Parodontológia Székesfehérvár – Mi az a Parodontológia?

Parodontológia Székesfehérvár – A parodontológus az egyik legkevésbé ismert szakember a fogorvoslás területén. Ez a szakember ínybetegségekkel foglalkozik, azzal a céllal, hogy egészségesebb szája legyen a betegeknek. Ha úgy érzi, hogy az íny érzékeny vagy vérzést észlel, akkor szüksége van egy paradontológusra.

Ellenkező esetben kockázatot jelenthet az ínybetegség vagy a fájdalom, amelyet minden harapás esetén tapasztalhatnak, és egyéb szélsőséges állapotok. Itt található a paradontológusok útmutatója, mit csinálnak, és miért van szükség a betegeknek ilyenre.

A parodontológia alapjai, hogy mindenkinek érhető legyen

A parodontológia nem egy olyan szó, amelyet nagyon gyakran lehet hallani. Mint ilyen, lehet, hogy nem is  érted ennek a szónak a jelentését. A parodontológus olyan személy, aki segít olyan helyzetekben, amikor az íny nem optimális állapotban van vagy már akár súlyos a helyzet.

Természetesen az íny nem az egyetlen, amelyre a  fogorvosunk a fókuszál. Ezek a szakemberek a száj más részein is dolgoznak, olyanokra, amelyekre nem gondolsz gyakran – de rendszeresen használod. Például az állkapocs azon része, amely a fogainkat támogatja, az alveoláris folyamat. Az állkapocs ezen részével kapcsolatos bármilyen probléma fogvesztést okozhat, különösen a nők esetében. Ennek oka az, hogy a fogcsöveket a csontok veszik körül. Ha az alveoláris folyamata romlik vagy megszakad, akkor paradontológusra van szüksége annak visszaállításához és a fogak rögzítéséhez.

Hasonlóképpen, a cementum az a szövet, amely összeköti a fogakat és az ínyeket. Ez egy meszes anyag, amelynek egyszerű célja van. A Cementum megvédi a fogak gyökereit. Ehhez összekapcsolja az alveoláris csontot a fogakkal a periodontális ligamentumon keresztül. Ez a ligamentum, közismert nevén PDL, támogató természetű és 70% víztartalmú. A többi része sejtekből és rostokból áll. Ha az ön PDL-je egészségtelen, az adott fog nem nő ki megfelelően.

paradontológia székesfehérvár

paradontológia székesfehérvár

Mindent, amit tudni akar a Parodontológusról

A parodontista számos szakma mestere. Az ilyen típusú fogorvosnak jeleznie kell a jövőbeli fogíny- és fogproblémákat, kezelnie kell a jelenlegi és javítania kell az előzőket. A periodontológus feladata a fogak összes támogató szerkezetének védelme. Ezek a szakemberek felvilágosítják, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az íny, az állkapocs és a kötő ínyszövet az optimális kapacitással működik-e. Amikor a paradontista ezen elemek bármelyikével kapcsolatos problémát észlel, akkor azonnal cselekedni kell, hogy a jövőben ne alakuljon ki probléma.

Kezelés nélkül az ínykárosodás a foga elvesztését okozhatja, vagy szélsőséges esetekben olyan íny vagy állkapocs betegséget szenvedhet, amely miatt az állkapocs vonalának egy részét el kellene távolítani. Ezért van a fogorvosainknak hírneve, mint a fogászat plasztikai sebészei. Ezek a szakemberek gyakran javítják a száj lágyszöveti problémáit, még mielőtt nagyobb problémává válnának. A megelőzés a munka kulcsfontosságú része, de sok esetben műtétre is szükség van.

A parodontitisz legrosszabb esetei megkövetelik ezt a műtétet. Az ínybetegség előrehaladott stádiuma aggasztó. Néha a rák korai előrejelző jelei, főleg felnőtt férfiaknál. A parodontológus megóvja az ember jólétét azáltal, hogy diagnosztizálja és kezeli ezeket a korai problémákat. A fogorvos rákos sejteket is tesztel. Ha a beteg elveszít egy vagy több fogát, a fogpótlásra fog javaslatot tenni a helyzet megoldására. Az implantátumok általában a legjobb megoldás erre a problémára, és ez a folyamat nagy százalékban gyors és fájdalommentes.

Parodontistává válás céljából az ember rendszeresen fogászati ​​képzést kap. Miután a személy befejezte ezt a folyamatot, három év szakképzést kell kapnia. A specializáció az íny és a fogak egészségére összpontosít. Ez idő alatt a paradontológus megtanulja, hogyan kell implantátumokat felvenni, állkapocs- és ínyműtéteket végezni, valamint a rákos íny kezelését megoldani. Tehát a paradontológus egy fogorvos, aki több éves kiegészítő képzésben részesül a szájápolás speciálisabb típusainak elvégzéséhez.

Hogyan néz ki az első kezelés a Parodontológusnál? 

Az első találkozás kezdete ugyanúgy, mint bármely más fogorvosnál a látogatás. Bejelentkezik a recepción, majd megvárja a sorát. Amikor visszahívják a vizsgahelyiségbe, a fogorvos áttekinti az orvosi táblázatokat. Figyelmeztetnie kell gondozóját, ha allergiája van a gyógyszerekkel szemben. Tájékoztatnia kell a paradontistát is, ha szívproblémái vannak, cukorbetegség vagy egyéb olyan állapot, például terhesség, amely befolyásolhatja a kezelési lehetőségeket.

Előfordulhat, hogy kezelése során röntgenfelvételeket kell beszereznie. A parodontológus azt akarja, hogy a legfrissebb orvosi információkkal rendelkezzen bármilyen döntés meghozatala előtt. A fogorvos ellenőrzi a nyilvántartást és a röntgenfelvételeket, majd rutinszerűen ellenőrzi a száját, állát és az ínyét. Ezután egy friss képet kap a szájának állapotáról. A parodontológus megmondja, ha szüksége van valamilyen eljárásra. Ha nem, a szakember javasol néhány fogászati ​​gyakorlatot, amelyeket mindennap el kell végeznie a helyzetének javítása érdekében.

A parodontológus az egyik legfontosabb fogorvos. Lehet, hogy soha nem kell meglátogatnia egyet sem, de ha megteszi, akkor tudni fogja, hogy ennek a személynek speciális képzése van az íny és a száj kezeléséhez, így megelőzhetőek a későbbi problémák.

Parodontológia Székesfehérvár- Kérjen most időpontot egy személyes konzultációra, mely teljesen díjmentes, azonban szájának egészsége érdekében nagyon is fontos.

Parodontológia Székesfehérvár – Elérhetőségek: +36 70 600 1005

Kapcsolat