Még a legkorszerűbb fogászati technológiák és fogászati implantátumok elterjedése mellett is kijelenthető, hogy a saját fog a legjobb fog. Éppen ezért fontos megőrizni épségégüket, és mindent megtenni azért, hogy minél tovább szolgálhassanak bennünket. 

 

Miért érdemes inlay tömést választanunk?

Egy szuvas fog ellátása esetén kézenfekvő megoldás a fogtömés, azonban van, amikor a hagyományos kompozit tömés önmagában már nem elég.

Azt, hogy milyen tömés kerül egy fogába, attól függ, hogy hol és mekkora részt kell pótolni.
Kiterjedt szuvasodás esetén, egy nagyobb üreg pótlásához a kompozit tömés már nem nyújt elég tartós és/vagy terhelhető megoldást, ilyenkor dönthetünk a betét, vagyis az inlay vagy onlay mellett.

Mit tehetünk, ha fogtömés után is fáj a fogunk? Olvassa el erről szóló blogbejegyzésünket!

 

Inlay vagy Onlay fogbetét? Mi a különbség?

Az inlay fogbetét gyakorlatilag egy ragasztott, fogtechnikus által készített „fogtömés”, melyet leginkább őrlőfogak esetén használunk, letört fog vagy kiterjedt szuvasodás esetén a fog rekonstruálásához, megerősítéséhez.

Abban az esetben, ha a fogban a szuvas és meggyengült területek eltávolítása során jelentős anyaghiány tapasztalható, azaz nem csak a rágófelszín egy része, hanem a teljes rágófelszín károsodott (beleértve a fog sarkát is) onlay tömést alkalmazunk.

Az onlay fogbetét az inlay betétnél jóval nagyobb kiterjedésű, az egész rágófelszínt beborító tömés, egyfajta átmenet az inlay és a korona között, ám a koronával szemben itt nincs szükség az előkészítéshez az ép fogállomány lecsiszolására.

Az inlay és onlay betétet fogtechnikus készíti el fogtechnikai laboratóriumban a fogorvos által vett lenyomat alapján, és amit a beragasztásig ideiglenes tömés helyettesít. A betét anyagát tekintve készülhet fémből (arany), kompozitból vagy kerámiából.

 

Az inlay és onlay betétek előnyei

A betétek segítségével tökéletesen rekonstruálható a fog eredeti formája miközbenjóval tartósabb megoldást nyújtanak, mint a hagyományos tömések, emellett nem is zsugorodnak. További nagy előnyük a precíz széli záródás, mely fokozottan védi a megmaradt ép fogszöveteket a fogszuvasodástól, elkerülve a másodlagos szuvasodás veszélyét. Rágófogak esetén a látható oldalzónában is tökéletes megoldás a hiányzó fogrész esztétikus pótlására. A betétek alkalmazásával a megmaradt fogmennyiség megmenthető, megtartható elkerülve a fog koronával történő ellátását.

Az inlay és onlay segítségével a szemközti fogakkal való érintkezés is sokkal pontosabban kialakítható, mint egy hagyományos fogtömés esetén. Ez pedig garantálja a rágóerő megfelelő eloszlását az összes fogon. A betétek sokkal jobban visszaadjaák a fog egyéni anatómiai formáját, eredeti színárnyalatát, alkalmazásukkal élethűbb eredmény és sokkal harmonikusabb mosoly érhető el.

Szeretnéd te is minél tovább megőrizni tömött fogaid egészségét?

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/