Tudod, hogy szükséged lenne fogszabályozásra, de még bizonytalan vagy, és gyűjtöd az információkat? Esetleg már elhatároztad, hogy belevágsz, de a döntő lépés – bejelentkezni egy konzultációra – még hátra van?

Bármelyik csoportba is tartozz, blogunk neked szól! 😉

Mindenekelőtt szeretnénk megnyugtatni; teljesen természetes, hogy tele vagy kétségekkel, esetleg van benned egy kis félelem is. Tudjuk, hogy számtalan kérdés kavarog benned: mennyire lesz fájdalmas a kezelés, mennyi ideig fog tartani, mennyiben befolyásolja a fogszabályzó a mindennapjaidat, és persze nem utolsó sorban, hogy milyen lesz az elért eredmény? Megéri-e az árat? Mindezeket a kérdéseket az első konzultáción is felteheted, ígérjük, hogy mindre választ adunk, és tőlünk telhetően eloszlatjuk a kételyeidet.

 

AZ ELSŐ NAGY LÉPÉS A FOGSZABÁLYZÓ FELÉ

 

Mi történik az első konzultáción?

Az első konzultáció során felmérjük a fogak és a szájüreg állapotát, majd megbeszéljük, hogy milyen fogszabályozási technika jöhet szóba számodra. Részletes tájékoztatást adunk az egyes fogszabályozó típusokról, a te esethez leginkább illő kezelési és megoldási lehetőségekről, és persze te is nyugodtan felteheted a kérdéseidet. Lehetőség van megbeszélni az egyes készülékek előnyeit, illetve hátrányait, hogy a végén a számodra legmegfelelőbb döntést hozhasd.

A fogszabályzó kezelés megtervezéséhez szükség van egy panoráma röntgenre, valamint a fogak és az arccsontok helyzetét elemző oldalirányú teleröntgen felvételre.Mivel rendelőnkben mindkét típusú felvétel elkészítésére lehetőség van, ez helyben is kényelmesen elintézhető.

Ezután lenyomatokat veszünk a fogaidról, melyet elküldünk a fogtechnikai laborba, ahol gipszből kiöntve elkészül a fogaid másolata. Ez elengedhetetlen a pontos tervezéshez és a személyre szabott készülék elkészítéséhez. A kezelés megkezdése előtt fényképeket is készítünk az arc, a szájüreg és a fogak jelenlegi állapotáról, azaz a kiinduló helyzetükről, hogy a változás nyomon követhető legyen.

Az első konzultáció alkalmával kiderül, hogy

  • melyik fogszabályozó kezelésre, és pontosan milyen típusú fogszabályzó készülékre van szükség/lehetőség
  • szükség van-e valamilyen beavatkozásra a kezelés előtt?(pl. fogkőleszedésre, fogtömésre, esetleg foghúzásra)
  • mennyi ideig fog tartani a kezelés
  • mennyibe fog kerülni a teljes fogszabályozó kezelés

Végül elkészítjük számodra a pontos kezelési tervet és árajánlatot, melyet írásban is átadunk.

 

MÉG EGY LÉPÉSSEL KÖZELEBB A FOGSZABÁLYZÓ FELÉ

 

Mi az a kezelési terv?

Ahhoz, hogy a fogszabályozással megfelelő eredményt érjünk el, szükség van egy precízen átgondolt, és részletesen megtervezett kezelési tervre.

Ehhez 3 dimenzióban látnunk kell a fogak helyzetét, a fogsorok találkozását, az állcsontok egymáshoz való viszonyát és fejlődési irányait, változásait, a fogmozgatásokkal elérhető eredményeket és persze az arcprofilban rejlő lehetőségeket

A kezelési terv minden esetben személyre szabott, melyet az előzetes vizsgálatok és diagnosztikai eredmények, valamint a páciens igényei szerint állítunk össze az alábbiak alapján:

  • teleröntgen felvétel alapján végzett mérések
  • panoráma röntgenfelvétel alapján végzett elemzés
  • a fogazatról készített gipszminták alapján végzett mérések
  • fényképfelvétel alapján végzett arcprofil elemzés

A kezelési terv vetíti előre, hogy milyen változások érhetők el az arcodon és fogaidon a fogszabályzó készülék segítségével, valamint milyen végeredményre számíthatsz.

Ismertetjük benne a kezelés ütemezését, a készülékkel és a kezeléssel járó tennivalókat, kiegészítő eszközöket.

 

 „FOGSZABÁLYZÓS LESZEK!”

 

A fogszabályzó készülék felhelyezése         

A fogszabályozást megelőzően szükség esetén javasolni szoktunk egy a dentálhigiénikusunk által végzett fogkőeltávolítást és alapos fogtisztítást, amely tiszta és fogfelületet és egészséges fogínyt eredményez, elejét véve a szuvasodás és gyulladás kialakulásának.

Ha minden készen áll, következhet a készülék felragasztása, (kivehető készülék esetén az átadás). Mindenekelőtt alaposan megtisztítjuk és megszárítjuk a fogakat. Ezután felvisszük a fogakra a speciális ragasztót, amely a bracket-eket (tappancsokat) tartja majd. Végül a ragasztóanyagba helyezett bracket-ekbe behelyezzük a fogakat egymással összekötő drótívet, és a zárakkal rögzítjük a fogszabályzót. Ez a folyamat egy átlagos  fogszabályzó esetén bő 1 órát vesz igénybe.

 

Mit jelent az aktiválás?

A fogszabályzó készülék felhelyezése után, -típustól függő sűrűséggel- rendszeres fogászati kontrollra van szükség. Ekkor kerül sor a készülék aktiválására és állítására, szükség esetén az ívek cseréjére. Ezeken a „találkozókon” követhetjük nyomon a megfelelő haladást is.

Korszerű felnőtt fogszabályozó készüléknél elég 6 hetente aktiválásra jönni. Az aktiválás után 1-2 napos kisebb érzékenység várható.

A rendszeres kontroll mellett fogszabályozóval rendelkező pácienseinknek speciális, dentálhigiéniás csomagot is kínálunk személyre szabott tanácsadással (szájhigiénia fenntartása, speciális fogápolási eszközök), mely segít megőrizni a fogszabályzó kezelés alatt a nehezebben tisztítható fogak egészségét.

 

 MIUTÁN LEKERÜL A FOGYSZABÁLYZÓ

 

Mi az a retenciós fázis, és miért van szükség utókezelésre?

Ez az a fázis, amit alig várunk, ezért küzdöttünk hónapokig-vagy akár évekig. Meg fogsz lepődni, de sokan számolnak be arról, hogy idővel annyira „hozzájuk nőtt” a fogszabályzó készülék, hogy nehezen válnak meg tőle. (Persze a gyönyörű, szabályos fogsor és a sok- sok elismerő pillantás azért nyújt némi vigaszt.)

Miután a fogakat bemozgattuk a megfelelő helyükre, fontos, hogy azok ott is maradjanak. A szép mosoly és a rendezett fogsor megőrzéséhez egy ideig szükség lesz a retenciós, azaz megtartó kezelésre.

Ezért a fogszabályozó készülék eltávolítása után, egy ún. retenciós ívet, egy 1mm átmérőjű, külsőleg láthatatlan szálat ragasztunk be a fogak belső felszínére. Valamint készítünk mellé egy kivehető, átlátszó műanyag sínt is, melyet többnyire éjszaka kell viselni. A retenciós időszak általában 1,5-2 évig tart.

Mi a javasolt étkezés a fogszabályozás alatt? Olvasd el erről szóló blogbejegyzésünket!

A gyönyörű, szabályos mosoly, bárki számára elérhető! 🙂

Szeretettel várunk rendelőnkben!

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/