A női hormonok egész szervezetünket befolyásolják, köztük a fogíny állapotát is; ezáltal a nők bizonyos életszakaszaik során fokozottan ki vannak téve az ínybetegségek és szájüregi problémák, fogínyproblémák kockázatának.

Mindennek egyszerű oka van, a több női hormon (ösztrogén és progeszteron) hatására több vér áramlik az ínybe, ezért érzékenyebbé válik és fogékonyabbá a különböző irritációkra.

A hormonszint növekedésével a nők kiszolgáltatottabbá válnak a fog és íny körüli lepedék, valamint a baktériumok káros hatásának is; mindez pedig a fogíny duzzanatához, ínygyulladáshoz, fogínyvérzéshez, vagy fogszuvasodáshoz vezethet.

Ez fokozottan igaz a várandósság és a menopauza idején, de akár a pubertás korban vagy a menstruációs ciklus alatt. Mit tehetünk nőként az egészséges fogíny megőrzése érdekében?

Az alábbi időszakokban fokozottan figyeljünk oda az alapos szájhigiéniára, a rendszeres fogászati kontrollra, valamit a fogkőeltávolításra.

 

Pubertás kor és a fogínyproblémák

A pubertás korban a nemi hormonok (progeszteron, ösztrogén) megnövekedett szintje fokozza az íny vérkeringését, ezáltal az íny felpuhul, megduzzad, érzékenyebbé, gyulladttá és vérzékennyé válhat.

A progeszterontartalmú fogamzásgátló tabletták szintén megnövelik a szervezet hormonszintjét, és hozzájárulhatnak a fogíny gyulladásához.

A gondos szájhigiénia és rendszeres fogászati kontroll már ebben a korban sem elhanyagolható, hisz a pubertás kori ínygyulladás felnőttkori ínyproblémákhoz és fogágybetegséghez vezethet.

 

Fogínyproblémák a menstruáció alatt

A menstruáció idején megnövekvő progeszteronszint miatt a nők ciklusaik alatt gyakran tapasztalhatnak ínygyulladást, élénkvörös, duzzadt, vérző fogínyt, valamint az ínyen és arc belső felén megjelenő aftákat.

A menstruációs fogínygyulladás többnyire a menzesz előtt egy-két nappal kezdődik, és a ciklus első napjaiban be is fejeződik.

 

Fogínyproblémák terhesség idején

A várandósság hosszú hónapjai alatt a kismamák nagy része – változó súlyossággal – megtapasztalja a terhességi ínygyulladás tüneteit. A hormonális változások hatására sérülékenyebbé válik a nyálkahártya, vérzékennyé, érzékennyé válhat a fogíny, könnyebben kialakulhat a fogkő és az ínygyulladás. Az első trimeszterben a gyakori hányás miatt képződő gyomorsav koptathatja és érzékennyé teheti a fogzománcot is.

Mivel a fogíny-és fogágybetegség a kutatások szerint kockázatot jelent a koraszülésre is, ez idő alatt elengedhetetlen a gondos fog-és szájápolás.

Várandósság idején mindenképp érdemes felkeresni rendelőnket, ahol 3 alkalmas „Kismama csomagunk” keretei között dentálhigiénikus kollégánk -trimeszterenként egy alkalommal,- személyre szabott segítséget nyújt, megmutatva a várandósság alatti helyes fog-és fogínyápolást!

 

Menopauza és a fogínyproblémák

A menopauza idején, illetve után a nők számos szájüregi változást tapasztalhatnak meg.

Az ösztrogénszint csökkenése és bizonyos gyógyszerek szedése gyakran vezet szájszárazsághoz. Mivel a nyál a szervezet természetes védekező rendszere, mely segít a szájüreget tisztán, és egészséges pH-értéken tartani, elegendő nyál hiányában a fogak ki vannak téve a fogszuvasodásnak és a parodontális betegség veszélyének.

Menopauza alatt is jellemző lehet a gyulladt, vérző, fokozottan érzékeny fogíny, az égő érzés a szájüregben, melyet az ízérzésben és az érző idegekben történt változások váltanak ki.

Jelentkezhet megváltozott ízérzékelés is; leggyakoribb a fémes íz megjelenése, de fokozottan érezhetjük a sós, savanyú vagy keserű ízeket is.

A menupauzával, illetve az ösztrogénszint csökkenésével sajnos együtt jár a csontritkulás, azaz a csont sűrűségének változása, mely az állcsontot is érintheti. Az állcsontokon jelentkező csontvesztés ínyvisszahúzódáshoz, idővel pedig a fogak elvesztéséhez vezethet, valamint az implantációs fogpótlást is megnehezíti.

A visszahúzódott fogíny (ínyrecesszió) sem csupán esztétikai problémát jelent. A szabaddá váló fognyak kiszolgáltatottá válik a kémiai, hő-, és egyéb mechanikus ingereknek, ami az állandó fogérzékenység és fájdalom mellett a fogszuvasodás kockázatát is növeli.

Természetesen az időskori fogínyproblémákról is szót kell ejtenünk. Olvassa el erről szóló blogbejegyzésünket!

 

Ilyen esetben fognyaki tömés, vagy műtétes ínykorrekció nyújt végleges és esztétikus megoldást.

Rendelőnkben Dr Németh Zsolt Ferenc parodontológus kollégánk várja szeretettel és szakértelemmel a pácienseket.

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/