Cím: 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.,

SZOLGÁLTATÁSAINK

 

 

BÖLCSESSÉGFOG ELTÁVOLÍTÁS

Mikor kell kivenni a bölcsességfogat?

Ha fáj, vágjuk rá, de ez azért egy kicsit komplikáltabb! A bölcsességfogak tünetek nélkül is számos galibát okozhatnak, épp ezért a legtöbb esetben előbb-utóbb rá kell szánnunk magunkat az eltávolításukra.

Ha további információt szeretnél megtudni a bölcsességfog eltávolításának menetéről, akkor olvass tovább!

Milyen esetekben éredemes kivetetni a bölcsességfogat?

Bölcsesség fogaknak a fogsor végén elhelyezkedő utolsó, nyolcas fogakat nevezzük, melyek jellemzően a 16-22 éves kor körül indulnak növekedésnek.

A legtöbb ember állkapcsában a bölcsességfogak számára nincs elég hely, így azok nem, vagy csak részlegesen tudnak kibújni.

Vagy el se indul, vagy növekedés közben elakad és csak egy része töri át az ínyt. Emiatt tisztíthatatlanná válik, szuvasodni kezd, az ínyben gyulladásokat és baktériumokkal teli tasakokat okozhat, másrészt nekifeszül az előtte lévő fogaknak és a középvonal felé összetolja azokat.

A megoldás: bölcsességfog eltávolítás Székesfehévár!

Egyéni anatómiai helyzettől függően több lehetőség állhat fenn

 1. A bölcsességfog el sem kezd kinőni. Ilyenkor az áttörésben visszamaradt, csontban elhelyezkedő fog nyomást gyakorolhat az állkapocsban futó idegekre, heves fájdalmat okozva, esetleg gyulladást és folyamatos csontpusztulást okozó állcsontciszta kialakulásához vezethet. Ez esetben a bölcsességfogat haladéktalanul el kell távolítani.

2. Abban az esetben, amikor a bölcsességfog előtörése csak részlegesen akadályozott, részlegesen képes átszakítani a száj nyálkahártyáját, de nem tud előbújni, ilyenkor a fog és az íny között tasak alakulhat ki. A tasakba bekerülő ételmaradékok, kórokozók fájdalommal, szájzárral, kellemetlen lehelettel, esetleg lázzal és duzzanattal járó gyulladást válthatnak ki. A bölcsességfogat természetesen ebben az esetben is ki kell vetetnünk.

3. Előfordul, hogy  a bölcsességfog nem normál pozícióban, hanem kijjebb, az arc felé nő ki, folyamatosan irritálva az arc nyálkahártyáját.

4. Az is gyakori, hogy a bölcsességfogak úgy csinálnak maguknak helyet, hogy a teljes fogazatot előre tolják az középvonal irányába, amely fogtorlódást okoz, melyet csak fogszabályozó készülékkel lehet rendezni. Ugyanígy a növekvő bölcsességfog a korábban fogszabályozott fogakat is össze tudja kuszálni.

5. A bölcsességfog növekedés közben nekifeszülhet a szomszédos nagyőrlő fog hátsó felszínének is, ilyenkor akadályozza a fog tisztítását és előidézi a fogszuvasodást.

kisokos

Milyen tünetek utalnak rá, hogy probléma van a bölcsességfoggal?

A legtipikusabb tünetek a fogínygyulladás, vérzés, arcduzzanat, kellemetlen szájszag és íz-érzés, fájdalom, rágáskor fellépő fájdalom, szájzár, megduzzadt nyirokcsomók.

A fenti tünetek esetén nem érdemes halogatni a beavatkozást, mindenképp jelentkezzünk be egy fogászati állapotfelmérésre.

Mivel a bölcsességfog még tünetek nélkül is okozhat problémát, ha nem, vagy csak félig tört elő, panaszmentesség esetén is szükség van rendszeres kontrollra!

A megoldás: bölcsességfog eltávolítás Székesfehérvár!

Bölcsességfog eltávolítás Székesfehérvár

Hogyan történik a bölcsességfog eltávolítása?

 

Az eltávolítás módja az adott fog helyzetétől és anatómiájától függ, de rendelőnkben minden bölcsességfog-eltávolítás szakavatott kezek közt helyi érzéstelenítésben, kíméletesen és fájdalommentesen történik!

Amennyiben a bölcsességfog teljesen áttört és kinőtt, akkor egy egyszerű foghúzással távolítjuk el, akár a többi fogat, mely többnyire egy viszonylag gyors beavatkozás.

Amennyiben a fog még a fogíny, illetve a csont alatt helyezkedik el, már egy kissé bonyolultabb eljárásra van szükség.

Az íny „bemetszése” után előfordulhat, hogy a fogat csak több darabban tudjuk teljesen eltávolítani. Azonban a bölcsességfog legendás „kivésése” már a múlté, a vésőt mára felváltotta a modern speciális csontmaró fúrók használata, ami sokkal kevésbé kellemetlen a páciensek számára.

A fog eltávolítása után általában varratokat helyezünk be, amelyeket 7-10 nap múlva távolítunk el.

A megoldás: bölcsességfog eltávolítás Székesfehérvár!

bölcsességfog eltávolítás SZÉKESFEHÉRVÁRON? LÉPJ VELÜNK KAPCSOLATBA

  Mikorra szeretnél időpontot?
  DélelőttDélután

  8000 Székesfehérvár Széchenyi u. 80.
  +36 70 600 1005
  idopont@najudent.hu