A „fémmel teli száj” már rég nem ciki a fiatalok körében, a fogszabályzó viselése sokkal inkább az igényesség jele. Épp emiatt egyre többen és egyre lelkesebben vágunk bele – akár felnőtt fejjel is. Mivel az elmúlt években számtalan típusú fogszabályzó készülék került piacra, pont a bőség zavara nehezíti meg a választást; a számos fogszabályzási rendszer közt nem könnyű eligazodni, és eldönteni melyik lenne számunkra a legideálisabb.

Két részes blogunkban ebben próbálunk meg segíteni!

 

Mikor és meddig érdemes belevágni a fogszabályozásba?

A fogszabályozást 6-7 éves korban érdemes elkezdeni, amikor a még növekedésben lévő állcsontok „éjszakai” kivehető fogszabályzóval is könnyen kezelhetők. Azonban sok esetben, jelentősebb fogazati eltérés vagy harapási rendellenesség esetén ez csak előkészíti a későbbi, „komolyabb” fogszabályozást, melyre ideális esetben kamaszkorban a maradó fogazat kialakulásakor kerül sor.

12 éves kor körül már rögzített (multiband) készülékeket alkalmazunk, melyek olyan fogmozgatásokat is lehetővé tesznek, amelyeknél a kivehető készülékek eredménytelenek, vagy nem elég hatékonyak.

Ma már a fogszabályzás elkezdésének nincs felső határa, egyre gyakoribb, hogy 30, vagy akár 40 év felett vágunk bele. Azt azonban tudni érdemes, hogy a kor előre haladtával a kezelés hosszabb időt vesz igénybe, mivel a csontátépülés lassabban megy végbe, ráadásul ebben a korban már az esetleges fogpótlások vagy foghiányok is bonyolíthatják a kezelést.

 

Mennyi ideig tart a fogszabályozó kezelés?

Az, hogy mennyi ideig kell majd hordanunk a fogszabályzó készüléket, az első kérdések közt merül fel a páciensek részéről, ám a választ számtalan tényező befolyásolja: a rendellenesség típusa, súlyossága, a páciens kora, valamint az egyedi sajátosság, hogy csontozata milyen gyorsasággal reagál a kezelésre. De befolyásolja a kezelés hosszát a választott fogszabályzó készülék típusa is – egyes, innovatív fogszabályzó készülékekkel hamarabb érhető el a kívánt eredmény.

Általánosságban elmondható, hogy kisebb problémák kezelése általában 6 hónapig, a komplex problémáké általában 12-18 hónapig tart, de vannak ennél is hosszabb, 2-3 évig tartó kezelések is.

 

Milyen típusú rögzített fogszabályzó készülékek vannak?

A rögzített készülékek alkotóelemei a bracketek (tappancsok), a gyűrűk és az ívek.

Bár a bracketek bármely típusnál készülhetnek fémből, porcelánból vagy műanyagból, a fogszabályzó készülékeket ezek működési elve, illetve anyaga alapján különböztetjük meg.

A rögzített fogszabályozó készülékeknek a bracketek típusa szerint tehát 2 fajtája van:

  1. Hagyományos brackettekkel rendelkező készülék

Napjainkban ez a legköltséghatékonyabb, legelterjedtebb

  1. Önligírozó (önzáró) készülék

Igazi innováció a fogszabályozásban, hisz gyorsabb, kényelmesebb és hatékonyabb, mint a hagyományos fogszabályzó készülékek

A rögzített fogszabályzók mellett – elsősorban a felnőtt korosztály számára- ma már elérhetők a láthatatlan sínes ( Aligner típusú) kivehető készülékek is, ám ezekkel komolyabb eltérések esetén ritkábban alkalmazzuk.

 

Melyik a legjobb fogszabályzó?

Gyakran fordulnak hozzánk azzal, a kérdéssel, hogy melyik a legjobb fogszabályzó készülék?

Sajnos erre a kérdésre sem lehet egyértelmű választ adni, hisz ez is nagyon sok mindentől függ: egy fogszabályozó kiválasztáskor figyelembe kell venni a paciens életkorát, életvitelét, a rendellenesség típusát, mértékét- sőt, az anyagi lehetőségeit is.

Azt azonban biztosan állíthatjuk, hogy a személyes konzultáció alatt minden páciensünkkel részletesen átbeszéljük, hogy a fentiek alapján, milyen fogszabályozási technika jöhet szóba számukra, és javaslatot teszünk a legmegfelelőbb készülék(ek)re is, melyek alapján átgondolt, megalapozott döntést hozhatnak.

Szeretettel várunk rendelőnkben!

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/