A fogerózió olyan kémiai savhatásra bekövetkező fogkopás, ami fokozatosan elvékonyítja a fogzománcot és idővel egyre súlyosabb fogérzékenységet okoz.

Ám a fogerózió idővel nemcsak a zománcot, hanem az alatta található dentint is érintheti, ezért nem árt tudni, mik azok a mindennapos szokások, melyek hozzájárulnak a kialakulásához.

 

Mi az a fogerózió és miért veszélyes?

Bár a fogzománc testünk legkeményebb anyaga, különböző külső kémiai vagy mechanikai hatásokra megrepedhet és elvékonyodhat, szabadon hagyva az alatta lévő dentint.

fogerózió olyan kémiai savhatásra (savas italok, ételek, gyomorsav stb.) bekövetkező fogkopás, amely a fogzománc fokozatos elvékonyodásával, leépülésével jár.

A sav által felmart fogfelszín először felpuhul, és ha emellett mechanikus hatás is éri (pl. fogmosás vagy keményebb, ropogós ételek rágása, fogcsikorgatás) rohamosan kophat a zománcréteg fogainkon.

Ahogy a zománc fogyni kezd, egyre áttetszőbbé válik és előtűnik az alatta lévő keményszövet, a sárgás színű dentin, és már nem képes ellátni feladatát, hogy védje a fogakat a külső hatásoktól. Az alatta lévő dentin mikroszkopikus csatornákat (tubulusokat) tartalmaz, melyek elvezetik a különböző ingereket okozó anyagokat a fog belsejébe, ezért válhat a fog érzékennyé a hideg, meleg, savas ételekre, italokra.

 

Milyen jelek utalnak a zománc kopására?

A fogérzékenység mellett az első szemmel látható tünet, a fogak színek megváltozása, besárgulása, amit a zománc elvékonyodása okoz.

Megfigyelhető még, hogy a zománc eróziójával egyidejűleg a fogak szélei durvábbá, szabálytalanabbá, recéssé válnak, esetleg az ásványianyag-veszteség következtében sima, fényes felületek a fogakon, az ásványianyag-veszteség jeleképp.

Ha a fenti jelek valamelyikét tapasztaljuk, – különösen ha ez fogérzékenységgel is párosul- az mindenképp intő jel lehet, amellyel érdemes időben fogorvoshoz fordulnunk.

 

Mi váltja ki a fogeróziót?

A savas hatást általában savas ételek és italok (citrusfélék, ecetes ételek, szénsavas üdítők, gyümölcslevek, bor, kávé) okozzák, de kiválthatja bizonyos betegségek esetén a gyomorsav erősen maró hatása is (reflux, bulimia, anorexia esetén).

Egyes gyógyszerek (antihisztaminok, aszpirin, C-vitamin) is kiválthatnak fogeróziót, ahogy a túlzott alkoholfogyasztás vagy szájszárazság is.

 

A nyál szerepe a fogak védelmében

Nyálunk kulcsszerepet játszik az erős, egészséges fogak és a fogzománc épségének megőrzésében azáltal, hogy kálciummal és egyéb védelmező ásványi anyagokkal vonja be a fogakat. A nyál lemossa a fogakat, hígítja az eróziós, savas anyagokat és eltávolítja a szájból a salakanyagokat, megakadályozva a káros baktériumok elszaporodását.

Az egészséges szájüregben a kálciumban gazdag nyál segít megerősíteni a fogakat, még abban az esetben is, ha erős savhatás éri.

Ám amikor túlzásba esünk, és túl sok savas ételt és italt fogyasztunk, akkor ez a folyamat már nem tud végbe menni.

Kevés nyál termelődésekor a pH savas irányba tolódik el, ami kedvez a plakk, fogkő és az ínygyulladás kialakulásának, valamint a fogszuvasodást okozó baktériumtörzsek elszaporodásának.

 

Hogyan lehet megelőzni a fogeróziót?

Korlátozzuk az erősen savas ételek és italok (citrusos és ecetes ételek és italok, szénsavas üdítők, kávé stb.) fogyasztását.

Nemcsak a savas, de a magas cukor-és keményítőtartalmú ételek is nagyon megemelik és tartósan magasan tartják a száj pH-értéket, miközben abból értékes ásványi anyagok oldódnak ki.

Még nagyobb a kockázat, ha étkezések között nassolunk, vagy ha lassan, órákig kortyolgatjuk a savas italokat, hisz ilyenkor fogaink hosszabb ideig érintkeznek a savas közeggel és a szájüreg pH-értéke is tartósan savas tartományban marad.

A túl intenzív fogmosás, durva sörtéjű fogkefe, illetve a zománckoptató hatású (fogfehérítő) fogkrémek szintén hozzájárulhatnak a zománc elvesztéséhez.

Ennek megelőzése érdekében várjunk legalább fél-egy órát a fogmosással, miután savas ételeket vagy italokat fogyasztottunk. A sav átmenetileg felpuhítja a zománcot, és a fog fokozottan ki lesz téve az eróziónak a fogmosás során. Fogmosás helyett öblítsük ki a szánkat vízzel.

Használjunk speciális, érzékeny fogakra való készítményeket.

Étkezés után együnk egy darab sajtot, az semlegesíti a savakat és segít helyreállítani a száj pH-értékét.

Rágjunk cukormenetes rágógumit étkezés után. A rágózás fokozza a nyáltermelést és, ahogy írtuk fontos ásványi anyagokkal támogatja a fogak megerősítését.

A rendszeres, félévente beiktatott fogorvosi kontroll segíthet a probléma mielőbbi felfedezésében. Korai stádiumban még egyszerű kezeléssel is (pl. flouridos lakkozás, fognyaki tömés) csökkenthetők a saverózió tünetei!

Előrehaladott állapotban viszont az érzékenység esetleg már csak komolyabb beavatkozásokkal (gyökérkezelés, korona stb.) szüntethető meg.

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/