A rögzített fogszabályzóval járó kompromisszumok egyik sarkalatos pontja az étkezés. Bár egy fogszabályzó nem jelenti azt, hogy egy időre vissza kell térnünk a bébiételekhez, azt az érzést, hogy önfeledten beleharapunk egy hatalmas szendvicsbe -egyelőre- nélkülöznünk kell.

 

Lássuk, mit és hogyan ehetünk a fogszabályozás alatt!

Általánosságban elmondható, hogy a fogszabályzó viselése mellett kerülni kell a kemény, ropogós, illetve ragacsos, tapadós és cukros ételeket, mert ezek könnyen beleragadhatnak a fogszabályzó alkatrészeibe, a fogközökbe, illetve letörhetik a bracket-eket is.

Emellett a fogszuvasodás megelőzése érdekében, fontos a nassolás minimálisra csökkentése is.

A fogszabályozó készülék felhelyezésével idegen tárgy kerül a szájüregbe, amely nemcsak a plakk felhalmozódásának és a baktériumok szaporodásának kedvez, de nehezíti a mindennapos szájápolást és gátolja a nyál tisztító funkcióját is, felboríthatja a szájüreg pH-értékének addigi egyensúlyát és megnöveli a fogszuvasodás esélyét.

A szájüreg pH-értéke minden étkezés után leesik és egy időre savas tartományba kerül, ami kedvez a fogszuvasodás kialakulásának. Ennek rendeződéséhez idő (kb 20-30 perc), ezért minél gyakrabban nassolunk, annál több támadásnak tesszük ki a fogainkat, melyek amúgy is védetlenebbek a plakkok ellen a fogszabályzó készülék alatt.

 

Az első napok a fogszabályzó felrakása után

Közvetlenül a rögzített fogszabályzó készülék felragasztása,- valamint később, a húzások után- a fogak jóval érzékenyebbek lehetnek a rájuk ható erők miatt, ezért a következő pár napban jó eséllyel jelentkezhet ráharapási és fogíny érzékenység, valamint irritáció az arc belső felének nyálkahártyáján is. A további kellemetlenség elkerülése érdekében ebben az időszakban fogyasszunk puha, folyékony, rágást nem igénylő ételeket, mint a levesek, főzelékek, főtt vagy párolt zöldségek, pürék, zabkása, fasírt, tojás, rizs, tejberizs, joghurt, kenőmájas, banán, puding.

A túlzottan savas, paradicsomos, citrusos és erősen fűszeres ételeket is jobb mellőzni az első napokban, mivel a sebes ínynek, nyálkahártyának nem esnek jól.

Érdemes kisebb falatokra felkockázni az ételt, és óvatosabban rágni a megszokottnál. Inkább rágjunk hátul, az amúgy is feszülő, terhelésre fájó metszőfogainkat mentesítsük a túl nagy erőhatásoktól.

 

Ételek, amire hiába fáj a fogunk fogszabályozás alatt…

Tény, hogy a következő egy-két év alatt át kell gondolnunk, hogy mibe és hogyan harapunk bele, és bizony lesznek olyan falatok, amikről – átmenetileg – sajnos le kell mondanunk.

 

Lássuk, mi az, ami tiltólistás étel a fogszabályozás alatt!

Édességek

Mivel a cukor a nyállal keveredve a fogak számára kártékony savas közeget képez a szájban, fontos, hogy lehetőség szerint próbáljunk alacsony cukortartalmú ételeket fogyasztani.

Különösen kerülendők a ragacsos édességek; mint a karamella, gumicukor, csokoládé vagy a rágó. Ezek könnyen ráragadnak a fogszabályzó drótjaira, illetve a fogak és a bracketek közé, a magas cukortartalmuk okozta lepedék pedig nagyon káros a fogak számára.

A cukormentes rágó önmagában nem árt, inkább esztétikai szempontból okozhat problémát.

Természetesen alkalmanként megehetünk egy fagyit vagy pár kocka csokit, ám ügyeljünk rá, hogy utána alaposan tisztítsuk meg a fogainkat és fogszabályozónkat.

 

Apró magvak, ropogtatnivalók

Az apró magvak és ropogtatnivalók kemény törmelékei gyorsan, ám nehezen eltávolíthatóan beragadhatnak a fogszabályzó készülék réseibe, vagy akár le is törhetik azokat.

Ezért érdemes kerülni az olajos magvakat (mogyoró, mandula, diófélék, pisztácia, szotyola stb), a pattogatott kukoricát, chipseket, snackeket, mákos ételeket, apró magvas gyümölcsöket, főtt kukoricát, müzliféléket.

 

Zöldségek, gyümölcsök fogyasztása a fogszabályozás alatt

Bár a gyümölcsök és zöldségek az egészséges étrend alapjai, a keményebb gyümölcsöket és zöldségeket, mint az alma, a körte, éretlenebb barack, répa, retek, karalábé érdemes fogyasztás előtt feldarabolni, hogy ezzel is mentesítsük fogainkat a harapástól. A nagy levelű salátafélék is könnyen belegabalyodnak a készülékbe, így ezeket is érdemes óvatosan fogyasztani.

 

Kenyérfélék

A frissen sült, ropogós kifli, kenyérhéj vagy a pizza széle is okozhat problémát, ezért ezeket is hagyjuk ki az étrendünkből, vagy nagy óvatossággal fogyasszuk!

Az élet a fogszabályzóval követel némi lemondást, ám nézzük a dolog jó oldalát! A fogszabályzó nemcsak a fogainknak, de az alakunknak is használ, hisz megtanít arra, hogy többnyire egészséges ételeket fogyasszunk, rendszeres időközökben, nassolás nélkül étkezzünk, és lassan, alaposan rágjunk. Az eredmény pedig önmagáért beszél majd!

Szeretnél te is sugárzóan szép mosolyt? Akkor fogszabályozás Székesfehérváron a Najudentnél!

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/