Az, hogy a fogunk épp nyaralás alatt fájdul meg Murphy-törvénye! Teljesen logikus oka van, mondjuk, mik ezek!

„Ráérek megnézetni, ha hazajövök!”- ismerős a gondolat? Ha már futkostunk fogorvos után egy idegen országban, akkor ezt a hibát legközelebb biztosan nem követjük el.

Miért pont a nyaralás alatt tör ránk a fogfájás?

Egyrészt a meleg, párás idő kedvez a baktériumok szaporodásának, és könnyen aktiválhatja a fogunkban, fogínyünkben lappangó gyulladást, ahogy a jelentős hőmérséklet-különbség is. A kinti kánikula és a benti klimatizált helyiségek váltogatásával fájdalom és arcduzzanat egyaránt jelentkezhet.

Mielőtt repülőre ülnénk

Tudnunk kell, hogy a repülés során kialakuló nyomásváltozás miatt akár élő, akár elhalt fogainkban is heves fájdalom alakulhat ki, melyek sajnos a landolás után sem szűnnek meg. Elsősorban a gyulladt, a gyökérkezelés alatt álló, vagy helytelenül gyökérkezelt fogak, valamint a szájsebészeti műtéti területek reagálnak érzékenyen a légnyomás változásaira

Épp ezért, ne halogassuk a fogorvos felkeresését mielőtt repülőre ülünk, különösen, ha problémás vagy „gyanús” fogunk van, amelyik időről időre tüneteket okoz.

Azzal is tisztában kell lennünk, hogy friss foghúzás vagy szájsebészeti műtét után 1-2 hétig tilos repülőre ülni a húzás helyén széteső véralvadék, illetve az utóvérzés veszélye miatt.

De a bonyolultabb fogászati beavatkozásokat (gyökérkezelés, fogpótlás) is érdemes inkább 1-2 héttel az utazás előtti időpontra ütemezni, míg egy sima fogtömés esetén elég 1-2 napot várni a repüléssel.

Merülés a fájdalomba

A búvárkodás vagy snorkelingezés (szabad tüdős merülés) során szintén számolnunk kell a nyomásváltozással járó fogfájással, ezért ha a tengerparton merülni szeretnénk, előtte irány a fogorvos!

A kutatások szerint a búvárok 40 %-a tapasztal valamilyen fogászati jellegű problémát a fogfájástól az állkapocs fájdalomig, mely a folyamatos állkapocs szorításnak tudható be. Az is előfordulhat, hogy meglazult koronával vagy kiesett fogtöméssel kerülnek újra felszínre.

Egy sajgó fog épp elég ahhoz, hogy tönkre tegye a várva várt nyaralást, és a fogászati beavatkozások ára külföldön jóval magasabb, így mindenképp jobb, ha még itthon, néhány héttel az utazás előtt bejelentkezünk egy fogászati kontrollra.

————————————————————————-

Jelentkezzen be Ön is fogászati rendelőnkbe egy állapotfelmérésre!

+36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
https://najudent.hu/kapcsolat/