Bár fogainkra igyekszünk odafigyelni, fogínyünk gyakran háttérbe szorul. Pedig ínyünk egészsége nem csak esztétikai okokból fontos, kiemelkedő szerepe van az egész szervezet védelmében.

 

Mi az az ínyrecesszió?

Az ínyrecessziónak, más néven fogínyvisszahúzódásnak azt nevezzük, amikor a fogíny a fognyakról a foggyökér irányába visszahúzódik.

A fogíny egy kollagénben és kötőszöveti rostokban gazdag, rugalmas lágyszövetállomány, melynek fontos szerepe van a fogak és a fogakat rögzítő állcsont védelmében. Egyszerre védi a fogainkat a mechanikai és kémiai traumáktól, hőhatásoktól és a szájüregbe kerülő kórokozóktól.

 

Az ínyrecesszió jelei

 • Fogérzékenység (hideg, meleg, esetleg édes vagy savanyú ételek, italok fogyasztásakor)
 • „Megnyúlt” fogak
 • A fog felületéből több látható, mint eddig, ezért nagyobbnak tűnnek
 • Fogínygyulladás, duzzadt, vörös fogíny
 • Rossz lehelet
 • Fogínyvérzés

 

Miért veszélyes a fogínyvisszahúzódás?

A fognyakat nem fedi zománc, ezért ha szabaddá válik és megszűnik az íny és a csontozat védőszerepe, akkor a külső ingerekre (a hideg és meleg ételekre, italokra) rövid ideig tartó, intenzív fájdalommal reagál.

Ezért az ínyrecesszió legelső érzékelhető tünete a fognyaki érzékenység.

Mivel a védetlen foggyökér a szájban található bakteriális flórával is érintkezik, nemcsak a hőhatásoknak és mechanikai traumáknak van kitéve, hanem a fogszuvasodásnak és a savak okozta fogeróziónak is, mely még inkább fokozza a fogérzékenységet.

 

 Az ínyrecesszió lehetséges okai

 • Rossz harapás
 • Túl erős fogmosás
 • Fogcsikorgatás
 • Rossz harapás
 • A fogak rendellenes helyzete
 • Örökletes tényezők
 • Dohányzás
 • Fogínygyulladás, fogínysorvadás
 • Elégtelen szájhigiéné
 • Életkor

 

Amikor a szájápolás már nem elég

Az ínyrecessziót genetikai okok is befolyásolják, az átlagosnál vékonyabb, sérülékenyebb ínyszövet esetén, alapos fogápolás ellenére is kialakulhat ínyrecesszió.

A szájhigiéniára mégis fontos ügyelni, mivel a fogkő jelentősen emeli az ínyproblémák és az ínyrecesszió kockázatát.

A fogíny állapotát a genetika mellett élettani tényezők is befolyásolják, 50 év felett a fogíny természetes folyamatok hatására fokozatosan visszahúzódik és zsugorodni kezd, emiatt nehezebben, elégtelenül látja el a fogakat tartó-megtámasztó szerepét.

Ez az oka annak, hogy idősebb korban a fogvesztés elsődleges oka az ínybetegség, mely megfelelő kezelés nélkül fogágybetegséghez, a fogak körüli csont leépüléséhez, majd a fogak meglazulásához és elvesztéséhez vezet.

 

Az ínyrecesszió kezelési lehetőségei

Az első lépés megtalálni és megszüntetni az okot, ami a fogíny visszahúzódását okozta. Ha az ínyvisszahúzódás még kezdeti stádiumban van, lehet, hogy egy professzionális rendelői fogtisztítás is elegendő.

Súlyosabb esetben, a fogérzékenység megszüntetése érdekében fognyaki tömés is szükségessé válhat.

A visszahúzódott fogíny kezelésére különböző ínyplasztikai beavatkozások léteznek, melyek lehetővé teszik az ínyvisszahúzódás miatt szabaddá vált foggyökerek újbóli fedését.

 

Lehetséges-e a fogíny-visszahúzódás kezelése házilag?

Sajnos az ínyrecessziót házilag kezelni nem, legfeljebb megelőzni lehet.

A speciális, érzékeny fogakra való fogrémek sokat segíthetnek a fogérzékenység csökkentésében, de a problémát nem oldják meg.

A nem megfelelő irányú, túl erőteljes fogmosás gyakran vezet ínyrecesszióhoz, ezért nagyon fontos a helyes fogmosási technika elsajátítása- ebben dentálhigiénikus kolláganőink szívesen adnak segítséget.

Éppilyen fontos az alapos, megfelelő eszközökkel végzett (fogköztisztító kefe, fogselyem) szájápolás, a rendszeres rendelői kontroll, valamint évente kétszer elvégzett rendelői fogkőeltávolítás.

Minél korábbi stádiumban fedezzük fel az ínyvisszahúzódást, annál egyszerűbben és sikeresebben kezelhető, ezért javasoljuk, hogy már az első tünetek jelentkezésekor keressünk fel egy parodontológus szakorvost!

 

Szeretettel várunk rendelőnkben!

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/