Fogzománcunk a legkeményebb szövet szervezetünkben, viszont nem képes regenerálódni, ráadásul táplálkozási szokásaink sem igazán kímélik.

A zománc megbomlása pedig az első lépés a fogszuvasodás felé; amely mögött számos tényező állhat, beleértve a rossz szájhigiéniát, nem megfelelő étrendet, valamint különböző betegségeket.

 

Mi okozza a fogszuvasodást?

Fogszuvasodás akkor alakul ki, amikor fogainkról nem távolítjuk el az ételmaradékokkal rakódott lepedéket. Ez a lepedék (plakk) a fogfelszínre tapad és baktériumokkal teli filmréteget képez. A baktériumok pedig a táplálékból származó szénhidrátok és cukrok lebontása közben olyan savakat termelnek, melyek károsan alacsony szintre csökkentik a szájüreg pH-értékét, megtámadják a fogzománcot és kioldják annak ásványi anyagait, egyre nagyobb üreget hozva létre a fogban. Így alakul ki a fogszuvasodás.

 

Rossz szájhigiénia

 Az elégtelen szájhigiénia a fogszuvasodás egyik elsődleges oka.

A helyes és alapos fogmosás kulcsfontosságú a megfelelő szájhigiénia és az egészséges fogazat megőrzéséhez. Ezzel nemcsak a fogszuvasodás, de a fogágybetegségek kialakulását is megakadályozhatjuk.

A legfontosabb a napi kétszeri alapos fogmosás és a lepedék maradéktalan eltávolítása.

A fogkefe mellett szükség lehet fogselyemre, fogpótlások vagy fogszabályzó készülék esetén pedig fogköztisztító kefére, egycsomós fogkefére vagy akár szájzuhanyra is.

Legalább ilyen fontos a rendszeres fogkőeltávolítás (évente egy- két alkalommal javasolt), mivel a fogkő nagy mértékben növeli a fogínygyulladás és a fogágybetegségek kockázatát.

 

Rossz étrend

 A cukorokban és finomított szénhidrátokban gazdag étkezés szintén elősegíti a fogszuvasodás kialakulását. Az erjeszthető szénhidrátokat tartalmazó ételek (kekszek, péksütemények, gabonapelyhek, tésztafélék, csipszek stb.), cukros üdítők, gyümölcslevek fogyasztása után ragacsos, a nyállal sem lemosható lepedék képződik fogainkon, mely ideális közeget nyújt a fogszuvasodást okozó baktériumok számára.

A hosszas nassolás, rágcsálás, folyamatosan magasan tartja a száj pH-értékét, állandó támadásnak téve ki a fogakat.

A szénsavas üdítőitalok ugyanilyen károsak, különösen, ha gyakran fogyasztjuk, vagy naphosszat kortyolgatjuk őket.

Ha ilyen típusú ételeket vagy italokat fogyasztunk, fontos, hogy eltávolítsuk őket öblögetéssel, víz ivásával, fogmosással és fogselyem használatával.

 

Rossz genetika

 A fogszuvasodás nem hajlam kérdése, de tény, hogy a kockázatát bizonyos fokig genetikai adottságaink is befolyásolják.  Van akinek gyengébb és vékonyabb, másoknak erősebb a fogzománcuk, ahogy nyálunk összetétele, mennyisége is változó.

Fontos tényező tényezők lehet fogaink alakja, anatómiai adottságai, elhelyezkedésük. Köztudott, hogy a fogtorlódás – a nehezített fogtisztítás miatt- hajlamosít a fogszuvasodásra.

A zománchibák, a fog szerkezeti elváltozásai, illetve a fogfejlődési rendellenességek szintén örökletesek lehetnek.

 

Gyomorsav

A reflux egyre gyakoribb civilizációs betegség, amelynek számtalan negatív hozadéka a fogakat is érintheti.

Reflux esetén a gyomor és a szájüreg között lévő nyelőcső alsó záróizma nem zár rendesen, így a gyomorsav bejut a nyelőcsőbe, és a szájüregbe is, rendkívül savas hatásnak téve ki a fogakat. A szájüreg normál pH-értéke 7-es, azaz semleges, míg a gyomorsavé 2-es. A tartósan savas közegben a fogzománcból is kioldódnak az ásványi anyagok, így a fogak kiszolgáltatottá válnak a fogszuvasodást okozó baktériumoknak és a fogínygyulladásnak egyaránt.

A szájüregbe jutó sav elsősorban a nagy őrlőfogak és a felső metszőfogak belső felszínét veszélyezteti.

A gyomorsav bekerülhet a szájüregbe más módon is- bulimia, anorexia esetén a rendszeres hányás és csökkent nyáltermelés, szájszárazság fogeróziót, fogkopást és fokozott fogszuvasodást okozhat.

Szintén növeli a fogak szuvasodásának esélyét a terhességet kísérő, a zománc gyengülését okozó rendszeres hányás is

Bármelyik betegséggel is küzdenénk, fontos tudni, hogy közvetlenül hányás után nem javasolt a fogmosás, kb 20 percig csak csapvízzel való öblögetés ajánlott.

Ez a tanács savas étel elfogyasztása vagy szénsavas italok fogyasztása után is alkalmazható.

 

Szájszárazság

Nyálunknak jelentős szerepe van az egészséges fogak megőrzésében azáltal, hogy lemossa az ételmaradékot a fogak felszínéről és értékes ásványi anyagokat (pl. kalciumot) tartalmazó védőréteggel vonja be a fogakat, valamint semlegesíti a zománcra káros savakat.

Ha a nyáltermelődés csökken, a szájüreg pH-ja savas irányba tolódik el, és elszaporodnak a fogszuvasodást okozó kártékony kórokozók.

Szájszárazságot számos dolog okozhat a kevés folyadék fogyasztása, a túlzott kávé-és alkoholfogyasztás, a dohányzás, egyes gyógyszerek szedése vagy bizonyos betegségek (pl. cukorbetegség, reflux) is.

 

Szeretettel várunk rendelőnkben!

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/