Mi az a retenciós készülék és miért olyan fontos?

Legtöbben alig várjuk, hogy végre lekerüljön a fogszabályzó, önfeledten haraphassunk a szendvicsünkbe és „drótok” nélkül mosolyoghassunk a világra.

Ám a szép mosoly megőrzéséhez a fogszabályzó készülék levétele után is tennünk kell! Ilyenkor következik a kezelés utolsó fázisa a retenciós, azaz megtartó szakasz.

 

Mi az a retenciós készülék és miért van rá szükség?

A fogszabályzó kezelés nem fejeződik be a rögzített készülék eltávolításával, az elért eredmény megőrzéséhez szükséges az ún. retenciós (helybentartó) készülék viselése is.

Bár a fogszabályzó készülék 1-2 év alatt beigazítja a fogakat ideális helyükre, a készülék eltávolítása után a fogak körüli lágyrészeknek és csontoknak időre van szükségük ahhoz, hogy alkalmazkodjanak a bekövetkezett változásokhoz és új pozíciójukon maradjanak.

Retenciós készülék hiányában ugyanis az elmozgatott fogak idővel visszavándorolnak a szövetek memóriájában tárolt eredeti helyükre.

A retenciós készülékek segítenek abban, hogy a fogak lassan, de biztosan stabilizálódnak új elrendezésükben, és megőrizhessük rendezett fogsorunkat.

 

Miért mozognak a fogak?

A fogvándorlás egy létező jelenség – hisz a fogszabályozás is ezen alapul.

A fogszabályozás során valójában nem a fogaink, hanem a fogakat a csontállományba rögzítő ún. periodontális szalagok mozognak, illetve feszülnek és nyúlnak meg, ezek a szalagok mozgatják be és tartják új helyükön a fogakat.

Ahhoz, hogy a fogaink az újonnan kialakított helyzetben maradjanak, az egyes szalagoknak elég hosszúnak kell lenniük ahhoz, hogy ott tartsák őket.

A fogszabályzó eltávolítása után a szalagok feszülése megszűnik, de egy ideig emlékeztetni kell őket új pozíciójukra.

Az, hogy a fogszabályzás után kinél mennyi idő alatt követezik be elmozdulás, alkati dolog, és persze attól is függ, hogy mekkora fogmozgást kellett végezni a rögzített fogszabályzóval – de elmondható, hogy a hónapok alatt elért eredményt akár 2 hét kihagyás is tönkre teheti.

 

Milyen retenciós készülékek vannak?

A retenciós készülékeknek két típusa van: rögzített és kivehető.

A rögzített fogszabályozó készülék eltávolítása után, már a levétel napján egy retenciós ív kerül beragasztásra a fogak belső felszínére, és emellé pár napon belül elkészül egy kivehető éjszakai retenciós készülék is.

Fontos hangsúlyozni, hogy ez a kétfajta készülék nem választható alternatívát jelent – az eredmény megőrzéséhez mindkettőre szükség van!

 

Rögzített retenciós ív

A rögzített helybentartó készülék egy íves, rozsdamentes fémdrót, melyet a nyelv felöli belső oldalon ragasztunk a fogak belső felszínére (általában a szemfogakhoz rögzítve).

 

Kivehető, éjszakai retenciós készülék

A kivehető, főleg éjszaka viselt retenciós készülékeknek több típusa van: állhatnak egy sima, átlátszó műanyag sínből, de a műanyag mellett tartalmazhatnak fém részeket is. Bár nagyobb szabadságot biztosítanak viselőjüknek, könnyebb elfeledkezni a kötelező hordási idejükről is, veszélyeztetve az előzőleg elért eredményt.

A retenciós készülékek kötelező viselési ideje általában 1,5-2 év. Ezek a készülékek nem okoznak semmiféle kellemetlenséget, és ez idő alatt elegendő csupán 3-6 havonta ellátogatni a kontroll vizsgálatokra.

Azonban nagyon fontos, hogy a retenciós készülékeket az orvos utasításának megfelelően hordjuk, ne feledkezzünk el róluk és még véletlenül se hagyjuk abba önkényesen a viselésüket, ha nem akarjuk, hogy hosszú hónapok munkája és anyagi ráfordítása ússzon el feleslegesen.

 

Szeretettel várunk rendelőnkben!

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/