Amikor a rágó és a spray nem elég…

A rossz lehelet tipikusan az a kínos probléma, amelyről – ha érintett vagy,- már az egész környezeted tud, de te értesülsz róla utoljára.

Onnantól viszont állandó feszengés az életed, ahogy kinyitod a szád.

Mivel a kellemetlen szájszag nem önálló betegség, csak egy tünet, nem célszerű rágózással, szájöblítőkkel elnyomni, érdemes mielőbb kideríteni az okát!

A rossz lehelet mögött az esetek döntő többségében szájüregi probléma húzódik, ugyanakkor okozhatja egyéb betegség (reflux, cukorbetegség, krónikus mandula-vagy orrnyálkahártya gyulladás, vese- vagy májprobléma) is.

Egyik gyakori ok: a szájszárazság

A szájszárazság mögött számos dolog állhat: ha túl kevés folyadékot fogyasztasz, ha túl sok kávét iszol (esetleg ezek együtt), ha dohányzol, és gyakran iszol alkoholt. Kiszáradhat a szád akkor is, ha éjszaka nyitott szájjal alszol- egy esetleges orrsövényferdülés, orrmandulagyulladás, asztma, vagy eldugult orr miatt.

Az éjszakai órákban szervezeted eleve kevesebb nyálat termel, és a szád pH értéke túlságosan savas irányba tolódik el, ez önmagában is okozhat reggeli rossz leheletet.

Másik gyakori ok: fog- és ínyproblémák

A kellemetlen szájszagot fog-és ínyproblémák is kiválthatják, nem beszélve az elégtelen szájhigiéniáról (link: Judit cikke).

Az egyik leggyakoribb gond az elhanyagolt fogszuvasodás, a fogínygyulladás és a fogkő.

A fogszuvasodás sokáig tünetmentes maradhat, idővel hidegre, melegre és édesre való érzékenység hívhatja fel rá a figyelmet.

A kellemetlen szájszag a fogakat megtámadó baktériumok, illetve a lyukakba ragadt ételmaradékok miatt jelentkezhet.

A fogkő a fognyakak köré lerakódott, elmeszesedett lepedékből alakul ki, és az íny felett és alatt egyaránt megtelepedhet. Mindenképp érdemes foglalkozni vele, mivel gyorsan elszaporodnak benne szájüregi baktériumok és fogínygyulladást okoznak. A kezeletlen gyulladás pedig csupán a rossz lehelet kiváltója lehet, de tovább terjedhet az állkapocs szöveteire, és a fogat tartó kötőszövetekre, csontra is; fogágybetegséget okozva.

A tiszta, egészséges lehelet érdekében a legtöbbet a jó szájhigiéniával és napi kétszeri, alapos fogmosással teheted; beleértve a fogköztisztító kefe, fogselyem és nyelvtisztító használatát.

Legalább ilyen fontos a rendszeres fogászati szűrés és a félévenkénti fogkő eltávolítás.

Ne várd meg, amíg tőled is elhúzódnak!

Jelentkezz be hozzánk egy állapotfelmérésre!

+36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
https://najudent.hu/kapcsolat/