A karácsonyi ünnepekkel járó dínom-dánom alatt fogaink egészsége egy kicsit háttérbe szorul. Ez nem is baj, de azért jobb óvatosnak lenni, ha nem a fogászaton akarjuk indítani az újévet! És itt nem csupán arra célzunk, hogy óvatosan harapjunk a diós bejglibe! 😉 Fogkímélő ünnepek, legyen ez a jelszavunk idén karácsonykor! Előző blogbejegyzésünkben bemutattuk az édesség és a tejfogak kapcsolatát, mostani blogbejegyzésünkben pedig az elővigyázatosságra hívjuk fel a figylemet.

Fogkímélő ünnepek tippjeink:

Nassolj kevesebbet!

Tudjuk, hogy nehéz ellenállni, de ha egész nap a zserbós tálcát, a chipszes zacskót vagy a popcornos tálat kerülgeted, azzal többet ártasz fogaidnak, mint gondolnád. A folyamatos nassolás ugyanis erősen elsavasítja a szájüregedet és ezzel folyamatos támadásnak teszed ki a fogzománcodat. Étkezések után 1-2 órán belül elvileg rendeződik a száj pH-értéke, de ha folyamatosan rágcsálsz valamit (és persze nem nyers karalábét vagy zellert), akkor erre nem adsz lehetőséget a szervezetednek.

A magas keményítő tartalmú ételek, amelyből a karácsonyi és szilveszteri ünnepek alatt jócskán fogyasztasz beleragadnak a fogak közé, és ragacsos-tapadós lepedéket képeznek rajtuk. Ebben a lepedékben könnyen elszaporodnak a savakat termelő baktériumok, melyek kikezdik a fogzománcot, majd elkezdik roncsolni a fogak szerkezetét. A magas cukor tartalmú ételeknél tehát van rosszabb: a folyamatos nassolás. Fogkímélő ünnepek! Ezt tartsd szem előtt, mikor a sütis tálhoz nyúlnál!

Ha iszol, akkor hidratálj!

Azt bizonyára tapasztaltad, hogy a vörösbor fogyasztása gyorsan elszínezi fogaidat, de ezen fogfehérítéssel viszonylag könnyedén segíthetünk.

A másik probléma a cukor; az édes italok kortyolgatása rengeteg tápanyagot kínál a szájüregben található baktériumok szaprodásához.

A harmadik gond a szénsav lehet: a szénsavas (pezsgő) vagy erősen savas (bor) alkoholos italok rendszeres fogyasztása elősegíti a fogeróziót.Például a Prosecco a maga magas sav-cukor-és alkoholszintjével az egyik legveszélyesebb ital a fogaidra nézve!

Az alkohol tartalmú italok azáltal, hogy akadályozzák a nyálképződést szájszárazságot okoznak. Pedig a nyál egyik fő feladata, hogy nedvesen tartja a fogakat, segít eltávolítani a lepedéket és a baktériumokat a fog felületéről, miközben szabályozza a szájüreg megfelelő pH-értékét. Épp ezért, ha alkoholt fogyasztunk, mindenképp próbáljunk meg legalább hidratálni azáltal, hogy bőséges mennyiségű vizet fogyasztunk mellé.

Jó ötlet a bor mellé fogyasztott sajt is, mely pH-kiegyensúlyozó hatásának köszönhetően segít semlegesíteni az alkoholban található savakat, emellett kalcium tartalma is hasznos a fogak egészsége érdekében. Így leszenek fogkímélők az ünnepek!

A fogad nem olló!

A lázas karácsonyi ajándékcsomagolás közben nem ritka, hogy elkeveredik az olló, te pedig a fogaidat használod a cellux vagy valamilyen csomagolás eltépésére. Ez azonban nem a legjobb ötlet, egyrészt mert ezzel hatalmas nyomást gyakorol a fogaidra, másrészt mert a koronáidat illetve porcelán héjaidat is veszélyezteti.

Kétségtelen, hogy a legnagyobb karácsonyi bűnös a diós bejgli, melyben észrevétlenül bújhat meg a dióhéjdarab és könnyen letörheti fogaid egy darabját. Épp ezért fontos, hogy óvatosan rágd meg. Ahogy a különböző halételeket is, melyekből a megbújó szálka pedig az  ínyedbe fúródhat.

Természetesen az italokban található jégkockák elropogtatása sem túl jó ötlet, a gyengébb szerkezetű, gyökérkezelt fogak ebbe bele is törhetnek, csakúgy, mint amikor a fogaidat sörnyitónak használod. Ne feledd idén a jelszót: fogkímélő ünnepek!

Kellemes karácsonyi ünnepeket kíván a Najudent csapata!

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/