Tény, hogy a december nem a fogak hónapja! 🙂 Mikuláscsizma többnyire már pár nap után kiürül, és sorra nyílnak a csokikat rejtő ablakok az adventi naptárban is. És akkor még bőven előttünk áll a karácsony a bejglitől roskadozó asztalokkal és süteményestálakkal kopogtató rokonokkal. Hogyan hat az édesség a tejfogra? Mostani cikkünkben erre derül fény!

Hogyan hat a cukorfogyasztás a tejfogakra?

Károsan- ezt már az óvodások is fújják. Ugyanakkor az újabb kutatások megkérdőjelezik a cukorbevitel és a fogszuvasodás közötti közvetlen kapcsolatot, és úgy vélik, hogy az ételek cukortartalmánál jóval nagyobb rizikófaktor, ha az a tejfogainkra tapadva sokáig marad a szánkban. Vagyis egy kakaós csiga veszélyesebb lehet, mint egy szaloncukor.

A magas szénhidráttartalmú ételek (édességek, kekszek, péksütemények, gabonapelyhek, tészták stb.), cukros üdítők, gyümölcslevek fogyasztása után ugyanis ragacsos lepedék képződik fogainkon, mely remek táptalajt nyújt a baktériumok számára is. Ezek a baktériumok pedig olyan savakat termelnek, melyek bizonyos pH-szint alatt kikezdik a fogzománcot.

A lényeg tehát a pH-értéken van!

A kritikus pH-érték határa 5,5 ez alatt a savak már képesek kioldani a fogakból az ásványi anyagokat. A meggyengült fogzománcon pedig már könnyedén átjutnak a baktériumok, és a fog szövetébe hatolva tovább roncsolják annak szerkezetét: és megkezdődik a fogszuvasodás!

A fentiek alapján látszik, hogy ha édességet eszik a gyermek, a lényeg a pH-érték visszaállítása az egészséges tejfogak érdekében.

Ennek érdekében az alábbi szabályokat érdemes betartani:

  • Cukor és szénhidrátfogyasztás után kb fél órával mossunk fogat
  • Ha erre nincs lehetőség, akkor öblítsük át a szánkat tiszta vízzel vagy kapjunk be egy rágógumit – így kevesebb ételmaradék tapad fogaink közé és csökken a lepedékképződés.
  • Próbáljuk kerülni a finomított szénhidrátokat, ragacsos ételeket, fogyasszunk több zöldséget és gyümölcsöt, rostos ételeket
  • Kerüljünk az étkezések közötti nassolást, különösen a folyamatos nassolást
  • Rágjunk! A rágás fokozza a nyáltermelést, mely segít a megfelelő pH-szint visszaállításában, emellett fogtisztító hatású.
  • Ne feledkezzünk meg a fogköztisztításról se!
  • Az étkezést semmiképp ne cukros étellel fejezzük be, inkább egy szelet sajttal.
  • Félévente-évente jelentkezzünk be egy fogászati kontrollra!

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/