A 35 év felettiek bizonyára emlékeznek még gyermekkoruk tinisorozatainak kihagyhatatlan karakterére: a lúzer, „drótmosolyú” fogszabályzós gyerekre.

Mindez a múlté, a fogszabályzók hatalmas fejlődésen mentek keresztül, ahogy szerencsére a tinédzserek hozzáállása is: a fogszabályzó már rég nem ciki, hanem kifejezetten cool.

A mai tinik és szüleik számos modern és esztétikus készülék közül választhatnak.

Ezek közül az egyik leginnovatívabb típus az aktív önzáró bracketekkel ellátott önligírozó fogszabályozó készülék, mely gyorsabban, hatékonyabban, mégis kevesebb fájdalommal érnek el optimális eredményt.

 

 

Mi az a ligírozás?

A hagyományos fogszabályzó készülékek elasztikus gumikarikákkal (vagy fém ligatúrákkal) rögzítik a drótívet a bracketekben. Ezt hívják ligírozásnak.

Egy idő után ezek a gumik megmerevednek, elfáradnak, elszíneződnek, ezért minden aktiválás alkalmával- általában 4 hetente-cserélni kell őket.

Az újabb, önligírozó fogszabályzó készüléknél nincs szükség gumikarikákra, mert a speciális önzáró bracketekkel rendelkeznek, melyek folyamatosan, lány erőkkel hatnak a fogakra- lerövidítve és fájdalommentessé téve a kezelést.

 

Az önligírozó fogszabályzók előnyei

Nagyobb kényelem, kevesebb fájdalom

Az önligírozó fogszabályzók lágy erőkkel gyengéden vezeti a fogakat az ideális helyzetükbe, ezáltal csökkenti a súrlódást és a fogakra nehezedő nyomást. Ennek köszönhető, hogy a hagyományos készülékekhez képest kisebb a fájdalom a ragasztást, ívcserét és aktiválást követően.

Másrészt ezek a készülék kevesebb és kisebb méretű fém alkatrészt tartalmaznak, így kevésbé irritálják a nyálkahártyát és az ajkakat.

 

 

Kevesebb kontroll, rövidebb kezelési idő

Az íveket összekötő precíz zárszerkezet hatékonyabb fogmozgatást tesz lehetővé, így akár felére csökkentheti a kezelési időt! A statisztikák szerint az önligírozó fogszabályzók átlagosan 5-6 hónappal rövidítik le a kezelési időt.

A záraknak köszönhetően az ívcsere is felgyorsul, így nemcsak a fogorvosi székben kell kevesebb időt eltölteni, de a rendelőben is kevesebbszer kell megjelenni a készülék aktiválása miatt. Mindezzel időt és pénzt takaríthatunk meg.

 

 

Higiénia

Mivel az önligírozó fogszabályzó készülék kevesebb és kisebb alkatrészt tartalmaz, könnyebb tisztán tartani. A gumikarikák hiányának köszönhetően pedig kevesebb az esély a lepedék- és fogkő képződésre is, és csökken  a fogszuvasodás (https://najudent.hu/6-gyakori-tevhit-a-fogszuvasodasrol/ ) kockázata is.

 

 

Esztétika

A fogszabályzó készülékek legfeltűnőbb részei a fém ligatúrák vagy színes gumikarikák, melyek ráadásul gyorsan el is színeződnek, kevésbé esztétikus látványt nyújtva.

Az önligírozó fogszabályzók esetében a bracketek kisebbek, ezért kevésbé észrevehetők, nem színeződnek el, ráadásul kényelmesebbek.

Ha pedig a lehető legesztétikusabb fogszabályzót szeretnék, választhatunk átlátszó/porcelán bracketeket is.

 

 

Kíméli a fogakat

Az önligírozó készülékek hatalmas előnye, hogy a segítségükkel az esetek többségében elkerülhető a fogszabályozást megelőző foghúzás.

A lágy erőknek köszönhetően pedig minimálisra csökken a gyökérfelszívódás, ill. a foggyökér károsodásának veszélye.

Szintén a fogszabályozás egyik lehetséges következménye az ínyvisszahúzódás vagy ínyrecesszió. Ez az állapot a fogak túl gyors és túlságosan nagy erőkkel való mozgatása következtében alakul ki, melynek a kockázatát szintén csökkenti az önligírozó készülék.

 

Rendelőnkben pácienseink több kiváló minőségű, elismert önligírozó fogszabályzó rendszer készülékei közül választhatnak, mint a Pitts 21, az EMPOWER és In-Ovation önligírozó fogszabályzó készülékek.