A fogerózió olyan kémiai savhatásra bekövetkező fogkopás, ami fokozatosan elvékonyítja a fogzománcot és idővel egyre súlyosabb fogérzékenységet okoz.
Ám a fogerózió idővel nemcsak a zománcot, hanem az alatta található dentint is érintheti, ezért nem árt tudni, mik azok a mindennapos szokások, melyek hozzájárulnak a kialakulásához.
Mi az a fogerózió és miért veszélyes?
Bár a fogzománc testünk legkeményebb anyaga, különböző külső kémiai vagy mechanikai hatásokra megrepedhet és elvékonyodhat, szabadon hagyva az alatta lévő dentint.
A fogerózió olyan kémiai savhatásra (savas italok, ételek, gyomorsav stb.) bekövetkező fogkopás, amely a fogzománc fokozatos elvékonyodásával, leépülésével jár.
A sav által felmart fogfelszín először felpuhul, és ha emellett mechanikus hatás is éri (pl. fogmosás vagy keményebb, ropogós ételek rágása, fogcsikorgatás) rohamosan kophat a zománcréteg fogainkon.
Ahogy a zománc fogyni kezd, egyre áttetszőbbé válik és előtűnik az alatta lévő keményszövet, a sárgás színű dentin, és már nem képes ellátni feladatát, hogy védje a fogakat a külső hatásoktól. Az alatta lévő dentin mikroszkopikus csatornákat (tubulusokat) tartalmaz, melyek elvezetik a különböző ingereket okozó anyagokat a fog belsejébe, ezért válhat a fog érzékennyé a hideg, meleg, savas ételekre, italokra.
Milyen jelek utalnak a zománc kopására?
A fogérzékenység mellett az első szemmel látható tünet, a fogak színek megváltozása, besárgulása, amit a zománc elvékonyodása okoz.
Megfigyelhető még, hogy a zománc eróziójával egyidejűleg a fogak szélei durvábbá, szabálytalanabbá, recéssé válnak, esetleg az ásványianyag-veszteség következtében sima, fényes felületek a fogakon, az ásványianyag-veszteség jeleképp.
Ha a fenti jelek valamelyikét tapasztaljuk, – különösen ha ez fogérzékenységgel is párosul- az mindenképp intő jel lehet, amellyel érdemes időben fogorvoshoz fordulnunk.
Mi váltja ki a fogeróziót?
A savas hatást általában savas ételek és italok (citrusfélék, ecetes ételek, szénsavas üdítők, gyümölcslevek, bor, kávé) okozzák, de kiválthatja bizonyos betegségek esetén a gyomorsav erősen maró hatása is (reflux, bulimia, anorexia esetén).
Egyes gyógyszerek (antihisztaminok, aszpirin, C-vitamin) is kiválthatnak fogeróziót, ahogy a túlzott alkoholfogyasztás vagy szájszárazság is.
A nyál szerepe a fogak védelmében
Nyálunk kulcsszerepet játszik az erős, egészséges fogak és a fogzománc épségének megőrzésében azáltal, hogy kálciummal és egyéb védelmező ásványi anyagokkal vonja be a fogakat. A nyál lemossa a fogakat, hígítja az eróziós, savas anyagokat és eltávolítja a szájból a salakanyagokat, megakadályozva a káros baktériumok elszaporodását.
Az egészséges szájüregben a kálciumban gazdag nyál segít megerősíteni a fogakat, még abban az esetben is, ha erős savhatás éri.
Ám amikor túlzásba esünk, és túl sok savas ételt és italt fogyasztunk, akkor ez a folyamat már nem tud végbe menni.
Kevés nyál termelődésekor a pH savas irányba tolódik el, ami kedvez a plakk, fogkő és az ínygyulladás kialakulásának, valamint a fogszuvasodást okozó baktériumtörzsek elszaporodásának.
Hogyan lehet megelőzni a fogeróziót?
Korlátozzuk az erősen savas ételek és italok (citrusos és ecetes ételek és italok, szénsavas üdítők, kávé stb.) fogyasztását.
Nemcsak a savas, de a magas cukor-és keményítőtartalmú ételek is nagyon megemelik és tartósan magasan tartják a száj pH-értéket, miközben abból értékes ásványi anyagok oldódnak ki.
Még nagyobb a kockázat, ha étkezések között nassolunk, vagy ha lassan, órákig kortyolgatjuk a savas italokat, hisz ilyenkor fogaink hosszabb ideig érintkeznek a savas közeggel és a szájüreg pH-értéke is tartósan savas tartományban marad.
A túl intenzív fogmosás, durva sörtéjű fogkefe, illetve a zománckoptató hatású (fogfehérítő) fogkrémek szintén hozzájárulhatnak a zománc elvesztéséhez.
Ennek megelőzése érdekében várjunk legalább fél-egy órát a fogmosással, miután savas ételeket vagy italokat fogyasztottunk. A sav átmenetileg felpuhítja a zománcot, és a fog fokozottan ki lesz téve az eróziónak a fogmosás során. Fogmosás helyett öblítsük ki a szánkat vízzel.
Használjunk speciális, érzékeny fogakra való készítményeket.
Étkezés után együnk egy darab sajtot, az semlegesíti a savakat és segít helyreállítani a száj pH-értékét.
Rágjunk cukormenetes rágógumit étkezés után. A rágózás fokozza a nyáltermelést és, ahogy írtuk fontos ásványi anyagokkal támogatja a fogak megerősítését.
A rendszeres, félévente beiktatott fogorvosi kontroll segíthet a probléma mielőbbi felfedezésében. Korai stádiumban még egyszerű kezeléssel is (pl. flouridos lakkozás, fognyaki tömés) csökkenthetők a saverózió tünetei!
Előrehaladott állapotban viszont az érzékenység esetleg már csak komolyabb beavatkozásokkal (gyökérkezelés, korona stb.) szüntethető meg.
☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/