Blogunkból megtudhatjuk, milyen külső és belső tényezők okozhatnak fog elszíneződést, valamint hogyan kezelhetjük őket!

Külső elszíneződések a fogakon

 

Ami a ruhánkon nyomot hagy, az bizony a fogainkon is!

Fogaink külső elszíneződéséért leggyakrabban azok az ételek, italok tehetők felelőssé, melyek ruhánkon vagy az asztalterítőn is nyomot hagynak: a tea, kávé, vörösbor, kóla, cékla, áfonya, paradicsomszósz, balzsamecet, szójaszósz, curry stb.

Ezért fogyasztásuk után érdemes mielőbb fogat mosni, vagy kiöblíteni a szánkat.

 

A fogak elszíneződésének további okai

 

 Dohányzás

Persze nemcsak az ételek, italok hagyhatnak nyomot a fogainkon, hanem a dohányzás is. A cigarettában található kátrány és nikotin jelentősen megváltoztathatja a fogak színét.

 

Rossz szájhigiénia 

Az elégtelen szájápolás következtében felhalmozódott lepedék és fogkő is megváltoztathatja a fogaik színét.

 

Betegségek, gyógyszerek

A szervezetben bekövetkező változások, gyógyszeres vagy egyéb kezelések (pl. kemoterápia, egyes antibiotikumok, vérnyomáscsökkentők, szájöblítők, túlzott fluoridbevitel) is megváltoztathatják a fogak színét.

 

A fogak belső elszíneződései

 

Fogászati ​​anyagok

A fogászatban használt egyes anyagok, például az amalgám tömések szürkésfekete színt adhatnak a fogaknak. Ugyanígy a gyökérkezelések is hozzájárulhatnak a fogak elszürküléséhez. Amikor a fog már nem él, keringése és anyagcseréje is megszűnik, a fog törékenyebbé válik és szürkés, barnás árnyalatot kap. Emellett egyes gyökértömőanyagok is okozhatnak elszíneződést.

 

Életkor, genetika

Vannak, akiknek természetesen fényesebb, fehérebb vagy vastagabb a fogzománca, míg másoknak genetikailag is vékonyabb és sötétebb árnyalatú.

Az idő előrehaladtával a fogzománc is elkopik, elvékonyodik, és az alatta lévő sárga dentin egyre láthatóbbá válik. Rágás közben a fogakon mikrorepedések alakulnak ki, melyekben az elfogyasztott ételekből lerakódások keletkeznek, így a fog egyre fénytelenebb és sárgább lesz. Ehhez járul hozzá a sok színező hatású étel és ital, melyet az évek során elfogyasztunk, és hagyományos fogtisztítással nem tudunk eltávolítani.

 

Fogfehérítő kezelések

 Az elszíneződés okától és mértékétől függően többféle fogfehérítési kezelést választhatunk.

 

 Airflow homokfúvásos technológia

Kisebb, felszíni elszíneződések esetén az Airflow homokfúvásos fogtisztító technológia is optimális megoldást nyújthat: a tiszta, sima, csillogó fogak mellett üde leheletet biztosít!

Ez az eljárás gyengéd és kíméletes a fogakkal és az ínnyel, ugyanakkor rendkívül hatékony a fogkő és a kialakult elszíneződések megszüntetésében. A készülék nagy nyomással működik és a kezelés során finom szemcséjű szódabikarbóna, víz és levegő keverékét juttatja viszonylag nagy erővel a fogakra, eltávolítva ezzel a fogkövet és a nem kívánt elszíneződések nyomait.

Olyan hatékonysággal távolítja el a különböző ételek, italok, akár cigaretta okozta elszíneződéseket, hogy a segítségével gyakran a kémiai fogfehérítés is elkerülhető.

 

Rendelői fogfehérítés

A rendelői fogfehérítés még az elszíneződött fogak kezelésének egyik leghatékonyabb módja. Rendelőnkben az Opalescence Boost professzionális fogfehérítési rendszert alkalmazzuk, mely azonnali, látványos eredményt nyújt a speciális zselé, illetve az oxigén segítségével. Ez a módszer maximálisan biztonságos, kíméletes a fogakkal és az ínnyel, nem jár fájdalommal, sem mellékhatással, és akár 8 árnyalattal világosabb fogakat eredményezhet!

 

Esztétikai fogászat

A legnehezebb a belső eredetű elszíneződéseket eltüntetni, de ma már ez sem reménytelen feladat.

Az esztétikai fogászat számtalan megoldást kínál a belső fogfehérítéstől kezdve a porcelán héjakon át a fémmentes cirkónium koronáig.

Ezek a fogpótlások már teljesen fémmentesek, színük és fényáteresztő képességük révén a megtévesztésig hasonlítanak a természetes fogakhoz, ezáltal tökéletesen harmonizálnak a környező fogakkal.

 

Szeretettel várunk rendelőnkben!

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/