A fogszuvasodásért a cukor a felelős.

Nem igaz!

Bár a fogszuvasodásért hagyományosan az édességeket okolják, az igazi bűnösök a baktériumok.

Az újabb kutatások szerint a cukrok mellett a magas keményítő tartalmú szénhidrátok is kiválthatják a fogszuvasodást. Ezek az ételek ugyanis a nyállal lemoshatatlan, ragacsos filmréteget képeznek a fogakon, miközben megemelik a szájüreg pH-értékét, olyan savas közeget hozva létre, amelyben nagyon gyorsan elszaporodnak a fogszuvasodást okozó baktériumok.

Ilyenkor a szájüregi pH 20 percig, vagy akár tovább is túl magas maradhat, ez idő alatt pedig értékes ásványi anyagok oldódnak ki a fogzománcból, meggyengítve annak védelmét, és utat nyitva a fogszuvasodásnak.

 

Minden étkezés után mielőbb fogat kell mosni!

Nem igaz!

Étkezés után szájüreged pH-értéke átmenetileg megemelkedik, miközben a fogzománc is felpuhul és sérülékennyé válik.

Épp ezért, étkezés után érdemes 30-40 percet várnod fogmosással, amíg a szájüreg pH-értéke visszaáll a normál egyensúlyi állapotába. Addig érdemes vízzel öblögetni, vagy bekapni egy cukormentes rágót, mely fokozza a nyáltermelést és csökkenti a szájüreg savas közegét, hozzájárulva a fogzománc védelméhez.

 

A fogszuvasodás fáj

Nem igaz!

A fogszuvasodás a kezdeti stádiumban, amikor még csak a fogzománc érintett nem jár tünetekkel, esetleg némi hideg-meleg érzékenységgel. Azonban ahogy a baktériumok savtermelő munkája következtében az üregképződés egyre tovább halad, a szuvasodás eléri a fog belső állományát, a dentint, végül a fogbelet és az idegeket is, és ekkor már külső ingerek nélkül is érezhetjük.

A szuvasodás megjelenésére apró fehér és barnás árnyalatú foltok is utalhatnak a fogakon.

 

A fogszuvasodás nem fertőz

Nem igaz!

Egyetlen csókkal akár 500 különböző kórokozó cserélhet gazdát.

A szánk tele van baktériumokkal, melyek közül néhány fogszuvasodást okozhat. Például a Streptococcus mutans csókolózással is tovább adható, azaz, ha olyan partnerrel csókolózunk, aki aktívan fertőzött ezekkel a baktériumokkal, akkor mi is „elkaphatjuk” őket. Ugyanígy családtagok között is terjedhetnek ezek a baktériumok, például anya és kisgyermeke között egy kanál lenyalásával, a nyálcsere útján.

 

A cukormentes üdítők nem roncsolják a fogakat

Nem igaz!

Az üdítőkben nemcsak a cukor veszélyes a fogainkra, hanem a szénsav is (illetve a kólában a foszforsav) is, mely megtámadja a fogzománcot, kioldja a belőle az értékes ásványi anyagokat, ami saverózióhoz és fogszuvasodáshoz vezet.

A szénsavas üdítőitalok kifejezetten károsak, különösen rendszeres fogyasztás esetén.

 

Ha érzékeny a fogad, akkor lyukas!

Nem igaz!

A fogszuvasodás mellett több dolog is okozhat fogérzékenységet, például a fognyaki kopás, a fogíny visszahúzódás vagy a fogerózió következtében sérült, jelentősen elvékonyodott fogzománc. A fogérzékenység akkor alakul ki, ha a fog puhább, belső része, az ún. dentin szabaddá válik. A dentinben csatornák (tubulusok) ezrei futnak keresztül a dentinen az idegekkel teli fogbél (pulpa) felé. Ha a dentin szabaddá válik, külső ingerek (mint egy hideg ital) stimulálhatják a fogban levő idegeket, ez pedig egy jellegzetesen rövid, éles, fogérzékenység által okozott fájdalommal jár.

Azonban azt, hogy valóban fogérzékenység vagy szuvasodás áll a tünetek mögött, csak egy fogorvos tudja megállapítani.

Ha egészséges fogakat szeretnél, fogadd meg 5+1 egyszerű tippünket az újévre az egészséges fogakért!

 

A rendszeres fogorvosi ellenőrzés alkalmával még idejében felderíthetők a fogszuvasodás korai tünetei!
Jelentkezz be te is!


☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/