Íme, a leggyakoribb felnőttkori fogszabályozással kapcsolatos tévhitek, melyeket blogunkban máris eloszlatunk!

 

1. „Túl öreg vagyok hozzá!”

A fogszabályozásnál nincs felső korhatár. Csontjaink folyamatosan átalakulnak, újjáépülnek, cserélődnek, így a fogak mozgatása nem korfüggő tényező.

A mai modern, önligírozó fogszabályzó készülékek ugyanolyan hatásosan vezetik a helyükre a fogakat 16 éves korban, mint 60 évesen.

Természetesen a korai fogszabályzásnak megvannak az előnyei, hisz a még fejlődő állkapocs esetében a csontok könnyebben alakíthatók, lazábbak az ízületek, kötőszövetek is, emiatt a kezelés kevesebb időt vehet igénybe.

Felnőttkorban szükség lehet komplex kezelésre, esetleg szájsebész vagy parodontológus kolléga bevonására is, amennyiben a harapási rendellenesség  mellett foghiány, csontveszteség vagy fogágybetegség is fennáll. Ám türelemmel és kitartással még ilyen esetekben is optimális eredmény érhető el.

 

 

2. „A kezelés éveket vesz majd igénybe”

 Nem feltétlenül!

Az új generációs önligírozó fogszabályzó készülékek segítségével szinte bármely rendellenes foghelyzetből egészséges, esztétikus mosolyt alakítható ki a hagyományos fogszabályzóknál jóval, – akár 5-6 hónappal – rövidebb idő alatt

Kisebb eltéréseknél, főleg kozmetikai jellegű fogszabályozásnál a szükséges korrekciókat gyorsan és hatékonyan, akár fél év alatt is el lehet végezni. Egy komplex, funkcionális fogszabályozós kezelés, pl. egy komolyabb harapási rendellenesség fogpótlásokkal kombinálva, 1,5–2 évet is igénybe vehet.

 

 

3. „A fogszabályzó ciki!”

Az elmúlt években rengeteg modern, a korábbiaknál esztétikusabb, hatékonyabb és kényelmesebb fogszabályzó készülék került piacra, s velük együtt vált a fogszabályzás az ápolt, egészséges mosoly és megjelenés szimbólumává.

Tény, hogy a felnőttek kevésbé szívesen választják a hagyományos „kamaszos” fém fogszabályzókat, de ezeken túl rendelkezésre állnak kifejezetten esztétikus önligírozó készülékek vagy láthatatlan kivehető műanyagsínes fogszabályzók is.

 

 

4. „A felnőttkori fogszabályozó kezelés fájdalmas és kényelmetlen”

Visszaemlékezve gyerekkorunk fogszabályzóira valószínűleg a feltűnő, csupa fém fájdalmasan irritáló fogszabályzó készülékek képe rémlik fel előttünk.

Szerencsére a mai fogszabályzók már jóval diszkrétebbek és kényelmesebbek, mint elődeik.

A korszerű önligírozó fogszabályzó készülékek kevesebb és kisebb méretű fém alkatrészt tartalmaznak, így kevésbé irritálják az ínyt, a nyálkahártyát és az ajkakat. Mindemellett sokkal kisebb, lágyabb erőkkel hatnak a fogakra, így jelentősen kisebb a felhelyezést és aktiválásokat követő fájdalom, feszítő érzés és kellemetlenség.

A speciális záraknak köszönhetően az ívcsere is felgyorsul, így egyrészt rövidebb ideig kell feszengenünk a fogorvosi székben, másrészt kevesebb alkalommal kell megjelenni a készülék aktiválása miatt.

 

 

5. „Már nem zavarnak a kócos fogaim”

Sokan felnőtt korunkra tanuljuk meg a teljes önelfogadást, de ez az amúgy pozitív hozzáállás a kusza fogak és harapási rendellenességek esetében nem igazán állja meg a helyét.

A szabályos mosoly és a magabiztos fellépés fontos, de nem az egyetlen előny, amit egy fogszabályzó kezelés kínál! A fogszabályozás másik fő célja a kiegyensúlyozott harapás beállítása, a fogak és a szájüreg egészségének megőrzése!

A torlódott vagy szétcsúszott fogak, a különböző harapási rendellenességek és funkcionális problémák jelentősen növelik a fogszuvasodás és a fogágybetegségek és a súlyos állkapocsízületi problémák kockázatát is.

 

Szeretettel várunk rendelőnkben!

Fordulj hozzánk bizalommal és jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!

☎ +36 70 600 1005
📧 idopont@najudent.hu
➴ 8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 80.
➣ https://najudent.hu/kapcsolat/