Mi a teendő, amikor túl vagy a nehezén, a „rettegett bölcsességfog” eltávolítás után? Bár bölcsességfog műtét után a felépülés kicsivel lassabb, mint egy normál foghúzás esetén, egy kis odafigyeléssel és pihenéssel gyorsan túl lehetsz rajta. Régebbi blogbejegyzésünkben bemutattuk, hogy melyek a legfontosabb tanácsok foghúzás után.

Milyen tüneteket tapasztalhatunk a bölcsességfog műtét után?

A seb helyén képződő véralvadék kulcsfontosságú a gyógyulásban, ezért a sebet nyelvvel vagy újjal piszkálni, szívogatni, öblögetni, vagy fogkefével érinteni szigorúan tilos ahogy a szívószál használata is. Ellenkező esetben a fog helyén igen fájdalmas gyulladás alakulhat ki és a gyógyulás nagyon elhúzódhat.

A beavatkozás utáni duzzanat, arcdagadás a műtét velejárója és a regeneráció része. Ez általában a műtét után 12-24 órával jelenik meg, eleinte növekszik és csak 2-3 nap után kezd el felszívódni. Megjelenhet a vérömleny is, ez pár nap alatt magától is felszívódnak.

Az ödéma kialakulását jegeléssel tudjuk csökkenteni, amit a műtét után hazaérve egyből el is kezdhetsz. Ennek a műtét utáni első 36-48 órában van szerepe, utána már nincs jelentősége. A jegeléshez a legideálisabb egy vékony törölközőbe csavart hűtőtasak, jégakku, esetleg fagyasztott borsó.

Milyen tanácsaink vannak a bölcsességfog műtétet követő időszakra?

Foghúzás után néhány napig kerüld a tejtermékeket és a tojást tartalmazó ételeket. Ugyanígy legalább egy hétig tilos az alkohol és a dohányzás is.

Ha a műtét után éles, kiálló részeket tapintasz ki nyelveddel a műtött területen, ne ijedj meg! Ezek nem a bent maradt fogdarabok, hanem a fogágy részei, melyek idővel maguktól is elsimulnak és az íny alá kerülnek. Akkor sincs okod az aggodalomra, ha a gyógyuló sebből csontszilánk távozik.

A műtét utáni 4. naptól már óvatosan megtisztíthatod a sebet fogkefével is, és az öblögetés is megengedett. A fog helyén kialakult üreg csak átmeneti, a terület 4-6 hónap alatt csonttal töltődik ki. Legalább a varratszedésig  javasolt valamilyen szájöblögető-szájfertőtlenítő szert használnod, melyek segítenek a szájhigiénia megőrzésében, a kórokozók semlegesítésében.

A műtét utáni fájdalom természetes?

A bölcsességfog húzás utáni fájdalom sajnos természetes, ezért érdemes fájdalomcsillapítót használni. Az első tablettát érdemes már akkor bevenni, amikor az érzéstelenítő hatása csökkenni kezd. A húzás utáni fájdalom erőssége és időtartama a beavatkozás mértékétől függ, tarthat 1-2 napig, de komolyabb műtét után akár 1-2 hétig is elhúzódhat.

Az alsó bölcsességfogak eltávolítása például komplikáltabb, mint a felsőké, mivel az állkapocs csontozata keményebb, vastagabb, mint a felső állcsonté.

Normális esetben a helyzet napról napra javul, ha a fájdalom nem csökken, hanem inkább erősödik, mindenképp konzultálj a kezelőorvosoddal!

Nagy valószínűséggel antibiotikumot kell szedned, hogy megelőzd a műtét során a csontsebbe kerülő baktériumok kártékony hatását. Az is gyakori, hogy a bölcsességfog eltávolítására egy fennálló gyulladás miatt kerül sor, ez esetben is fontos az antibiotikum-kúra.

Az első 1-2 napban lehetőleg minél többet pihenj, ne végezz komoly fizikai munkát, kerüld az emelést, sportot, hajlongást, rázkódást.

A varratokat általában 1 héttel a műtét után távolítjuk el, innentől visszatérhetsz a szokott életmódodhoz.

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/