Az izgalomtól kiszáradó száj – például egy vizsga vagy előadás alkalmából- talán neked is ismerős lehet. A szájszárazság a stressz gyakori velejárója, azonban, ha tartósan fennáll, az már egészségügyi problémákhoz vezethet, és fogaid állapotára is veszélyes lehet.

A szájszárazság és a rossz lehelet össze is függhet egymással, olvasd el régebbi blogbejegyzésünket a témáról!

 

Ezek a szájszárazság tünetei

Ha ébredés után száraznak, ragacsosnak érzed a szádat, ha gyakran iszol, de úgy érzed hiába, akkor valószínűleg te is ezzel állsz szemben. Súlyosabb esetben égő érzést is tapasztalhatsz a szádban vagy a nyelveden, sőt az ajkaid és a torkod is kisebesedhetnek. A rágás, nyelés és a beszéd is nehezítetté válhat.

 

Milyen okok állhatnak mögötte?

A szájszárazság mögött számos dolog állhat: ha túl kevés folyadékot fogyasztasz, ha túl sok kávét vagy alkoholt iszol, vagy ha dohányzol.

Az őszi-téli időszakban gyakran előfordul, hogy a felső-légúti betegségek gátolják az orrlégzést. Száraz szájhoz vezethet, ha éjszaka nyitott szájjal alszol orrsövényferdülés, megduzzadt mandulák vagy eldugult orr miatt- különösen, hogy az éjszakai órákban tested eleve kevesebb nyálat termel.

Kiválthatja az orrcseppek és orrsprayk tartós használata is, melyek gyakran okoznak duzzadt orrmandulát és kiszárítják a száj és az orr nyálkahártyáját. Emellett az alkoholos szájvizek, szájöblítők is kiszáríthatják a szádat, ha huzamos ideig használod őket. Régebbi blogbejegyzésünkben részletesen kitértünk arra, hogy milyen estben nem ajálott szájvizet használni.

Azt is tudnod kell, hogy komoly betegségek is állhatnak a hátterében, ezek közt az egyik leggyakoribb a cukorbetegség, esetleg ízületi betegség vagy reflux.

Ezen kívül jelentkezhet A-és B-vitaminhiány miatt, de hormonváltozás (klimax vagy terhesség) is vezethet szájszárazsághoz vagy bizonyos gyógyszerek mellékhatása.

 

Miért veszélyes a szájszárazság?

A szájszárazság önmagában is kellemetlen, ráadásul leheletedet is azzá teheti. De nehezíti a nyelést, az étel megrágását és megemésztését, súlyosabb esetben beszédzavart is okozhat.

 

A szájszárazság és fogszuvasodás

A nyál egy védő filmet képez a fogzománc körül, ezáltal megakadályozza az ásványi anyagok kioldódását a fogzománcból. Emellett antibakteriális hatása van, semlegesen tartja a szájüregi pH-t, és segíti az ételmaradékok leválását a fogfelszínről.

Ha a nyáltermelődés nem megfelelő, csökken a szájüreg pH-ja, savas irányba tolódik el, elszaporodnak a káros baktériumok, ez pedig fogerózióhoz és fogszuvasodáshoz vezethet.

 

Hogyan kezelhető a szájszárazság?

Mindenekelőtt érdemes kideríteni a kiváltó okot, és ha lehet orvosolni azt.

Emellett ügyelnünk kell az alapos fogtisztításra, szájhigiéniára, az étkezés kapcsán a saverózió minimalizálására. És természetesen elengedhetetlen a rendszeres fogorvosi kontroll is.

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/