A fogtorlódás kezelése egyrészt a zsúfoltság mértékének, másrészt a páciens szándékainak függvénye.

Enyhe esetben csak egyetlen fog tengelyállása kedvezőtlen, mérsékelt esetben két vagy három fog fedi át egymást, míg súlyos torlódás esetében a felső és alsó állkapocs frontfogainak többsége átfedi egymást.

 

Alapvetően két típusú kezelés jöhet szóba, az egyik a fogszabályozás, a másik az esztétikai kezelések.

Bár hosszú távon a fogszabályozás általában eredményesebb, enyhébb eltérés esetén a kozmetikai kezelések is szóba jöhetnek, mint például a direkt vagy indirekt héjak alkalmazása. Nagyobb torlódás esetén, amennyiben a fogak egészségét is helyre kell állítani, fogászati korona elkészítése lehet célravezető.

 

Torlódott fogak kezelése gyermekkorban

Mivel az állcsontok fejlődése 18-20 éves korban befejeződik, helyhiány esetén mielőbb érdemes elkezdeni a fogszabályzó kezelést. Gyermekkorban a csontfejlődés még aktívan zajló folyamat, ezért az ilyenkor elkezdett fogszabályozás segítségével nemcsak a fogak, de az állcsontok helyzete is alakítható a fogak későbbi a fogak visszarendeződése nélkül. Így még abban az esetben is van segítség, ha széles fogakat és keskeny állcsontot örököltünk szüleinktől és a torlódás elkerülhetetlen.

6-10 éves korban a felső fogív még hatékonyan tágítható, ezzel megelőzhető a későbbi fogtorlódás, fogszabályozással járó foghúzás vagy akár egy felnőttkori állkapocsműtét is.

Ilyen esetben a myofunkcionális trénerek segíthetnek a fogív szélesítésében, melyek saját izomerők megfelelő kiegyensúlyozása által hatnak, vagy az éjszakai kivehető készülékek.

Enyhébb esetekben ezeknek az eszközöknek a használatával a fogváltás után rendeződhet a torlódás, és időben korrigálhatók egyéb harapási rendellenességek is.

 

Felső állcsont tágítása hyrax-szal

A hyrax a felső állcsont tágítására alkalmazott rögzített- kiegészítő- fogszabályzó készülék. Akkor van rá szükség, ha a felső állcsont szélessége nem megfelelő. Korai életkorban (akár 6-7 éves kortól a pubertás korig) alkalmazva hatalmas előnye, hogy nemcsak a fogakat mozgatja el, hanem a felső állcsont ívét is szélesíti. Ezáltal olyan jelentős tágítást tesz lehetővé, mely később csak bonyolult állkapocsműtéti beavatkozással korrigálható.

 

Torlódott fogak kezelése fogszabályozással

A hagyományos fogszabályozásnál a torlódás kezelése gyakran járt együtt foghúzással, hogy elegendő hely álljon rendelkezésre. Napjaink önligírozó fogszabályozó készülékeivel azonban az esetek többségében mindez elkerülhető. Ezek a készülékek a speciális, beépített zárszerkezetüknek köszönhetően folyamatosan, lány erőkkel hatnak a fogakra, ezáltal kíméletesen, kevesebb fájdalommal, átlagosan 1-2.5 év alatt szép, szabályos fogsor érhető el.

Kisebb eltérések esetén a láthatatlan fogszabályozás is szóba jöhet aligner típusú készülékekkel, mint a rendelőnkben alkalmazott HayypSmile készülékek. A 3D technológiával készült, hajszálvékony, átlátszó kivehető síneket két hetente kell cserélni, és legalább napi 22 órában viselni.

Ez a fogszabályzó készülék diszkréten, kevesebb fájdalommal és kellemetlenséggel és jelentősen rövidebb idő alatt teszi rendbe a fogsort.

Szeretettel várunk rendelőnkben!

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/