A legtöbben már tapasztalhattuk, hogy fogmosás vagy fogselyem használat közben időnként vérzik a fogínyünk. Ennek számos oka lehet a helytelen fogmosási technikától a hormonális okokig.

Az ínyvérzés önmagában nem veszélyes, ugyanakkor a fogínybetegség első figyelmeztető jele lehet, amit érdemes komolyan venni, ezért ha rendszeresen előfordul mindenképp fontos, hogy kivizsgáltassuk a kiváltó okát.

 

 

Mi állhat a fogínyvérzés mögött?

 

1. Elégtelen szájhigiénia

 

A fogínyvérzés leggyakoribb oka sajnos a fogínygyulladás, melyért a fogínyen lerakódó plakk (lepedék) felelős. A lepedék az elfogyasztott ételekből és italokból képződő ragacsos, színtelen, baktériumokat tartalmazó filmréteg, mely főleg a fogíny vonalán halmozódik fel.

Ez a bakteriális lepedék játszik szerepet az ínybetegségek (például a fogínygyulladás) kialakulásában.

Ha nem távolítjuk el naponta alaposan, akkor mindössze 72 óra alatt elmeszesedik és fogkővé alakul át, melytől már csak professzionális eszközökkel, rendelői  körülmények között tudunk megszabadulni.

A felgyülemlett lepedékben felszabaduló toxinokra a fogíny gyulladással reagál, melynek jele a duzzadt, vörös, érzékeny fogíny, illetve a fogmosáskor, vagy harapáskor tapasztalt fogínyvérzés.

A kezeletlen fogínygyulladás pedig további, még súlyosabb problémákhoz vezethet; a gyulladás átterjed a fogak tartószöveteire és a csontra is.

 

A lepedékkel és fogkővel szemben a legjobb megelőzési mód az alapos fogmosás és fogselymezés, szükség esetén (fogpótlások, fogszabályzó készülék, implantátum) pedig a fogköztisztító kefe és egycsomós fogkefe használata.

 

 

2. Túl erős fogmosás

 

Az erőteljes fogmosási technika nem tisztítja meg alaposabban a fogakat, ehelyett növeli az ínyrecesszió és fogínyvérzés kialakulásának kockázatát, különösen, ha genetikailag vékonyabb, sérülékenyebb a fogínyünk.

 

Emiatt fontos a helyes fogmosási technika elsajátítása, szükség esetén pedig puha sörtéjű fogkefe használata.

 

 

3. Hormonális változások

 

A női hormonháztartás változása a fogíny állapotát is befolyásolja, ezért a nők jobban ki vannak téve a fogínyvérzés és az ínybetegségek kockázatának, különösen terhesség vagy menopauza idején.

Az ösztrogén és progeszteron termelés fokozódásával több vér áramlik az ínybe, ezért az megduzzadhat, érzékennyé és vérzékennyé válhat.

 

Várandósság alatt ezért különösen oda kell figyelnünk a gondos szájhigiéniára és a rendszeres fogkőeltávolításra.

 

4. Vitaminhiány, étrend

 

A feldolgozott, cukorban és finomított szénhidrátban gazdag étrend egyrészt hiányállapotot okoz, másrészt irritálhatja a fogínyt. Fogyasszunk zöldségben, gyümölcsben, kalciumban, magnéziumban, A-, K-C-és D- vitaminban és folsavban gazdag ételeket.

 

 

5. Bizonyos betegségek, terápiák, gyógyszerek

 

Az ínyvérzés gyakrabban fordul elő bizonyos egészségügyi problémák kísérő tüneteként, mint a cukorbetegség, májbetegség, véralvadási zavarok, vérszegénység vagy leukémia.

Bizonyos gyógyszerek – például véralvadásgátlók, fájdalomcsillapítók – tartós szedése is vezethet fogínyvérzéshez.

 

 

6. Fogtorlódás, rossz fogpótlások

 

Megnő a fogínybetegség kockázata fogtorlódás, illetve rendezetlen, kusza, fogak esetén, hisz ilyenkor a fogkefével nehezen hozzáférhető helyeken könnyen megtelepszik a lepedék.

Ugyanígy a nem megfelelően elkészített fogpótlások (hidak, koronák) is veszélyt jelenthetnek az íny egészségére nézve.

A rosszul illeszkedő műfogsor is okozhat fogínygyulladást, amennyiben folyamatosan irritálja a fogínyt, különösen, ha éjszaka is viseljük.

 

Mindezek megelőzése érdekében szükséges lehet a fogszabályozás , a hibás fogpótlások és fogsorok cseréje, és természetesen az alapos szájhigiénia.

 

 

7. Stressz

A tartós stressz legyengíti az immunrendszert, ezért ilyen időszakban is megnő a fogínygyulladás és fogínyvérzés kockázata.

 

 

8. Szájlégzés

 

Szájlégzés esetén az íny és a nyálkahártya kiszárad és csökken a nyál antibakteriális védelmező szerepe is.

Megfelelő nyáltermelődés hiányában a szájüreg pH-ja savas irányba tolódik el, elszaporodnak a káros baktériumok, ez pedig fokozott lepedékképződéshez, fogínygyulladáshoz és fogszuvasodáshoz vezethet.

 

 

Fogaink egészsége érdekében nagyon fontos, hogy odafigyeljünk fogínyünk egészségére is!

Alapos fogtisztítással, rendszere fogkőeltávolítással, szükség esetén parodontológiai kezeléssel a fogínygyulladás megállítható, valamint a fogágybetegség is kezelhető.

 

Szeretettel várunk rendelőnkben!

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/