Nincs annál nyugtalanítóbb érzés, mint amikor letudva egy fogtömést, megkönnyebbülve érünk haza, ám az érzéstelenítés elmúltával újra fájdalmat érzünk a frissen kezelt fogban. Nyugodjunk meg, ez az esetek többségében teljesen normális! Nézzük, mi lehet az oka, hogy fogtömés után fáj a fog!

 

🦷Érzékenység és fájdalom a kezelés után

 

Amennyiben a fogszuvasodás már mélyre hatolt, a fogtömés számára kialakított üreg és a bele került tömőanyag már nagyon közel kerül a fogidegkamrához (pulpakamra). A fog számára ez egyfajta trauma, és időre van szüksége a regenerációhoz, mely akár napokig, hetekig is eltarthat, majd szép lassan, fokozatosan megnyugszik.

A másik ok a fogászatban „zsugorodási stressznek” hívott jelenség. Az esztétikus kompozit (fehér) fogtömések esetében gyakori, vagyis a behelyezés után az anyaguk enyhén zsugorodik, mely szintén okozhat egy átmeneti érzékenységet.

Minél nagyobb és kiterjedtebb a szuvasodás- és a fogba kerülő fogtömés- annál nagyobb eséllyel alakulhat ki a tömés után utófájdalom.

Ha viszont még 2 hét múlva is a fogtömés után fáj a fog, akkor mindenképp menjünk vissza a fogorvosunkhoz.

 

🦷Fogtömés után fáj a fog ráharapáskor

 

Ha a fogad csak ráharapásra mutat érzékenységet a tömés után, különben nem, akkor valószínűleg nem sikerült beállítani a megfelelő magasságot a tömés felszínénél. Ez elég gyakori, hiszen érzéstelenített szájjal összeharapva nehéz megítélni, hogy „magas-e” a tömés. Ilyenkor érdemes mielőbb visszamenni a fogorvoshoz, hogy érzéstelenítés nélkül beállítsa a megfelelő tömésmagasságot, mert a túl magas fogtömés sem a fognak, sem az állkapocsízületnek nem tesz jót.

 

🦷Hideg ingerre és ráharapásra való érzékenység

 

A fogak fúrása és csiszolása miatt természetes, hogy egy időre érzékennyé válik a különböző hőhatásokra, esetleg még a hideg levegő belégzése is kellemetlenséget okozhat

Ha fogtömés után fáj a fog, de csak a hideg ingerre és harapáskor, rágáskor, az jó jel, az érzékenység nagy valószínűséggel fokozatosan meg fog szűnni, addig is érdemes kímélni a fogat.

Nagyobb problémára, fogbélgyulladásra akkor kell gondolnunk, ha a fog folyamatosan fájni kezd, külső ingerekre (hideg, édes, savanyú stb.) hosszas, elhúzódó fájdalommal reagál, illetve estére rosszabbodik. Ebben az esetben valószínűleg túl mély volt a szuvasodás és a tömés elérte a fogbelet (pulpát). Ilyenkor mielőbb keressük fel a fogorvosunkat, mert a fogat valószínűleg gyökérkezelni kell.

 

🦷Fogtömés után fáj a fog: fokozódó, kisugárzó fájdalom

 

Mély szuvasodás esetén gyakori, hogy a fogba kerülő fogtömés közel kerül a fogbélhez és irritációt okoz. Ez fogbélgyulladáshoz (pulpitis), illetve a fog elhalásához vezet, melyet gyökérkezeléssel orvosolhatunk. A fogbélgyulladás jele a tartós, intenzív, lüktető fogfájás, mely kisugárzik az állkapocs, arc, fül területére, úgy, hogy szinte nem is tudjuk, melyik fogunkból ered a fájdalom. Jellemző az esti, illetve éjszakai fájdalom, az arcduzzanat, ráharapási érzékenység és a hidegre, melegre jelentkező fájdalom.

Bár a fogbélgyulladással járó fájdalom 1-2 nap alatt magától is enyhülhet vagy megszűnhet, de az „ügy” ezzel sajnos nincs letudva, mert az elhalt, kezeletlen fog idővel a foggyökér körül az állcsontokban okozhat még komolyabb gyulladást.

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/