A fogerózió megelőzésére nyáron különösen fontos figyelni. Ugyanis melegben jobban csúsznak a hideg, szénsavas italok, frissítő gyümölcslevek, fagylaltok és fröccsök. Ezek azonban károsak lehetnek fogaid egészségére nézve.

Előző blogbejegyzésünkben a nyári fogfájás és a nyomáskülönbség összefüggésére hívtuk fel a figyelmet, míg most a fogeróziót vesszük górcső alá.

Ha veled is gyakran előfordul, hogy egy korty hideg üdítő vagy egy jégkrémbe harapás közben fájdalom nyilall a fogadba, akkor könnyen lehet, hogy téged is érint a fogerózió.

A száj normál pH-értéke 7,2 (7 alatt savas, 7 felett lúgos), ez az, amit általában semlegesnek érzünk. Az elfogyasztott ételek és italok azonban folyamatosan módosítják ezt az értéket, és ha az tartósan vagy gyakran billen át savas tartományba megindul a fogerózió vagy fogszuvasodás.

Sajnos nemcsak a szénsavas italok jelentenek veszélyt, hiába vagy egészségtudatos a savasabb gyümölcsök (elsősorban a citrusfélék), de akár az ecetes saláták és vitaminkészítmények hatására is könnyen bekövetkezhet a fogak sav általi kopása. Ahogy kiválthatja a gyomorsav maró hatása is, mely többnyire valamilyen betegség (pl. reflux, bulimia, anorexia, várandóság alatti gyakori hányás) következtében kerül a szájüregbe.

A sav-erózió akkor következik be, amikor az elfogyasztott ételek és italok savtartalma megtámadja a fogzománcot.

Bár a fogak felszínét borító fogzománc, a testünk legkeményebb anyaga, mely védi az érzékenyebb dentint, a savak hatására időlegesen mégis felpuhulhat, kitéve a dentint a fokozott érzékenységnek. A fogerózió következtében a fogzománc elvékonyodik, áttetszővé válik és a hidegre és melegre, illetve savas ételekre, italokra való érzékenység hívhatja fel rá a figyelmedet.

A kezeletlen saverózió a fogzománc fokozatos elvesztését eredményezi, amely már nem visszafordítható folyamat

Így kerülheted el a fogeróziót!

✓ Használj szívószálat!

Nem kell teljesen lemondanod a gyümölcslevek vagy szénsavas italok fogyasztásáról, de fogaid védelme érdekében próbálj meg szívószálat használni, mely megakadályozza a savak fogakkal való érintkezését.

✓ Korlátozd a savas ételeket és italokat a főétkezésekre!

Étkezés után körülbelül egy órát vesz igénybe, amíg a szádban a pH-szint normalizálódik. Ha folyamatosan savas ételeket és italokat fogyasztasz, akkor a regenerálódás elmarad, és kialakulhat a saverózió. Ezért érdemes ezeket az ételeket, italokat korlátoznod.mértékkel fogyasztanod és inkább a főétkezések mellett mint között.

✓ Az étkezés után várj legalább egy órát a fogmosással!

Minden alkalommal, amikor valamilyen savasat eszel vagy iszol, a fogzománcod átmenetileg felpuhul, és elveszíti ásványi anyagtartalmának egy részét.

Egy órányi várakozás lehetőséget ad a zománc regenerációjára és újra keményedésére. Ám ha ilyenkor mechanikus hatás éri (pl. fogmosás vagy magok rágása) erősen és visszafordíthatatlanul kophat a zománcréteg.

✓ Öblögess!

Erősen savas étkezés után öblítsd át a szádat egy korty vízzel!

✓ Figyelj a fogápolásra!

Naponta kétszer mosson fogat magas fluoridtartalmú fogkrémmel. Ma már számos fogkrém kapható amely védi fogaidat a saverózió tünetei ellen, csökkenti az érzékenységet és segít visszakeményíteni a felpuhult fogzománcot és megelőzni a fogzománc további kopását.

A rendszeres fogorvosi ellenőrzés alkalmával még idejében felderíthetők a saverózió korai tünetei!

Jelentkezz be egy ellenőrző vizsgálatra!

+36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
https://najudent.hu/kapcsolat/