(Najudent Fogszabályozás Székesfehérvár – vélemény)

Ha a szem a lélek tükre, a mosoly annak a tükörnek a kerete. Rostási-Szabó Judit doktornő 2018. augusztusában kezdte el a kezelésem, és azt ígérte, hogy keretnélküli zsebtükörből plafonig érő Velencei tükörré változtatja a mosolyomat. Medikus nyelven ez annyit jelentett, hogy a durva ínymosolyom mélyharapással rendezettebbé, esztétikusabbá tehető, amely a komolyabb harapási rendellenességek megelőzésében is segít.

Egy bizonyos kor felett, amikor a tinikor már csak szép emlék, az állandó fogszabályzó gondolata „ijesztő” lehet.  Senkinek sem álma „vasálarcosként” élni a mindennapokat. De hamar rájöttem, hogy az én fogszabályozással kapcsolatos „ismereteim” és a dentálipari technológia jelenlegi fejlettsége között már fényévnyi távolság van. Épp ezért az első lépés a konzultáció.

Az első lépések

Amikor először ellátogattam a doktornőhöz, egy általános állapotfelmérés és panorámaröntgen után felmértük a lehetőségeket, a kezelési- és költségtervet. Judit megnyugtatott, a hagyományos hirtelensárga gumikarikákkal rögzített bracketek kora leáldozott, és már a modernebb, többek között japánból importált, fém-és porcelán, vagy tisztán porcelán-alapú fogszabályzókkal dolgoznak. Tájékoztatott, hogy épp ez a diszkrétebb technológia egyre több felnőtt bizalmát nyeri el, ami tehát szöges ellentéte volt az addigi képzetemnek, hogy a fogszabályzás kamaszjelenség.

Bemutatta és a laikusok nyelvén elmagyarázta, hogy egy körülbelül egy-másfél éves, fegyelmezett kezelést követően, hogyan nézhet ki az alsó és felső fogsorom. Nem kellett azonnal választ adnom, a doktornő semmit sem erőltetett, hisz tudta, a döntés az enyém. Pár nap múlva egy konferenciára utaztam, és az előadások közben azon gondolkodtam, hogy ilyen formális közegben, ahol a smink erősségétől a körömlakk színéig mindennek kódja van, a fogszabályzó inkább „szégyen.”

A sztereotípiák hasogatták a fejem, egészen addig, amig az osztrák negyvenes hölgy meg nem szólított. Alig karnyújtásnyi távolságban tűnt csak fel, hogy az előbb a pódiumot uraló, jókedvű hölgynek fogszabályzója van. Kávéval a kezében, fülig érő mosollyal ragyogó arcán kommunikált velem. Önbizalma szemében és porcelán bracketekkel díszített mosolyán is kidomborodott. A fogszabályzója hirtelen olyan volt, mint elegáns gyöngynyakláncának kiegészítője.

Sokkal többet mosolygott, mint én, aki, ha vakut lát, olyan mesterséges mosolyt erőltet az arcára, hogy a szem sarkából kibuggyanó könnycseppek láttán joggal kérdezhetik meg, ezek most öröm vagy krokodilkönnyek. Akkor megértettem, hogy sok mindent először fejben kell rendbe tennie az embernek.

Fontos volt a bizalom

Megértettem, hogy van megoldás arra, hogy a „tökéletlen” mosolyomból adódó félénkséget kezeljük. Megértettem, bármit, ami „idegen” a testnek (gipsz, protézis, implantátum, műszempilla, póthaj, és direkt utoljára hagyva a fogszabályzót) két féleképpen lehet viselni: szégyellve és büszkén. Az utóbbi a fogszabályzó esetében a páciens akaratával és a kezelő orvos támogató szakértelmével megvalósítható. Másnap időpontot kértem Judithoz. Kis idő telt csak el, és a doktornő székében találtam magam. Levette a mintát mind a két fogsorra, és tájékozatott, hogy még azon a napon megrendelésre kerül az alsó és felső fogsorra is a porcelán bracketsor.

Két hét múlva kerül fel a felsőre, s fél év után, a mélyharapásom szükséges javítása után, pedig az alsóra. Érdekes mód, izgatottan számoltam vissza a napokat a fogszabályzó felhelyezéséig, még a kezelés előtti, kötelező fogkőeltávolítás utáni órákban is, ami viszont járulékos kellemetlenség. Azon túl kell esni, nincs mese. A bracketsor felhelyezése egy picit időigényes, de semmilyen fájdalommal nem jár. A doktornő lépésről-lépésre tájékozatott mindenről.

A fogfehér drótív bracketekre történő rácsatolása és meghúzása után felkészített, hogy a szervezetem számára új és idegen szorító érzés egy-pár óra múlva fokozódni fog. Meg kellett szokni és fokozatosan fel kellett készítenem magam az új befogadására. Három-négy napig puhább textúrájú, de tápláló ételeket ettem. Az első hetem végén éreztem úgy, hogy a fogszabályzó már tényleg velem van, és közben minden visszaállt a normál kerékvágásba. A koradélelőtti fogmosás és fogszabályzótisztítás rutinját kellett csak úgy kialakítanom, hogy komolyan, fegyelemmel be tudjam tartani a doktornő támogató utasításait.

Felkerült a fogszabályzó

Fogszabályozás Székesfehérvár vélemény – A fogszabályzó felhelyezése után egy komplett tisztító szettet kaptam ajándékba. Judittal együtt lépésről-lépésre átvettük a tisztítás menetét a kétfajta fogkefével, a nehezen hozzáférhető helyek tisztításához szánt kis szájtükör, speciális fogselyem és hézagtisztító kefefej segítségével. Hamar rájöttem, hogy mindegyik eszköznek meg van a maga logikus sorrendje.

A tisztítás fegyelmezettségét segítette a készlethez tartozó frappáns kis homokóra, ami a bracketen lévő kis kávéfoltok és a foghézagban megbújó falatkák hatékony eltávolításához szükséges időt mérte. A MacGyver féle manővernek is beillő beavatkozás napi rutinná és megszokássá alakult. Épp úgy megszokássá alakult az is, hogy minden hónapban kontrollra jártam a doktornőhöz.

Új, erősebb, drótívet kaptam minden alkalommal, és elkezdődött a felkészítésem az alsó bracketsor felhelyezésére egy harapásemelő beépítésével (amely teljesen fájdalommentes, és nem igényel semmilyen emberi szájra kialakított krokodilemelőt). A felső fogsoron a változást már egy hónap múlva láttam, szabályosan szélesebb lett a mosolyom.

Az alsó felhelyezése után pedig még látványosabb lett az eredmény. Legőszintébb kritikusaink, az ismerősök, akikkel nem találkozom napi szinten, mind megjegyezték, anélkül hogy tudták volna, hogy valami „más” az arcomon. „Kecsesebb?” „Finomabb?” „Fiatalabb?” Újabb konklúzió fogalmazódott meg számomra: a fogszabályzó fiatalít. Fiatalít, amikor önbizalommal viseli az ember, s végérvényesen és visszavonhatatlanul fiatalít, miután lekerült és a doktornő mesteri kezei alatt megelevenedő szerkezet eredményét élvezzük felhőtlenül, a vakufény elleni félelem nélkül. Nincsenek többé nehezen megfogalmazható könnyek.

A bókot befogadva a fogam fehérjét megvillantva kuncogok, a napi jóhíreket megélve a fogsorom decens ívét hangsúlyozva nevetek, huncutul kacarászok örömömben, vagy épp a velős poénok okozta tektonikus rángások közepette a gigámat is felvillantva nyerítek. Sokféle nevetés létezik, s valamikor el kell kezdeni az összeset kipróbálni. Az én kísérletezésem, azt hiszem, akkor kezdődött el igazán, amikor 2019. augusztusában lekerült a fogszabályzó mind a két fogsorról. Furcsa szeparációs félemmel indult az a nap, hogy megválok kis gyöngyeimtől, akikkel végül 1 évig éltem szoros barátságban.

Amikor először belenéztem a tükörbe, a bracketektől felszabaduló fogak ragyogtak vissza rám.

A történet így is szép, de ígéretet kaptam egy még szebb happy endingre. Persze, minden happy endig előtt van egy tetőfok, a bátorságról tett tanuságtétel egy utolsó államosa. A kezelés hosszútávú sikerét és a prevenciót szolgálva el kellett távolítani két bölcsességfogamat. Fontos megjegyeznem, ez nem ért váratlanul, hisz már az első panorámaröntgen során kiemelte a doktornő, erre a beavatkozásra szükség lesz. A doktornő ezen a ponton szakorvoskollégája Ben-Redouane Nadjim doktor úr kezeire bízott.

A doktor úr látva az eredményes fogszabályzást megnyugtatott, hogy a szükséges fogeltávolítással szavatoljuk mindazt, amit eddig együtt elértünk. Két alkalommal, egy hetes időközzel, történt még a két felső bölcsességfog eltávolítása. Be kell vallanom, nem is emlékszem, mikor hagyta el számat a robusztus fog utolsó gyökere.

A doktor úr felkészített, folyamatosan tájékoztatott, hogy mit fogok érezni, ami a fájdalom kivétel lehet egy globális nyomó és feszítő érzés. Érdekes mód, a fájdalom teljes hiányában, jobban azzal voltam elfoglalva, hogyan tompítsam az agyamban a fogókészülék fogamon ejtetett reccsenő hangját. Mire észbe kaptam, a doktor úr már végzett is, és a vaskos fog ott lifegett a kezelőtálcán. Amikor körbetamponálták a húzás helyét, akkor fogtam fel, hogy végeztünk. „Ez gyors volt”, gondoltam magamban. 

A következő alkalom is hasonló eredményeséggel telt

Egy újabb csoda, történetem zárófejezete, csupán ezután érkezett. Judit doktornő és Nadjim doktor úr bemutattak paradontólógus munkatársuknak, Németh Zsolt doktor úrnak. Zsolt doktor úr, Judit doktornővel történt előzetes konzorciumot követve, megosztotta velem, hogy a fogszabályzás utánkövetéseként mód és lehetőség van egy esztétikus beavatkozása, egy úgy nevezett ínykorrekciós műtétre. A laikus füleknek kissé drasztikus hangzatú beavatkozás további információt igényelt.

A konzultáció során a doktor úr szemléltette, sőt a bonyolultságot oldva le is rajzolta, hogy a fogakon gyakran aszimmetrikusan lefutó és a fog tulajdonképpen természetesen íves formáját elfedő íny egy bizonyos miniméter tartományig hogyan várható fel.

Az eljárással a fogak hosszabbá, így maga a mosoly pedig teltebbé varázsolható. Szépből hipnotikusan csábos mosoly formálható. A tájékoztatás részét képezte egy részletes vizsgálat és állapotfelmérés az íny állapotáról. A vizsgálat bebizonyította, hogy a beavatkozás biztonsággal végrehajtható. Zsolt doktor úr az őszinteség teljességével tájékoztatott arról, hogy ez az esztétikai beavatkozás azon eljárások egyike, ahol egy kicsit meg kell „szenvedni” a szépségért.

Azt is hozzá tette, hogy „visszaadjuk Önnek, amit az anyatermészet megtartott magának.” A felkészültség, és az információk teljes körű ismerete segített abban, hogy a beavatkozásra felkészítsem magam. De persze így is volt egy-két kérdés, ami közvetlenül az ínykorrekció előtt felmerült.

A közös történetünkre tekintettel, bátran kerestem Judit doktornőt is, aki megnyugtatott a beavatkozás sikeréről. A közel két és fél órás beavatkozás során Zsolt doktor úr és Gellér Diána asszisztens kezei között maximális biztonságban éreztem magam. A kritikusabbnak tűnő pontokon folyamatosan informáltak, hogy mit fogok érezni, és hogy nem kell megijedni. Minden pontosan az előrejelzéseknek megfelelősen történt. Fájdalmat egyszer sem éreztem.

Az előzetes konzultációt követve jól tudtam, hogy az érzéstelenítő kiürülése után mire kell számítanom. Két napig voltak tompa fájdalmaim, ahogy a műtét utáni gyulladás lehúzódott.

Beautiful young woman with teeth braces Free Photo

A beavatkozások után

De a negyedik napra szinte már alig látszott a beavatkozás nyoma. A bordó szín szépen feloldódott és helyét visszaadta az egészséges meggypirosas ínynek. Az egy hetes gyógyulás ideje alatt fokozottan ügyeltem az étkezés minőségére, a fogtisztítás körülményességére, az antibiotikumkúra betartására, Zsolt doktor úr utasításai szerint. A varratszedés után sikerült meglepnem a doktor urat. Annyira meg voltam elégedve az eredménnyel, hogy kértem az ínykorrekciót az alsó fogsoron is. Mint azt előzetesen megtudtam, ezt a beavatkozás tipikusan a felsőn szokták végrehajtani, de természetesen ez nem zárja ki, hogy alsón is elvégezzék.

Egy hónap után sor került tehát az alsó ínykorrekcióra is, ami a tűzkeresztség után számomra már ismert folyamat volt. Ismerősek voltak az instrukciók, az érzések, a mozdulatok. Tudtam, milyen csodás végeredmény vár rám. A gyulladás lelohadása utáni pillanatot sosem feledem el: a természetes napfénnyel megvilágított fürdőszoba tükréből egy „új” ember tekintett vissza rám. A tükrön cikázó fényben valahol megbújt a fogam ragyogása is, olyan volt a kép, mint egy kaleidoszkóp lencséje.

Az emlékeim is felelevenültek a színkavalkádban: ahogy Judit doktornő felhelyezte a porcelán bracketeket, ahogy Nadjim doktor úr büszkén ram nézett az utolsó akadály eltávolítása után, ahogy Zsolt doktor úr az ínypajzs alatt megbújó kecses kis fogrészt szabadította fel. Három orvos keze csodát tett.

At a dentist with a smile Free Photo

A csoda receptje borzasztóan egyszerű: türelem, kitartás, és kölcsönös orvos-páciens bizalom. Köszönöm Önöknek Najudent!

Dr. K. Laura 

Ha teljeskörű fogorvosi ellátást keresel Székesfehérváron, válaszd a Najudent-et.

Fogszabályozás Székesfehérvár vélemény- 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u.80.
+36 70 600 1005
idopont@najudent.hu

Fogszabályozás Székesfehérvár vélemény