Mire jó a myofunkcionális tréner? 

Cumi, hüvelykujj, cumisüveg, alvóka vagy takaró csücskének rágcsálása. A te gyereked mivel altatja el magát?

Bármelyikkel is, azt tudnod kell, hogy az is egyfajta “fogszabályzó eszköz”, csak sajnos nem a megfelelő irányba hat.

Ezáltal pedig a fejlődő – genetikailag szabályos – állcsontokban is okozhat olyan káros elváltozást, mely később már csak fogszabályozó készülékkel korrigálható.

Hogyan előzhetjük meg mindezt? Blogunkban erre adunk választ!

Bár a cumizás vagy az ujjszopás a legtöbb kisgyermek számára nyugtató hatású, sajnos mindkettő káros az állcsontok és a fogak fejlődésére, nagyon gyakran ez áll a kisgyermekkori harapási problémák mögött. De éppilyen negatívan befolyásolhatják az arc és a fogak szabályos fejlődését a helytelen rágási szokások, a rossz száj- és nyelvmozgások, a szájlégzés, a korai szuvasodás vagy beleset okozta idő előtti tejfog vesztés stb.

Legyen bármi is az ok, a harapási és fogazati rendellenességek esetén érdemes minél előbb elkezdeni a kezelést, lehetőleg már 6 éves kortól.

A nem megfelelően fejlődő állcsontok nem csupán harapási rendellenességeket okoznak,

(nyitott harapás, mélyharapás, keresztharapás, kifelé vagy befelé dőlő fogívek), de kihatnak a beszédhangok formálására és a beszédfejlődésre is (beszédhibák, pöszeség)

A fogsorok hibás illeszkedése az állkapocs ízületen keresztül az egész fejre, a nyakcsigolyákra és a gerincre is kihat, és a felborult egyensúly tartáshibákhoz, gerincferdüléshez vezethet.

 

Mi az a myofunkcionális tréner?

A myofunkcionális tréner nem klasszikus fogszabályzó, puha, szilikon anyaga nem illeszkedik a szájpadláshoz és nem tartalmaz fém alkatrészt, így a kisgyermekek számára is teljesen biztonságos és komfortosan hordható.

A myofunkcionális tréner úgynevezett mioterápiás eszköz, mely a saját izomerő kiegyensúlyozása által éri el hatását, elősegítve az arc, a nyelv, a száj körüli izmok, valamint a rágóizomzat megfelelő működését. Mindezek ugyanis kisgyermekkorban jelentősen befolyásolják az állcsontok és a fogak fejlődését.

Bár lágy erőkkel dolgozik, egyidejűleg hat az alsó és a felső állcsontra egyaránt, és a helyes izomműködés elérésével már pár hónapos használat után is látványos eredmény érhető el vele.

  • Segít megszüntetni a rossz szokásokat (ujjszopás, nyelvlökéses nyelés, ajak beharapás, szájlégzés)
  • Kezeli a torlódott fogazatot, alulfejlett állcsontot, rendellenes harapást, állkapocsízületi problémákat
  • Elősegíti az állcsontok megfelelő fejlődését, és korrigálja a növekvő fogak helyzetét.
  • Javítja a beszédet
  • Helyreállítja az egészséges rágófunkciót
  • Gyakran alternatív megoldást jelenthet a későbbi rögzített fogszabályozó készülékkel szemben.
  • Más esetben megalapozza, elősegíti a rögzített fogszabályozó készülékkel történő fogszabályozást

 

Fontos, hogy a sínt- fokozatos időtartam növeléssel-napközben is viseljék a gyerekek. Az időben elkezdett és lelkiismeretesen végig vitt kezeléssel kiskamasz korra szépen rendezhető a probléma és elkerülhetővé válhat az „éjszakai” kivehető vagy a rögzített fogszabályozó viselése is.

 

Szeretettel várunk rendelőnkben!

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/