Amikor a panoráma röntgen nem elég

Azokban az esetekben, amikor a 2 dimenziós digitális röntgenfelvétel alapján is rejtve marad a probléma, vagy nem állapítható meg pontosan a diagnózis, a fogászati CT felvétel segíthet a még pontosabb részletek kiderítésében.

 

Milyen esetben van szükség 3D CT-re?

A CBCT (cone beam computed tomography) vagy 3D CBCT egy digitális, röntgenalapú leképezési technika, a jelenlegi legmodernebb, háromdimenziós komputertomográfiás fogorvosi képalkotó eljárás neve.

Ez egy viszonylag új röntgentechnológia, amit- magas költsége miatt- egyelőre nem alkalmaznak rutinszerűen a fogászati rendelőkben.

Ezek a gépek nem hagyományos “orvosi” CT-k, a sugárterhelésük sokkal kisebb, elkészítési idejük pedig gyorsabb, mint az “orvosi” CT-nek.

Legfőbb előnyük a tűpontos diagnosztika: a 3D CBCT felvétel századmilliméteres pontossággal, 3 dimenzióban mutatja meg a páciens fogsorának és szájüregének legapróbb részleteit is, valamint az állkapocs csontállományának szerkezetét.

CBCT-re többnyire összetett beavatkozások előtt van szükség, illetve amikor a panoráma röntgen és a kis fogröntgen nem adnak elég pontos képet.

 

Milyen esetben érdemes a 3D fogászati CT-t alkalmazni?

  • Ismeretlen eredetű szájüregi fájdalom forrásának felfedezésében (pl. bent rekedt foggyökérdarab)
  • Bonyolult anatómiai helyzetű fogak gyökérkezeléseknél (rejtett gyökércsatornák felfedezéséhez)
  • Bölcsességfog eltávolítás előtt (az idegek helyzetének pontos meghatározásához)
  • Implantáció előtt (a felvétel megmutatja az állkapocs csontállományának szélességét és magasságát, ezáltal felmérhető, hogy van-e az implantátum számára elegendő-e csont, vagy csontpótlásra van szükség)

 

Mi a röntgenkészítés menete?

Az intraorális röntgen általában a fogorvosi székben ülve készül, és mindössze arra kell ügyelnünk, hogy a fogorvos vagy fogászati asszisztens által a szánkba rakott filmet mozdulatlanul tartsuk, míg a felvétel elkészül.

A röntgen elkészítésének idejére a tökéletes biztonság érdekében ólomköpenyt kapunk.

A panoráma- és teleröntgen vagy 3D CT felvétel készítése történhet ülő vagy álló állapotban egyaránt. A vizsgálat előtt el kell távolítanunk minden fémtárgyat (fülbevalót, szemüveget, piercinget vagy protézist), amely a kép minőségét megzavarná. A felvétel készítése az előkészületekkel együtt is mindössze pár percet vesz igénybe. Ez idő alatt csupán arra van szükség, hogy a vizsgálat alatt a nyakunk és fejünk mozdulatlan maradjon.

 

Veszélyes-e a fogászati röntgen?

Sokakban felmerül a kérdés, hogy mennyire káros a fogászati röntgen, vagy milyen gyakran szabad alávetni magunkat a fogászati röntgennek?

Megnyugtatásul elmondhatjuk, hogy a fogászati röntgenképek készítése csekély sugárzással jár, ezért biztonságos, és – indokolt esetben- akár várandós nők és kisgyerekek esetében is alkalmazható.

Ráadásul a technika fejlődésével az újabb és újabb típusú gépek, egyre kisebb sugárdózissal dolgoznak.

A fogászati röntgenfelvétel jelentette sugárterhelés mérései azt mutatják, hogy több sugárzás ér minket az általános környezetünkből, talajból, élelmiszerekből és egyes háztartási gépekből vagy a repülőutakból.

Csak összehasonlításképpen: egy panoráma röntgenfelvétel készítése során a testünket 6 dózis (µSv) sugárzás éri, addig egy 1 órás repülőút során 12 dózist kap a szervezetünk.

 

Tudtad, hogy a Najudent fogászat kiválóan felszerelt diagnosztikai eszközökkel rendelkezik?

Rendelőnkben bármilyen típusú röntgen felvétel elkészíthető a 2-3 fogat ábrázoló felvételektől a panoráma röntgenen (OP) és a fogszabályozáshoz szükséges teleröntgen át egészen a 3D CBCT- ig.

Szeretettel várunk rendelőnkben!

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/