A fogágybetegség a felnőttek körében a fogvesztés első számú oka, ezért az első, intő jeleit nem szabad figyelmen kívül hagynunk!

 A fogágybetegség hazánkban népbetegségnek számít, amelyben valamilyen szinten felnőtt lakosság 80-90%-a érintett.

Kezelés nélkül a fogágybetegség számos súlyos egészségügyi problémához is vezethet, beleértve a parodontális csontvesztést, a szívbetegségeket, a cukorbetegséget vagy akár a stroke-ot.

A megfelelő szájhigiénia, rendszeres fogkőeltávolítás és a fogorvosi kontroll biztosítja a fogínygyulladás és más fogágybetegségek megelőzését.

 

 

1. Vérző fogíny

A fogíny megbetegedésének első figyelmeztető jele a fogmosás, fogselymezés vagy harapás közben tapasztalt ínyvérzés. Ez a legnyilvánvalóbb jele annak, hogy a fognyak körül lepedék (plakk) halmozódott fel, és baktériummal teli tasakok keletkeztek a fogak és az íny között.

 

 

2. Gyulladt, vörös íny

Amikor a lepedék felhalmozódik, az íny kipirosodik, megduzzad és érzékennyé válik fogmosás és rágás közben, de akár önmagában is fájdalmas lehet.

 

 

3. Visszahúzódó fogíny

A fogínyvisszahúzódás (ínyrecesszió) jele, amikor úgy tűnik, mintha a fogak megnyúltak volna és nagyobbak lennének. Ez természetesen nem így van, csupán az íny visszahúzódása miatt a fog és a foggyökér felületéből több látható, mint eddig.

A fogínyvisszahúzódás egyik oka az ínybetegség, de okozhatja a túl erőteljes fogkefehasználat, éjszakai fogcsikorgatás, valamint az életkorunk is. Idősebb korban ugyanis a fogíny az élettani folyamatok hatására zsugorodni kezd, veszít feszességéből és már nem tudja megfelelően ellátni a fogakat védő-megtámasztó szerepét. A fogíny visszahúzódása megfelelő kezelés nélkül egyre előrébb halad, majd idővel a fogak körüli csont leépüléséhez, a fogak meglazulásához és elvesztéséhez vezethet.

 

 

4. Fogérzékenység

A fogíny megbetegedésére utaló jel lehet a hideg, meleg, illetve savas ételekre és italokra való érzékenység is, melynek oka a visszahúzódott fogíny.

Mivel a fognyakat és a gyökérfelszínt nem fedi zománc, ha az őt védő íny visszahúzódásával szabaddá válik, akkor a külső ingerekre  rövid ideig tartó, intenzív fájdalommal reagál.

 

 

5. Rossz lehelet

Az ínybetegség jele lehet a rossz lehelet (halitosis) is, mely gyakran jár együtt a fogínygyulladással.

Ilyenkor a baktériumok felhalmozódnak az íny körüli tasakokban, és kellemetlen szagú illékony kénvegyületeket termelnek.

 

Szeretettel várunk rendelőnkben!

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/