Foghúzás után többnyire egy dologra tudunk gondolni: mielőbb kikerülhessünk a rendelőből. Így az is előfordulhat, hogy kapunk néhány jó tanácsot útravalóul, de az adrenalin és az érzéstelenítő hatása alatt, az ajtón kilépve már semmire se emlékszünk belőle.

 

Épp ezért, ha esetleg foghúzásra kerülne sor, összeszedtük neked a legfontosabb tanácsokat! 

A foghúzás helyén a csontüreget vér tölti ki, amit nem szabad kimosni. Ez a vér a foghúzás után pár órával megalvad és kocsonyaszerű véralvadék képződik belőle, amire nagyon vigyáznunk kell, mivel az ebben található őssejtekből alakul majd a friss csontszövet.

Épp ezért tilos piszkálni, fogkefével megmosni vagy érinteni, szívogatni, vagy erősen öblögetni, mert ha kiesik a véralvadék, olyan erősen fájdalmas szövődmények alakulhatnak ki, mint a fogmeder gyulladás vagy csonthártyagyulladás.

A húzást követően – különösen erő vérzés esetén-érdemes steril gézlapot helyezni a húzás helyére és 15-30 percen át enyhén ráharapva a seben tartani.

Fogmosást természetesen nem kell, és nem is szabad kihagyni; azonban a húzás helyét kerülni kell és körülötte is óvatosabban lehet tisztítani a szomszédos fogakat.

 

Foghúzás után fájdalom

A fájdalom foghúzás után néhány napig teljesen normális, de gyulladt fog vagy bölcsesség fog eltávolítás után egy hétig is eltarthat. Ilyenkor nyugodtan bevehetünk egy-egy szem fájdalomcsillapítót, azonban nem célszerű olyan fájdalomcsillapítót választani, ami lassítja a véralvadást, mint például az Aspirin.

Ha a fájdalom nem enyhül, vagy esetleg erősödne mindenképp keresse fel a kezelőorvosát.

 

Mit lehet enni foghúzás után?

Az első nap lehetőleg csak folyékony állagú ételeket együnk, de soha ne forró levest vagy italt, mert ez is előidézheti a vérdugó kiesését.

Foghúzás után 2-3 napig kerüljük a kávé és az alkohol fogyasztását, illetve a dohányzást, mert ezek mind hátráltatják a sebgyógyulást.

Ugyanígy hagyjuk ki az étrendből pár napig a tejtermékeket és az apró magvas ételeket (pl szezámmag, mák, ribizli, málna, gríz), amelyek könnyen felsérthetik a területet vagy belekerülhetnek a sebbe.

 

Duzzanat foghúzás után

Foghúzás után az érintett területen gyakran jelentkezik arcduzzanat, melyet jegeléssel vagy hideg borogatással enyhíthetünk. Vigyázat, jeget nem szabad közvetlenül az arcra tenni, mert szövetkárosodást okozhat, a jég az arcunk közé tegyünk egy puha textíliát! A duzzanat akár 3 napig, bölcsességfogak esetén akár egy hétig is eltarthat. Az arcduzzanat gyorsabb csökkenése érdekében érdemes megemelt párnán aludnunk, hogy a fejünk legyen a legmagasabban.

 

Mit szabad és mit nem?

Kerüljük a fokozott testi aktivitást, a sportot, a megerőltető munkákat, az emelgetést, vagy az erős fújást.

A meleg sem tesz jót, vérzést és a sebkörnyék megduzzadását okozhatja, ezért pár napig hagyjuk ki a napozást, a szaunázást és a forró fürdőt.

Mi a teendő a „rettegett” bölcsességfog műtét után? Olvasd el erről szóló blogbejegyzésünket is!

 

Bármilyen fog problémáddal, fordulj hozzánk bizalommal!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/