Fogaink elképesztően erősek, de nem elpusztíthatatlanok. Bár a fogzománc testünk legkeményebb anyaga, az egész életen át tartó rágás, harapás, őrlés elkoptatja a zománc külső rétegét, kiszolgáltatva fogainkat a különböző fogászati problémáknak. Előző blogbejegyzésünkben már elkezdtük vizsgálni fogaink és az öregedés összefüggését, melyet mostani blogbejegyzésünkben tovább bővítettünk.

 

Fogszuvasodás

Idősebb korban éppúgy fennál a fogszuvasodás veszélye, mint fiatalabb korban, bár a dentin csatornák elmeszesedése miatt ez a folyamat jelentősen lelassul.

Épp ezért alattomos és veszélyes, mivel a fogbél idegei az életkor előre haladtával elveszítik érzékenységüket, így a fájdalmat is gyakran már csak későn, előrehaladott probléma esetén érzékeljük. A tovább terjedt fertőzés miatt a fog esetleg már csak gyökérkezeléssel menthető meg, vagy esetleg már azzal sem.

Rendszeres fogászati kontroll ezért idősebb korban is legalább annyira fontos, még panaszmentesség esetén is.

 

Fogínyvisszahúzódás

A fogínyvisszahúzódás (ínyrecesszió) és a fognyaki kopás szintén nagyobb eséllyel alakul ki idősebb korban, mivel az íny ilyenkor már veszít feszességéből. A háttérben genetikai okok is lehetnek, az átlagosnál vékonyabb, sérülékenyebb ínyszövet esetén, még gondos szájhigiénia mellett is kialakulhat ínyrecesszió.

A szájhigiéniára mégis fontos ügyelni, mivel a fogkő jelentősen emeli az ínyproblémák és az ínyrecesszió kockázatát.

A visszahúzódott fogíny kezelésére különböző ínyplasztikai beavatkozások (ínyátültetés, koronálisan csúsztatott lebenytechnikák, alagút- technika) léteznek, melyek lehetővé teszik az ínyvisszahúzódás miatt szabaddá vált foggyökerek újbóli fedését.

 

Fognyaki kopás, foggyökér erózió

Időskorban gyakori probléma a foggyökerek eróziója, vagyis pusztulása. A visszahúzódott fogíny szabaddá teszi a fognyakakat és foggyökereket, melyet már nem fed zománc, és az alatta lévő dentin nagyon érzékeny az étkezések során megemelkedő savhatásokra. A kezdeti fogérzékenységet idővel a foggyökér pusztulása követheti, mely a fog elvesztésével járhat.

Fognyaki kopás létrejöhet még a túl erős fogkefe használat, rossz fogpótlások, túlterhelt fogak, illetve az éjszakai fogcsikorgatás következtében is. Gyakrabban alakul ki gyökérkezelt fogaknál is, mivel a már nem élő fogaknál gyengébb az ínytapadás.

A fognyaki kopás kezelésére fognyaki (kompozit) tömést alkalmazunk, mely elzárja a fogbelet az őt érő kémia és fizikai ingerektől.

 

Fogérzékenység

Természetes folyamat, hogy az idő előre haladtával a fogzománc egyre inkább elvékonyodik, kopik, megrepedezik, melynek eredményeképp, átüt a fogak belsejének, a dentinnek a sötétebb, sárgás anyaga. Amellett, hogy kevésbé esztétikus, mint az eredeti, ép, fehér fogzománc, gyakran külső ingerekre, hőre jelentkező fogérzékenyéség is társul hozzá.

A fogzománcon az elfogyasztott erősen színező ételek és italok (tea, kávé, vörösbor, cékla, paradicsomszósz), valamint a dohányzás is gyakran hagynak visszafordíthatatlan nyomot. Az elszíneződött fogak kezelésére gyakran elég egy alapos fogkőtisztítás, de a fogfehérítés biztosan megoldja a problémát.

Az érzékeny fogak kezelésére – a helyzet súlyosságától függően – több megoldás is szóba jöhet. Kezdetben a speciális, érzékeny fogakra való fogkrémek és gélek, később a flouridos lakkozás vagy fognyaki kompozit tömés is megszűnteti a tüneteket. Súlyos esetben fémmentes porcelán héjak vagy cirkónium koronák tehetik tünetmentessé a fogakat és gondtalanná az étkezést.

 

Szeretettel várunk rendelőnkben!

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/