Ha el se tudjuk képzelni a reggeleket a napindító kávé nélkül, akkor ne aggódjunk, nincs okunk rá, hogy lemondjunk szenvedélyünkről, de egy-két tanácsot érdemes megfogadnunk annak érdekében, hogy megőrizhessük fogaink egészségét!

 

Bármennyire is szeretjük a kávét, azt tudnunk kell, hogy nem az a legnagyobb bűne, hogy foltokat okoz a fogakon.

Bár a kávé közvetlenül nem okoz fogszuvasodást – sőt az újabb kutatások szerint kifejezetten antibakteriális hatású- magas savtartalma miatt növeli annak kockázatát.

 

Egészséges-e a kávé a fogakra?

 

Friss amerikai tanulmányok szerint a kávé csökkenti a lerakódó plakk, valamint a fogszuvasodást okozó baktériumok (Streptococcus mutans) mennyiségét a szájüregben, ezáltal kifejezetten véd a fogszuvasodás ellen, míg magas antioxidánstartalma segít a fogínybetegségek elleni küzdelemben.

Ugyanakkor van még két tényező, amire fontos odafigyelnünk, ha kávéfüggők vagyunk!

 

A kávé és a fogelszíneződés

 

 A kávé színező hatású vegyületeket, tanninokat tartalmaz, melyek megtapadnak a fogakon és a fogközökben, sárgás-barnás elszíneződéseket okozva.

Ráadásul a kávét általában forrón kortyolgatjuk, a fogzománc pedig hő hatására tágul és zsugorodik, apró repedések keletkeznek rajta, melyek közt könnyen megtelepednek a különböző szennyeződések, nagy pigmenttartalmú ételek, mint a kávé, tea vagy vörösbor- kellemetlen barna elszíneződéseket okozva.

Ezeken a makacs elszíneződéseken gyakran az ultrahangos fogkőeltávolítás és fogtisztítás sem segíthet elég hatékonysággal, csak a fogfehérítés lehet eredményes.

 

 

A kávé és a fogerózió

 

A kávé fogszínező tulajdonsága mellett rendkívül savas ital is, különösen, ha feketén isszuk. Így ennek a szenvedélynek előbb-utóbb fogzománcunk is áldozatul esik, a magas savtartalom a fogak eróziójához vezet.

A fogerózió olyan kémiai savhatásra (savas italok, ételek, gyomorsav stb.) bekövetkező fogkopás, ami fokozatosan elvékonyítja a fogzománcot. Ahogy a zománcréteg fogy, egyre áttetszőbbé válik, miközben előtűnik az alatta lévő keményszövet, a dentin sárgás színe.

Ez általában észrevétlen folyamat, melyre többnyire a hidegre-melegre, édes vagy savas hatásra fellépő fogérzékenység hívja fel a figyelmet.

A zománc alatt szabaddá vált dentinben ugyanis csatornák, vékony tubulusok találhatók, amelyek az idegszálakkal teli fogbélbe vezetnek. Amikor a külső ingerek elérik ezeket a csatornákat, stimulálják az idegeket és fájdalom jelentkezik.

 

 

Fogbarát kávézási tippek

 

 Mindenképp alacsony savtartalmú kávéfajtákat válasszunk, különösen, ha rendszeresen fogyasztunk feketét, ezzel máris sokat tehetünk fogzománcunk védelméért.

Másrészt minél kevesebbet érintkeznek a fogaink a savas kávéval, annál inkább csökken a fogerózió és az elszíneződések kockázata, illetve mértéke. Lassú kortyolgatás helyett, érdemes gyorsan meginni a kávét, és – bár furcsán hangzik, – de jó használatot tehet egy szívószál is!

 

 

Ezért ne mossunk fogat közvetlenül kávézás után!

 

Tudjuk, hogy kávézás után nem a legüdébb a leheletünk, mégsem ajánlott azonnal rohanni a fogkefénkért!

Az erősen savas ételek és italok, mint a kávé felborítják a szájüreg pH-egyensúlyát, és átmenetileg, felpuhítják, sérülékenyebbé teszik a fogzománcot.
Ezért étkezés után érdemes 30-40 percet várni fogmosással, amíg a szájüreg pH-értéke csökken és visszaáll a normál egyensúlyi állapotába és fogzománcunk visszakeményedik.

Addig is öblítsük ki a szánkat vízzel vagy kapjunk be egy cukormentes rágót, mely fokozza a nyáltermelést és csökkenti a savtartalmat, hozzájárulva a fogzománc védelméhez.

 

Szeretettel várunk rendelőnkben!

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/