Melyiket válasszunk foghiány esetén?

 

A fogvesztés nem ritka dolog, ilyenkor mielőbb gondoskodnunk kell a hiányzó fog pótlásáról.

A két leggyakoribb fogpótlási lehetőség a fogászati híd és az implantátum. Az, hogy adott esetben melyik a célszerűbb megoldás, egy alapos, képalkotó vizsgálatokkal (panoráma röntgen, 3D CBCT) kiegészített fogászati állapotfelmérés dönti el.

Ha a fogorvos szerint mindkét megoldás szóba jöhet, a döntés a mi kezünkbe kerül. Blogunkban ehhez próbálunk segítséget adni.

 

Kisebb mértékű foghiány esetén általában két megoldás jön szóba a hagyományos fogászati híd, valamint az implantátum és az arra kerülő korona.

Ha több fogunk is hiányzik egymás mellett, akkor vagy több implantátum beültetése szükséges és arra készül majd egy fogászati híd, vagy – ritkább esetben – az implantátumot a saját foggal köti össze a híd.

Hogy számunkra melyik az előnyösebb fogpótlás azt több tényező is befolyásolhatja, például az általános egészségi állapotunk, fogazati státuszunk, a hiányzó fogak száma, illetve az anyagi lehetőségeink.

Mivel mindkét eljárásnak van előnye és hátránya is érdemes átgondolnunk a legfontosabbakat!

 

A fogászati híd előnyei

 

A híd hagyományos fogpótlási eljárás, ahol a foghiányt a két szomszédos fog pillérként funkcionálva köti össze/ hidalja át.

 A híd előnye, hogy gyorsan, 1-2 héten belül elkészül és visszaállítja a teljes rágófunkciót, miközben az ára is kedvezőbb, mint az implantátumé.

A fogászati hidak többféle anyagból is készülhetnek, fém vázzal és porcelán leplezéssel vagy természetesen élethű, fémmentes cirkónium-oxidból. Ez utóbbi főleg a mosolyzónában javasolt.

 

 

A fogászati híd hátrányai

 

A híd hátránya, hogy a hiányzó fog melletti fogakat le kell csiszolni, és ezáltal a fog anyagának akár 40-60%-át is végleg elveszheti. Emiatt szükség lehet a fog gyökérkezelésére is.

Azzal is érdemes számolnunk, hogy a hidak nem olyan erősek, mint az implantátumok, gyengébb rágóerőt biztosítanak, illetve túlterhelhetik a pillérfogakat is. Emellett időnként cserére szorulnak: a fémkerámia hidak átlagosan 10 évig, a fémmentes hidak 15 évig tartanak.

Mivel a hidak nem pótolják a hiányzó fog gyökerét, a csontvesztést sem képesek megakadályozni.

Ráadásul a híd kissé körülményesebben tisztítható, mint az implantátum, ami nagyobb kockázatot jelent a fogínygyulladásra.

 

 

Milyen esetben lehet jó választás a híd?

 

  • Ha anyagilag nincs lehetőségünk implantátum beültetésre
  • Ha nem szeretnénk több hónapot várni, amíg a az implantátumos fogpótlás elkészül
  • Ha például a hiány melletti szomszédos fogak amúgy is erősen tömöttek, esetleg gyökérkezeltek. Mivel ez esetben nem két egészséges fogat kell „beáldozni”, lecsiszolni a híd elkészítéséhez, sőt a híd egyfajta védelmet is biztosíthat a tömött, sérült fogak számára.
  • Ha az implantátum beültetéséhez nem áll rendelkezésre elegendő csont, és szeretnénk elkerülni a csontpótlást
  • Ha az implantátum befogadását gyógyulását hátrányosan befolyásoló tényező vagy betegség áll fenn (aktív dohányzás, cukorbetegség, kezeletlen fogágybetegség, csontritkulás stb.)

 

Szeretettel várunk rendelőnkben!

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/