És még számtalan tünet, amit az állkapocs ízületünk okozhat

Ha gyakran fáj a fejünk, rendszeresen ébredünk merev, fájó nyakkal, tarkóval, esetleg rágás közben kattog az állkapcsunk, akkor valószínleg mi is állkapocs-ízületi panaszokkal küzdünk.

Az állkapcsot a koponyával összekötő temporomandibularis ízület testünk egyik legbonyolultabb és leggyakrabban használt ízülete; nemcsak a rágásnál, de beszéd és nyelés közben is folyamatosan, szinte percenként mozgatjuk, ezért elképesztő terhelésnek van kitéve.

Az állkapocs ízületi megbetegedések az az enyhe kellemetlenségtől a komoly, hasogató fájdalomig terjedhetnek. Legáltalánosabb tünet a fejfájás, az állkapocsba kisugárzó fájdalom, a fülzúgás, szájnyitási korlátozottság és a rágáskor jelentkező kattogás.

Mivel a fájdalom többnyire nem magában az ízületben, hanem a környező izomokban érzékelhető, gyakran a probléma forrását se könnyű felismerni.

 

Ha ülőmunkát végzünk

Nemcsak a munkahelyi stressz, de az ülőmunka és a vele járó előreszegezett fejtartás, illetve a vele járó kényszertartás, és a stressz miatti állkapocsszorítás is kiválthat állkapocsízületi panaszokat!

A fej helytelen pozíciója miatt feszessé válnak a nyakizmok (pl. csuklyás izom), ami nem csupán a nyak-vállövi régióban vált ki feszességet és fájdalmat, de rágóízületi elváltozásokat, fejfájást is okozhat. Mindez hátrányosan befolyásolja munkahelyi teljesítőképességünket, de akár hétköznapi életünket is.

 

Ha fáradtabban kelünk, mint fekszünk

A reggeli merev nyak, fejfájás is lehet állkapocsízületi probléma!

Az éjszakai fogcsikorgatást vagy fogszorítást (bruxizmus) általában a stresszel hozzák összefüggésbe, pedig kiválthatja a fogsor mechanikai problémája, pl. hiányzó vagy rosszul illeszkedő fogak, illetve szabálytalan harapás is.

Az éjszakai csikorgatás és fogszorítás során a fogak a normál rágóerőnél jóval nagyobb, négyzetcentiméterenként akár 40 kg-os (!) nyomással feszülnek egymásnak, miközben oldalirányban elmozdulnak, ez pedig nemcsak fogainkat, fogínyünket fogpótlásainkat és implantátumainkat teheti tönkre, testünk számos területére kihathat.

Ilyenkor az állkapocs izmai és ízületei alvás közben is folyamatosan „keresik a helyüket”,  képtelenek nyugalmi állapotba kerülni, a rágóizmok megfeszülnek, megkeményednek.

A rágóizmokon keresztül a feszültség átterjedhet a nyaki izmokra, a tarkó, a nyaki gerinc és a hát izomzatára, valamint a csigolyákra is, ez az oka annak, hogy reggel fejfájással, arcfájással vagy nyakfájással ébredünk fel.

 

Honnan ismerhetjük fel, hogy gond van az állkapocs ízületünkkel?

Az alábbi tünetek utalhatnak rá:

 • arctájéki fájdalom
 • ásításkor jelentkező fájdalom, szájnyitási korlátozottság, szájzár
 • fájdalom az állkapocsízületben és környékén, fülbe, alsó hátsó fogakba kisugárzó fájdalom
 • fogfájás
 • feszülő nyak-és vállizmok
 • váll, nyak-és hátfájás és merevség (különösen reggel, ébredéskor)
 • kattogó, pattogó vagy csikorgó hang az állkapocsízületben
 • fejfájás, migrén
 • kényelmetlennek érzett, megváltozott harapás
 • fülcsengés, fülzúgás
 • szédülés
 • éjszakai fogcsikorgatás

 

Mi okozhat állkapocsízületi panaszokat?

A tüneteket kiválthatja helytelen fogzáródás, túl magas tömések, fogbetétek, fogpótlások, foghiány, túl erős vagy intenzív rágás (pl. rágózás), féloldalas rágás, helytelen fogszabályozás, sokízületi gyulladás, alvási apnoe, stressz egyaránt.

A folyamatos csikorgatás nemcsak a fogfelszínt, a zománcot vagy a fogpótlások kerámia leplezését károsítja, a frontfogak élei lekopnak, fognyaki kopások alakulnak ki. A bruxizmus károsan hat a fogak tartószerkezetére, a fogak, implantátumok akár ki is lazulhatnak.

 

Hogyan kezelhető a fogcsikorgatás?

Amennyiben a kiváltó ok ismert, ezek megszünetetésével, azaz a harapás és helyes fogzáródás beállításával, a helytelen tömések cseréjével, hiányzó fogak pótlásával, hogy az állkapocs nyugalmi helyzetbe kerülhessen.

Bár végső soron tüneti kezelés, de sokat segíthet az ún. harapásemelő sín is, melyet a fogtechnikus készít átlátszó, rugalmas műanyagból foglenyomat alapján. Ez a sín képes arra, hogy az alsó, felső – vagy akár mindkét fogsorra kerülve- elnyelje a fogak összeszorításából származó erőket.

 

Neked is vannak tüneteid?

Szeretettel várunk rendelőnkben!

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/