Ha nem tapasztalunk fájdalmat, fogínyduzzanatot vagy gyulladást, az sajnos nem garantálja azt, hogy a bölcsességfogunk problémamentes. Az impaktált (elő nem tört) bölcsességfog tipikus tünetek nélkül is számos galibát okozhat, ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőriztessük őket. Csak így derülhet ki, hogy szükség van-e az eltávolításukra vagy sem.

 

Mikor kell eltávolítani a bölcsességfogat?

A kérdés egyszerű: akkor, ha problémát okoz. Ilyen esetben viszont minél előbb.

Abban az esetben, ha van elég helye az állcsontban, gond nélkül kinő és nem okoz panaszt, felesleges kihúzni, hiszen később- például a hetes fog elvesztésekor, egy híd pilléreként- még hasznát vehetjük.

Ám amennyiben nem megfelelően bukkan elő, funkcióját sem tölti be, és számos problémát generálhat, ilyenkor jobb megszabadulni tőle.

 

Milyen problémákat okozhat a bölcsességfog?

A bölcsességfogak az evolúció maradványai, melyek napjainkra úgy tűnik feleslegessé váltak, ezért az emberek nagy részénél már ki sem alakulnak, vagy az előtörésük akadályozott (impaktált bölcsességfog).

A leggyakoribb eset, hogy a bölcsességfognak nincs elég helye teljesen kibújni, így növekedés közben elakad, és csak egy része töri át az ínyt. Emiatt tisztíthatatlanná válik, szuvasodni kezd, az ínyben gyulladásokat és baktériumokkal teli tasakokat okozhat, másrészt nekifeszül az előtte lévő fogaknak és összetolja azokat. A későbbiekben ez a fogtorlódás pedig már csak fogszabályozással kezelhető.

Előfordulhat, hogy rossz irányba nőnek és nekifeszülve az előttük lévő fogaknak, összetolják azokat. Ez a fájdalmon kívül nyálkahártya irritációt, krónikus gyulladást okozhat és nagyban növeli a fogszuvasodás veszélyét is.

Az impaktált bölcsességfogak körül folyamatosan növekedő ciszta alakulhat ki, amely az állcsontokban csontfelszívódáshoz vezethet. Okozhatnak gócbetegséget, előidézhetik a szomszédos fog gyökérfelszívódását, vagy az állcsont gyulladását is.

Ilyen esetekben fontos, hogy minél előbb eltávolítsuk a bölcsességfogat.

Fogszabályozás esetén is tipikus, hogy a kezelés megkezdése előtt javasoljuk a bölcsességfog eltávolítást. Egyrészt az optimális eredmény elérése érdekében, másrészt, hogy a növekvő bölcsességfogak később se kuszálják össze a helyre igazított, szabályos fogsort.

A nem megfelelően előtört bölcsességfog esetén, akkor is szükséges a rendszeres fogászati kontroll, ha a fogunk panaszmentes.

 

Milyen jelek utalhatnak rá, hogy probléma van a bölcsességfoggal?

Az alábbi tünetek esetén mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, hogy panoráma röntgennel ellenőrizhessük a bölcsességfog helyzetét, állapotát:

  1. Bölcsességfog fájdalma
  2. Fogínygyulladás, duzzanat, váladékozás
  3. Állkapocs fájdalom, vagy rágás során fellépő fájdalom
  4. Arcduzzanat, megduzzadt nyirokcsomók
  5. Szájnyitási korlátozottság, szájzár
  6. Kellemetlen szájszag és ízérzés

Ezért is fontos a rendszeres fogorvosi ellenőrzés, hogy mielőbb fény derüljön a rendellenességekre!

 

Hogyan zajlik a bölcsességfogeltávolítás?

A bölcsességfog eltávolítása akkor ideális, amikor még nem jelentkeztek a tünetek!

Ha a röntgenfelvétel igazolja, hogy a bölcsességfogaknak nem lesz elegendő helyük az előtöréshez, akkor célszerű a gyökerek teljes kifejlődése előtt, 18-20 éves kor körül eltávolítani őket.

A gyulladt, panaszt okozó, szétágazó gyökerekkel rendelkező bölcsességfog kivétele már bonyolultabb beavatkozást igényel, és a sebgyógyulás is hosszadalmasabb.

A bölcsességfog eltávolításának módja a fog anatómiájától és elhelyezkedésétől függ.

Ha a fog áttörte az ínyt, általában egy sima foghúzással eltávolítható.

Ha a fog nem, vagy csak részben tört elő, a szájsebésznek kell felnyitni az adott területet, ilyenkor a fogíny bemetszésével, annak felnyitása után a fog gyakran több darabban távolítható el.

A fog eltávolítását követően a csontsebet megtisztítjuk a csont- vagy fogtörmelékektől, majd összevarjuk a sebet.

A korábbi rettegett „vésés” és „kalapálás” már a múlté, napjainkban a bölcsességfog műtéteket modern eszközökkel, speciális csontmaró fúrókkal, szakszerűen, kíméletesen és fájdalommentesen végezzük.

Mi a teendő, amikor túl vagy a nehezén, a „rettegett bölcsességfog” eltávolítás után? Olvassa el erről szóló blogbejegyzésünket is!

 

Neked is problémát okoz a bölcsességfogad? Esetleg szeretnéd tudni, hogy szükséged van-e beavatkozásra?

Szeretettel várunk rendelőnkben!

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/