőbbi beavatkozást- gyökérkezelést- igényel.

 

Elakadt bölcsességfog

Okozhat kisugárzó fájdalmat az impaktált bölcsességfog is, azaz amikor a bölcsességfog az előtörésben akadályozva van (pl. rossz irányban nő, nincs elég helye) és elakad. Ilyenkor gyakori, hogy nekifeszül az előttük lévő fogaknak és rájuk fekszik, vagy éppen összetolja azokat. Az is előfordulhat, hogy a bölcsességfognak csak egy része töri át az ínyt, gyulladásokat és baktériumokkal teli tasakokat okozva.

Jellemző tünet ilyenkor a fájdalom (ami átsugározhat a fülbe vagy a torokba), a nyirokcsomók és/vagy az arc duzzanata, a szájnyitási korlátozottság vagy szájzár, zsibbadás, a nyálkahártya irritáció, ínygyulladás, váladékozás, állkapocsfájdalom, illetve rágás során fellépő fájdalom.

Az impaktált bölcsességfogak gyakran bújnak meg a gócbetegség tünetei mögött. Emellett előidézhetik a szomszédos fog szuvasodását, gyökérfelszívódását, összetolhatják a fogsorunkat. Súlyos esetben károsíthatják az idegeket, sőt az állcsont gyulladását, csontfelszívódását is kiválthatják.

Ezért ilyen esetekben tanácsos minél előbb eltávolítatni a panaszos bölcsességfogat.

Az elő nem tört bölcsességfogak esetén fontos a rendszeres fogorvosi ellenőrzés és panoráma röntgen, hogy mielőbb fény derüljön a rendellenességekre!

 

Állkapocs-vagy rágóízületi gyulladás

Az állkapocs-ízületi vagy rágóízületi gyulladás és fájdalom elhelyezkedése és kisugárzó jellege miatt szintén gyakran okozhat fogfájást, vagy erre utaló érzést.

Az állkapocs-ízületi panaszok nem ritkák, számos tényező állhat mögötte a kiegyensúlyozatlan rágástól az éjszakai fogcsikorgatáson át a hibás fogpótlásokig.

Ilyenkor a sérült vagy túlterhelt izmok befeszülnek és ún. triggerpontként funkcionálnak, a test távolabbi részein okozva tüneteket.

A z állkapocs izomzatában kialakult triggerpontok épp az alsó rágófogak területén okozhatnak fájdalmat.

Azonban ilyen esetben egyéb tünetek is utalnak az állkapocs ízületi rendellenességre: kattogó állkapocs, szájnyitási korlátozottság, nyakfájás, fejfájás, fülzúgás.

A kezelési mód a kiváltó ok függvényében fogszabályozás, fogpótlás, éjszakai harapásemelő sín.

 

Szeretettel várunk rendelőnkben!

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/