Az idő múlásával egészségünk megőrzésére egyre több gondot kell fordítanunk, és ez alól sajnos fogaink se kivételek. Ahogy egyre idősebbek leszünk, fogaink is kopnak, elhasználódnak és egyre többet veszítsenek természetes szépségükből, épségükből.

 

Fogínyproblémák

Idősebb korban a fogíny az élettani folyamatok hatására elkezd zsugorodni, ezáltal egyre nehezebben látja el a fogakat tartó-megtámasztó szerepét.

Az időskori fogvesztés elsődleges oka az ínybetegség, mely megfelelő kezelés nélkül fogágybetegséghez, a fogak körüli csont leépüléséhez, majd a fogak meglazulásához és elvesztéséhez vezet.

A fogágybetegséget előidézheti betegség (pl. cukorbetegség, szívbetegség), vagy hormonális okok is; például a  menopauza alatt a női szervezetben olyan hormonális változások mennek végbe, melyek fokozhatják a már meglévő fogínysorvadás tüneteit és elősegíthetik a szövetek pusztulását.

A fogínybetegség gondos szájhigiéniával és rendszeres, fél évenkénti fogászati kontrollal és fogkőeltávolítással megelőzhető, valamint kezelhető! A mozgó fogak sínezésétől a parodontológiai küreten át a régi, hibás fogpótlások lecseréléséig számtalan módszer szóba jöhet.

 

Foghiány(ok)

Természetes, bár szomorú tény, hogy a hiányzó fogak száma az életkor előre haladtával növekszik. A foghiány nemcsak esztétikai probléma, bár ha szembetűnő helyen van, már emiatt is zavaró lehet. A kiterjedt foghiány az egész arcot is beesetté teszi, ami miatt jóval idősebbnek tűnhetünk a korunknál.

Az esztétikai hátrányok mellett azonban sok egyébbel is számolnunk kell, ha nem pótoltatjuk időben az elvesztett fogainkat. Ilyenkor a szomszédos és szemközti fogak bedőlnek, illetve megnyúlnak a foghiány irányába. Mivel nem éri terhelés, a hiányzó fog helyén az állcsont fokozatos sorvadásnak indul. A hiányzó fog(ak) szerepét a többi fog veszi át, így azok túlterhelődnek. Az egyenetlen terhelés és a féloldalas rágás következtében állkapocs ízületi panaszok alakulhatnak ki, az elégtelen rágás miatt pedig gyomor-és emésztési panaszok.

A fenti problémák megelőzése érdekében érdemes mielőbb pótoltatnunk elveszített fogainkat, hogy helyreállítsuk az egészséges rágófunkciót, esztétikus mosolyunkat és magabiztos fellépésünket.

A fogpótlás legkorszerűbb és legtartósabb módja a fogbeültetés, mivel az implantátumokra készített fogpótlások anatómiailag megegyeznek a természetes fogakkal, ezáltal biztosítják a normál rágófunkciót, kényelemet és a tökéletes esztétikát.

Emellett – lehetőségeinkhez mérten – pótoltathatjuk elvesztett fogainkat fogászati híddal, rögzített vagy kivehető fogpótlással, vagy akár speciális implantátumokon rögzített fix fogsorral is.

 

Szájszárazság

Idősebb korban általában már többféle gyógyszert szedünk, emiatt számolnunk kell a mellékhatások közt oly gyakori szájszárazsággal is. A szájszárazságot kiválthatja hormonváltozás (klimax), illetve bizonyos betegségek (pl. cukorbetegség)

A nyál hiánya nemcsak kellemetlen állapot, de a szájüreg és a fogaik általános egészségére is komoly hatással lehet, mivel a nyál nemcsak antibakteriális hatású, de segít a szájüregi pH semlegesítésében is.

Ha a nyáltermelődés nem megfelelő, a szájüreg pH-ja, savas irányba tolódik el, elszaporodnak a káros baktériumok, ez pedig fogerózióhoz és fogszuvasodáshoz vezethet, és növeli a fogínybetegségek kockázatát is.

 

Állkapocs ízületi problémák, harapási rendellenesség

Ha elveszítjük fogainkat és nem pótoltatjuk azokat megfelelően, akkor a maradék fogak vándorlásnak indulnak, túlterhelődnek és a harapási pozíció kiegyensúlyozatlanná válik. Ez nemcsak esztétikai szempontból hátrányos, a helytelen harapás funkcionális problémákat is okoz, negatívan befolyásolja az állkapocsízületet, és veszélyezteti a megmaradt fogak állapotát is.

Ezért kiemelten fontos az elvesztett fogak mielőbbi pótlása, akár implantátumok, akár rögzített vagy kivehető fogpótlások segítségével.

 

Szájüregi gyulladások

A rosszul illeszkedő, kényelmetlen műfogsor, az elégtelen szájhigiénia gyakran okoz gyulladásokat, gombás fertőzéseket az ínyen, vagy a műfogsor alatti szövetekben.

Megelőzésként elengedhetetlen, hogy műfogsor viselése esetén kellő figyelmet fordítsunk a szájápolásra, és a fogsor megfelelő eszközökkel történő tisztítására, fertőtlenítésére. Amennyiben pedig a fogpótlást kényelmetlennek találjuk, vagy irritációt tapasztalunk fogínyünkön, mindenképp jelezzük fogorvosunknak!

 

Szeretnéd egy életen át megőrizni fogaid épségét?

Szeretettel várunk rendelőnkben!

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/