Igen, lehetséges! A nem megfelelően záródó állkapocs nem csak a harapásunkra van hatással, hanem tartásunkra is.

 

Hogyan hat az állkapocs testünk egyensúlyára?

Testünk egy tökéletes precizitással összehangolt rendszer, amelyben minden mindennel összefügg. Ha a test egy része nincs összhangban, az az egész testre kihat; ez alól állkapcsunk se kivétel.

Amikor a felső és az alsó fogsor összezáródik, mindegyik fog szoros közösséget alkot az ellentétes fogakkal. Harapásunk nemcsak az állkapocs helyzetét határozza meg, de nyakunk és fejünk helyzetét is a gerincoszlopon.

A rosszul beállított állkapocs dominóhatást válthat ki, amely megváltoztatja a testtartást, és az egész testet kibillenti az egyensúlyi állapotból.

Természetesen a dolog fordítva is működik! A fejtartás és a harapás szorosan összefügg; ezért a rossz fejtartás megterhelheti az állkapcsot és a fej egyéb ízületeit és izmait, ami hatással lehet a harapásunkra is.

Például az ülőmunkára jellemző előreszegezett fejtartás rendkívül megerőlteti az áll alatti izmokat, és a temporomandibularis ízület (TMI) túlterheltségét okozhatja.

 

Lássuk, mi mindenre hat ki testünkben, ha nem kiegyensúlyozott a harapásunk, vagy a fogsoraink rosszul érintkeznek!

 

Izmok

A rosszul beállított fogak és állcsontok megnöveli az arc, a fej, a nyak és a vállak izomfeszülését. Ez az állandó túlterhelés és fokozott igénybevétel számos tünetért felelős, mint például fejfájás, hátfájás, fülcsengés és szédülés.

 

Idegek

Ha izmaink megfeszülnek, nyomás alá helyezhetik az idegeket. Az arc idegei is összeköttetésben állnak egész testünk idegeivel. Amikor az arc vagy az állkapocs idegei becsípődnek, az testünk távolabbi pontjain is zsibbadást vagy bizsergést válthat ki, és kihathat az egyensúlyt szabályozó idegekre is.

  

Nyaktartás

Állkapcsunk helyzete nyaktartásunkat is befolyásolja, az állkapocs ízületek és a rágóizmok rendellenes működése közvetve kihat a nyak és a gerinc környéki izmokra is.

A szakértők szerint a nyaki gerinc problémák akár 70%-a temporomandibularis ízület diszfunkciójához köthető. Ezek a nyaki problémák jelentkezhetnek nyakfájás, vállfájás, nyaki izomgörcsök, beszűkült mozgás vagy akár derékfájdalom formájában, de kiválthat fejfájást, migrént is.

 

Testtartás

A rosszul beállított állkapocs a fejtartást is megváltoztatja, ami viszont indokolatlanul megterheli a gerincünket és fájdalmas kényszerpozícióba helyezi testünket.

A nyak környéki izmok idővel elvesztik rugalmasságukat, erejük és mozgástartományuk is folyamatosan csökken.

A gerincfeszülés kihat az egész testtartásunkra, és tartáshibákhoz, komoly fájdalmakhoz, fokozott izomfeszüléshez vagy akár idegkárosodáshoz is vezethet.

 

Milyen egyéb tüneteket okozhat még a rosszul beállított állkapocs? 

  • Krónikus fájdalom, tartáshibák
  • Fej-nyak-arc fájdalom, fáradtság, depresszió
  • Szájlégzés, torokfájás, repedezett ajkak
  • Kattogó állkapocs ízületek, szájnyitási korlátozottság, állkapocs fájdalom
  • Fogcsikorgatás, fogérzékenység, törések, kopások
  • Horkolás, alvási apnoe, pajzsmirigy alulműködés

 

Szeretettel várunk rendelőnkben!

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/