„Hiányzott ez nekem?”- teszed fel a kérdést, fogszabályzó felrakása után, amikor először próbálsz meg óvatosan beleharapni valamibe – többnyire sikertelenül. Megnyugtatunk, igen! Hisz pont ezért került a fogszabályozó a fogaidra. És bár másfél évnyi macera és elköteleződés most ijesztően hosszú időnek tűnik, de a kitartás és türelem garantáltan meghozza gyümölcsét; a szép szabályos, egészséges fogsor életre szóló jutalmát! Mi a teendő a fogszabályzó felrakása után? Blogunkból megtudhatod, mire számíthatsz, ha te is most lettél fogszabályzós!

 

Mégis meddig fog fájni a fogszabályzó felrakása után?

Ne aggódj, a feszítő érzés, az esetleges fájdalom csak átmeneti, nem kell attól tartanod, hogy a kezelés alatt végig veled marad. Ezekért az 1-2 napig tartó kellemetlenségekért azok a feszítő erőhatások okolhatók, melyek a fogakat a megfelelő irányba húzzák.

Az első napokban a drótok, bracketek és egyéb alkatrészek is felsérthetik az ínyedet vagy arcod belső felét, de ez csak átmeneti, néhány nap alatt eltűnnek a sebek és velük együtt a diszkomfort érzés is.

Sőt, ilyen esetben sokat segíthet az orvostól kapott vagy gyógyszertárban beszerzett fogszabályzóviasz, melynek segítségével elkerülhető a szájüreg kisebesedése. A tetszőleges mennyiségű, összegyúrt viaszt csak rá kell nyomni a zavaró brackettekre.

A már meglévő sérülések, afták kezeléséhez pedig magas hialuronsav tartalmú géleket, öblítőket használhatsz, melyek enyhítik a nyálkahártya irritációt és felgyorsítják a regenerációt.

Ha a fájdalom már nagyon kellemetlenné válna, megoldást jelenthetnek a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók is.

 

Mit ehetek a fogszabályzó felrakása után?

Érdemes felkészülni rá, hogy az első napokban valószínűleg szokatlan és meglehetősen kényelmetlen lesz a harapás, sőt az ételek megrágása és lenyelése is.

A fogszabályozó felrakása után pár napig érdemes puha, folyékony és pépes ételeket fogyasztani és kerülni mindent, ami kemény, ropogós, rágós. Az esetleges sebek miatt jobb kihagyni a csípős ételeket és savas italokat (pl. gyümölcsleveket) is.

A kemény, apró magvas és ragacsos ételek, – például pattogatott kukorica, gumicukor, karamell, diófélék, rágógumi, csokoládé – fogyasztása a fogszabályozás teljes ideje alatt nem ajánlott.

Mivel a fogszabályzó elemei a fogakon könnyen elszíneződhetnek, ezért tanácsos a színes ételek – mint például a cékla, bogyós gyümölcsök, curry, paradicsomszósz- fogyasztásának kerülése vagy korlátozása.

 

A fogak tisztán tartása

Hogyan tartsd tisztán fogaidat a fogszabályzó felrakása után? A fogszabályzó viselésekor még jobban oda kell figyelned fogaid és fogínyed tisztán tartására, mivel a fogszabályzó drótjai között található résekben könnyen beragadhat az ételmaradék és megtelepedhet a lepedék.

A fogak tisztításához puha sörtéjű fogkefét javaslunk, mely lehetővé teszi a fájdalommentes fogmosást. A speciális fogköztisztító fogkefék jobb hozzáférést biztosítanak a fogszabályozó készülék és a drótok alatti terület megtisztításához, és a letapadt ételmaradék eltávolításához. Semmiképp ne nagyold el a fogtisztítást a fájdalom miatt! Helyette gyengéd mozdulatokkal tisztogasd a fogaidat!

Ha korábban is érzékeny volt a fogad, a fogszabályzó készülékkel valószínűleg még érzékenyebbé válik, így érdemes érzékeny fogakra való speciális fogkrémet választanod.

Ha még nem döntötted el, milyen fogszabályzót szeretnél, olvasd el régebbi blogbejegyzésünket a HappySmile fogszabályzóról!

 

Szeretnél te is gyönyörű, szabályos mosolyt?

Szeretettel várunk – többek közt – fogszabályozásra specializálódott rendelőnkben, barátságos megnyugtató környezetben!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/