Hagyományos, „gyorsított” vagy láthatatlan, kivehető fogszabályzó? Nézzük, melyikkel járunk a legjobban, ha most vágnánk bele a fogszabályzásba!

 

Ha rendezett fogsort szeretnénk a lehető legköltségkímélőbb módon

Előző blogunkban már írtunk róla, hogy a mai napig legelterjedtebb típusú fogszabályzó a hagyományos rögzített fogszabályzó készülék (hagyományos strandard bracket), mivel ez a legismertebb, és a legkevésbé költséges rögzített fogszabályzó készülék.

A hagyományos standard bracketekben a fogakat mozgató ívet drót vagy kicsi szilikon gumigyűrű rögzíti a bracketekhez, melyeket minden aktiváláskor cserélni kell. A gumikarikák színe szabadon választható, a szivárvány szinte minden színében, és akár havonta variálható. Ez feldobja a „fémes mosolyt”, és vidámabbá és egyedibbé teszi megjelenésünket.

A készülék előnye, hogy hatékony és költségkímélő.

Hátránya viszont, hogy gyakoribb aktiválás miatti gyakoribb és hosszadalmasabb rendelői kontroll (a fixáló elemeket minden alkalommal cserélni kell). Mivel az a készülék mechanizmusánál fogva lassabban mozgatja a fogakat a kívánt helyzetbe, a megfelelő eredmény eléréséhez hosszabb a kezelési idő szükséges.

Emellett a készülék tisztán tartása is nehézkesebb, körülményesebb, mivel a gumik felületén könnyen megtapad a lepedék, mely nem kedvez az egészséges szájhigiénia fenntartásának sem.

 

Ha minél kevesebbet ülnénk a fogorvosi székben

Az elfoglalt tinik és fiatalok nehezen szakítanak időt a rendszeres fogorvosi kontrollokra, ezért számukra különösen előnyös lehet az aktív önzáró bracketekkel készült önligírozó fogszabályozó készülék.

Az íveket összekötő precíz zárszerkezet hatékonyabb fogmozgatást tesz lehetővé, így akár felére csökkentheti a kezelési időt!

A záraknak köszönhetően az ívcsere is felgyorsul, így nemcsak a fogorvosi székben kell kevesebb időt eltölteni, de a rendelőben is kevesebbszer kell megjelenni a készülék aktiválása miatt.

Mivel az önligírozó fogszabályzó készülék kevesebb és kisebb méretű fém alkatrészt tartalmaz, kevésbé irritálja a nyálkahártyát és az ajkakat. A kisebb, lágy erőknek köszönhetően pedig kisebb a fájdalom és kellemetlenség a ragasztást, ívcserét és az aktiválást követően.

A szájhigiéniát is könnyebb megőrizni, mivel egyszerűbb tisztítás (a bracketek felszínén nehezebben tapad meg a lepedék), és kisebb a fogszuvasodás kockázata is.

Az önligírozó készülékek hatalmas előnye, hogy a segítségükkel az esetek többségében elkerülhető a fogszabályozást megelőző foghúzás. Használatuk mellett pedig minimálisra csökken a gyökérfelszívódás, ill. a foggyökér károsodásának veszélye.

Rendelőnkben pácienseink több kiváló minőségű, elismert önligírozó fogszabályzó rendszer készülékei közül választhatnak, mint a Pitts 21, az EMPOWER és In-Ovation önligírozó fogszabályzó készülékek.

 

Ha a lehető legdiszkrétebb, legészrevétlenebb megoldást keressük

Sokan felnőttként jutnak el oda, hogy a rendezett, szép mosolyért szívesen belevágnának a fogszabályozásba, ám épp koruk miatt zavarónak, komolytalannak éreznék a „fémmel teli szájat” és a „kamaszos mosolyt”.

Ebben az esetben lehet hatékony az Aligner típusú átlátszó sínből álló láthatatlan fogszabályzó készülék, mely diszkrét, szinte észrevehetetlen és kényelmes viseletet biztosít.

Hátránya, hogy komolyabb harapási rendellenességek, fogazati eltérések esetében csak költségesebb és komplikáltabb kezeléssel eredményes.

Mivel ezek a fogszabályzók szükség esetén bármikor kivehetők, könnyen beilleszthetők például az aktívan sportolók életébe, vagy olyan felnőttekébe, akik gyakran szerepelnek nyilvánosság előtt.

A 3D technológiával készült sínek egyedileg készülnek, a páciens fogsorára tervezve, és ezeket a síneket két hetente kell cserélni, és legalább napi 22 órában folyamatosan viselni.

A kivehető sínnek köszönhetően a fogmosás és az étkezés is egyszerűen, a megszokott módon történik, így a fogszuvasodás veszélye is sokkal kevésbé fenyeget.

További előny, hogy bármilyen étel és ital fogyasztható velük a fogszabályozás ideje alatt, nem kell lemondanunk a popcornról sem a mozifilm alatt.

A hajszálvékony biokompatibilis sínek kényelmesek, gyorsan megszokhatók, nem allergizálnak, nem sértik fel az ajkakat, nem okoznak nyálkahártyairritációt és kisebesedést sem.

Mivel lépésről lépésre, kíméletesen mozgatják fogainkat a kívánt helyzetükbe, nem kell számolnunk a hagyományos fogszabályozó készülékeknél tapasztalható drasztikusabb, kellemetlenebb erőshatásokkal, fájdalommal, feszítő érzéssel. Enyhe diszkomfortérzés legfeljebb a síncserét követő 1-2 napban tapasztalható.

A rendszer nagy előnye, hogy jelentősen lerövidíti a kezelési időt, és akár feleannyi idő alatt hoz tökéletes végeredményt, mint más, hagyományos fogszabályozók.

A Najudentnél a HappySmile láthatatlan fogszabályozó rendszer sínjeit alkalmazzuk.

 

Szeretettel várunk rendelőnkben!

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/