A kisröntgentől a 3D CBCT-ig

A pontos fogorvosi diagnózis felállításához nem mindig elegendő a manuális, fizikai vizsgálat; a szabad szemmel nem látható helyek vizsgálatához röntgenfelvételekre van szükség. 

 

Milyen típusú röntgenfelvételek vannak?

A fogászati röntgenvizsgálatoknak két típusa van: intraorális és extraorális.

Lokális problémák esetén intraorális röntgent használunk, melynek készítése során a film a páciens szájában van, a sugárforrás pedig azon kívül.

Leggyakrabban használt típusa a kisröntgen, amelynél maximum 2-3 fogról kapunk teljes képet, de láthatóvá teszi a fogíny állapotát, a gyökércsatornákat, az esetleges gyökércsúcs körüli elváltozásokat, valamint a csontszerkezetet is.

Leggyakrabban gyökértömés előtt és után szokás alkalmazni, de megmutatja a fogszuvasodást, a fogban lévő töréseket, a régebbi fogtömések hibáit vagy az esetleges másodlagos szuvasodást.

Az intraorális röntgenek közé tartozik a “szárnyas” röntgen is, mely a fogak koronai részét vizsgálja, pontosabb tájékoztatást adva a szuvasodás mértékéről és kiterjedéséről.

 

Az extraorális fogászati röntgen egy átfogóbb képet készít a szájüreg állapotáról, ide tartozik a panoráma röntgen vagy a teleröntgen is.

A panoráma röntgenen (OP) 2 dimenziós képet ad az egész fogsorról, az állcsontokról, valamint az orr-és arcüregről.

A panoráma röntgent szájsebészeti beavatkozások, fogszabályzás, fogbeültetés és góckutatás előtt alkalmazzák. Nagyon hasznos új páciensek esetén is, mivel komplexitása révén segít megismerni a teljes szájüreg állapotát, és felmérni a lehetséges problémákat.

 

 

Mit mutat meg a panoráma röntgen?

  • A rejtett fogszuvasodást, mely a rágófelszínen, oldalsó felszíneken szabad szemmel alig észrevehető, azonban röntgenfelvétellel hatékonyan diagnosztizálható
  • A régi tömések alatt kialakuló másodlagos szuvasodást
  • A fogak körül kialakult fertőzéseket vagy csontveszteséget
  • A korábbi gyökértömések körül kialakult krónikus gyulladásos gócokat
  • A szájüregi cisztás elváltozásokat
  • Át nem tört (impaktált) fogak helyzetét (pl. bölcsességfogak)

 

 

Mire jó a teleröntgen?

 A teleröntgen gyakorlatilag egy egyszerű röntgenfelvétel, mely az arckoponya egészét ábrázolja a homloktól egészen a nyakcsigolyáig és segít egyidejűleg elemezni a fogak és az arccsontok helyzetét. Alkalmazásával képet kapunk az agy- és arckoponya arányairól, az arckoponya egyes csontjainak egymáshoz viszonyított helyzetéről, a fogak elhelyezkedéséről, és a fogsorzáródási viszonyokról. Az oldalirányú felvételen megállapítható a felső és alsó állcsont egymáshoz való viszonya, a különböző harapási rendellenességek típusa, a fogak előre vagy hátra dőlése, ezért a fogszabályzás  előtt elengedhetetlen, de alkalmazzák az arc- és állcsontsebészeti beavatkozások során is.

 

Tudtad, hogy a Najudent fogászat kiválóan felszerelt diagnosztikai eszközökkel rendelkezik?

Rendelőnkben bármilyen típusú röntgen felvétel elkészíthető a 2-3 fogat ábrázoló felvételektől a panoráma röntgenen (OP) és a fogszabályozáshoz szükséges teleröntgen át egészen a 3D CBCT- ig.

Szeretettel várunk rendelőnkben!

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/