A hiányos fogazat vagy a teljes foghiány idősebb korban sem természetes.

Blogunkból kiderül, milyen lehetőségek vannak a fogpótlásra kiterjedt vagy teljes foghiány esetén!

 

Fogászati híd, körhíd

 

Amennyiben elegendő pillérfog áll rendelkezésre, a fogpótlás fogászati híddal vagy körhíddal is megoldható, amely visszaállítja a teljes értékű esztétikai és rágófunkciót.

Nagyobb foghiány esetén alkalmazható a körhíd, mely általában 12-14 tagból áll és a teljes alsó vagy felső fogív összes fogát összefogja. A körhíd stabilan illeszkedik úgy, hogy csak fogorvos tudja eltávolítani.

A hidak, körhidak készülhetnek fémvázból esztétikus porcelánleplezéssel, illetve magas fényáteresztő képességű, tökéletesen élethű és esztétikus fémmentes cirkónium-oxidból.

Nem minden típusú foghiány esetben készíthető körhíd (pl. sorvégi hiány esetén), ez esetben a fogbeültetés jöhet szóba, ahol az implantátumok pótolhatják a szükséges hiányzó fogakat.

 

 

Kivehető fogpótlás (protézis)

 

Ha olyan sok fogunk hiányzik, vagy olyan helyen (sorvégi hiány esete, amikor a 6-os és 7-es fog is hiányzik), hogy a rögzített hídpótlás nem kivitelezhető, és fogászati implantátum beültetésére sincs mód (anyagi okok, fogínysorvadás stb.) akkor a kivehető fogpótlás jelenthet megoldást.

Részleges kivehető fogpótlást akkor készíthetünk, ha maradtak megtartásra érdemes saját fogak, melyek pillérként használhatók. Ezekhez rögzítjük a fogpótlást különböző rögzítési technológiával: kapcsos kivehető fogpótlás, teleszkópos fogpótlás, csúsztatós fogpótlás vagy kombinált fogpótlás.

Ezek a fogpótlások- a pillérfogaknak köszönhetően- jóval stabilabban illeszkedik a szájban, mint a teljes kivehető fogpótlások, ám bizonyos esetben a rögzítőelemek (fémkapocs vagy drót) láthatóvá válnak, így kevésbé esztétikusak, esetleg kockáztatják a maradék fogak egészségét.

 

 

Fogpótlási lehetőségeink teljes foghiány esetén

 

Amennyiben egy fogunk sem maradt, azok pótlása speciális műanyagból készült teljes kivehető műfogsorral, azaz kivehető protézissel oldható meg.

Ez esetben a felső állcsont esetén a fogpótlást a nyálkahártya és a pótlás szájpadlás része között kialakuló vákuumhatás, az alsó állcsont esetében pedig a gravitáció, illetve a protézisragasztó tartja helyben.

Van, aki gyorsan hozzászokik a kivehető műfogsorhoz, és minden különösebb probléma nélkül használja, de akadnak, akiknél sem a türelem, sem a szoktatási idő nem vezet eredményre.

 

A protézis előnyei

 

A kivehető vagy részleges kivehető fogsort a fogorvos a fogtechnikai laboratóriummal együttműködve lenyomat alapján készíti el. Ez nem jár semmilyen kellemetlen beavatkozással, fájdalommal, ezért a részleges vagy teljes fogatlanság esetén gyors és költséghatékony megoldást biztosít. A kivehető műfogsor helyreállítja beesett arcvonásainkat, jelentősen javítja a rágóképességet, mindemellett egyszerűen ki- és behelyezhető, tisztítható.

 

A protézis hátrányai

Lötyögő fogsor

A kivehető fogsor a legtöbb esetben számos kompromisszummal jár együtt. Gyakoriak a diszfunkcionális fogsorok, különösen, ha a foghiány régóta áll fenn. Terhelés hiányában az állkapocs fokozatosan sorvad, veszít tömegéből, és a műfogsor már nem illeszkedik megfelelően, illetve állandó nyomást gyakorol az ínyre evés vagy beszéd során. Akár 1-2 év után is  tapasztalható, hogy az addig jól illeszkedő protézis irritációt okoz, kényelmetlenné válik, lötyögni kezd.

Ilyen esetben átmeneti megoldás lehet a fogsor alábélelés.

A csontozattól és egyéb anatómiai adottságoktól függően előfordul, hogy a műfogsor stabilizálása műfogsorragasztóval sem megoldható, állandó problémát és kényelmetlenséget okozva viselője számára. A protézis evés és beszéd közben elmozdulhat, irritálhatja és kisebesítheti a fogínyt, rágási-és hangképzési nehézségeket, másoknál ízvesztést és hányingert válthat ki.

 

Műfogsor okozta étkezési zavarok

Még a legtökéletesebben kidolgozott fogsorok is csak 20%-át adják a csontba beágyazott természetes fogak rágóerejének, a harapás és rágás megnehezülhet, mert a fogsor nem biztosítja a természetes fogak stabilitását és erejét. A billegő fogsorok mellett elbúcsúzhatunk régi kedvenc fogásainktól, de gyakran a szilárd ételektől is, nem beszélve a velük járó ízvesztésről és hányingerről.

Ilyenkor szoktuk javasolni az implantátumokkal rögzített kivehető fogpótlásokat.

 

Szeretettel várunk rendelőnkben!

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/