Avagy 10 ok a fogfájásra

Ha már volt részünk kínzó fogfájásban, tapasztalatból tudjuk, hogy jobb, ha már a kezdeti tünetek esetén felkeressük fogorvosunkat. A fájdalom sosem normális, mindig valami rendellenességet jelez, problémát, amit kezelni kell.

Vagyis, ha fájdalmat tapasztalunk, érdemes mielőbb fogorvoshoz fordulni, aki alapos szájüregi és képalkotó vizsgálatokkal kideríti, hogy miért fáj az adott fogunk.

A fogfájásnak számos oka lehet, de ezek a leggyakoribbak:

Fogszuvasodás

Az egyik leggyakoribb fogászati probléma a fogszuvasodás, melyet a fogra rakódó, lepedékben megtelepedő savképző baktériumok okoznak.

A káros savak lebontják a fogzománcot, kikezdik a fog ásványi anyag tartalmát, és üreget hoznak létre a kemény fogállományban.

A fogszuvasodás a kezdeti stádiumban többnyire tünetmentes, (a szuvasodás megjelenésére apró fehér és barnás árnyalatú foltok utalhatnak a fogakon), később a fog hidegre, melegre, édesre, sósra érzékennyé válhat. Ezen a ponton a fog fogtömés készítésével még könnyen kezelhető.

A szuvas fogak elhanyagolása esetén azonban a folyamat előre halad és a fogbél gyulladását (pulpitis) okozhatja, ami jelentős fájdalommal jár, és a fog elhalásához vezet.

Milyen tévhitek keltek lábra a fogszuvasodásról? Olvassa el erről szóló blogbejegyzésünket is!

Sérült vagy kiesett tömés

Előfordulhat, hogy régi fogtöméseink meglazulnak és akár ki is esnek evés közben. Szintén gyakori eset az is, hogy észrevétlenül eltörnek, megrepednek, lepattan belőlük egy darab, vagy éppen már nem zárnak rendesen, és alá is szuvasodnak.

A rendszeres, fél évente javasolt fogászati kontroll során fogorvosunk ellenőrzi töméseink állapotát is, és szükség esetén elvégzi azok cseréjét.

Fogbélgyulladás

A fogfájás második leggyakoribb oka a fogbélgyulladás (pulpitis), melyet az esetek többségében a kezeletlen fogszuvasodás okoz, de kiválthatja valamely trauma (pl. fogcsiszolás, fogbaleset) is. A fogbélgyulladás jellemző tünete a nem múló, intenzív fájdalom mely gyakran éjszaka is fennáll, és fájdalomcsillapítóra sem – vagy csak kis mértékben – reagál.

A pulpitis kezelési módszere a gyökérkezelés, mely helyi érzéstelenítés mellett, korszerű, speciális gépi műszerekkel végezve teljesen fájdalommentes, és az esetek döntő többségében eredményes.

Fogszorítás, fogcsikorgatás

Az éjszakai fogcsikorgatást és/ vagy fogszorítást (bruxizmus) számos dolog kiválthatja a stressz éppúgy, mint a fogsor mechanikai problémái (pl. hiányzó fogak, nem megfelelő tömés, az alsó és felső fogsor hibás érintkezése, szabálytalan harapás).

Az éjszakai fogcsikorgatás nagyon veszélyes foginkra, fogínyünkre és fogpótlásainkra nézve egyaránt, mivel ilyenkor a fogak a normál rágóerőnél jóval nagyobb, négyzetcentiméterenként akár 40 kg-os (!) nyomással feszülnek egymásnak, miközben oldalirányban elmozdulnak.

A fogszorítás és csikorgatás következtében károsodik a fogzománc, a fogak kopásnak indulnak, a tömések, fogpótlások eltörhetnek, az implantátumok kimozdulhatnak.

A nem megfelelő terheléstől az állkapocs ízületi is folyamatosan kopik, és számos egyre súlyosbodó tünetet produkálhat, mint a fülbe kisugárzó fájdalom, arcfájdalom, állkapocsízület fájdalma, szájnyitási korlátozottság, reggeli váll, nyak-és hátfájás és merevség, fejfájás.

Ilyen esetben fontos, hogy mielőbb felkeressük fogorvosunkat, aki megkeresi és kezeli a fogszorítást, csikorgatást kiváltó okokat.

Ha az ok nem ismert, vagy stressz váltja ki, segíthet az ún. éjszakai harapásemelő sín is, mely puha, rugalmas műanyag anyagának köszönhetően képes rá, hogy az alsó vagy felső fogsorra helyezve elnyelje a fogak összeszorításából származó erőket.

A fogcsikorgatás, álkapocsízületi probléma összefüggéséről szóló blogbejegyzésünkben még részletesebben tájékozódhat a témáról.

Fogtályog

A fogtályog a fog gyökerénél megjelenő gennyes góc, melyet a fog belsejébe jutó baktériumok fertőzése okoz. Kiváltó oka lehet elhanyagolt fogszuvasodás, a fog vagy a benne lévő tömés sérülése (törés, repedés), vagy akár fogágybetegség. A fogtályognak számos tünete lehet a fogérzékenységtől és feszítő fogínytől a heves, lüktető fájdalomig. Tipikus tünet, hogy úgy érezzük, mintha a fogunk kiemelkedne a helyéről, és magasabb lenne a szokásosnál. Megjelenhet az ínyen kis dudor (gennyzacskó), jelentkezhet arcduzzanat vagy nyirokcsomóduzzanat is.

A tályogos fog mielőbbi fogorvosi kezelést igényel, mely lehet gyökérkezelés, gyökértöméscsere vagy gyökércsúcs-rezekció. Végső esetben, ha a fog menthetetlen- foghúzás.

Neked is vannak panaszaid?

Szeretettel várunk fogászati rendelőnkben egy állapotfelmérésére!

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/